Ελευθέριος Ανευλαβής

«Να ξεφτιλίζεις του κακούς δεν είναι καθόλου άπρεπο, αλλά τιμάς τους χρηστούς, έτσι λένε οι μυαλωμένοι: Λοιδορήσαι τους πονηρούς ουδέν έστ’ επίφθονον, αλλά τιμή τοισιχρηστοίς, όστις ευ λογίζεται.: (Αριστοφάνους «Ιππής» 1274-1275) 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχοντογεννημένε πατσατζή, πολιτικατζή, όλες τις υποθέσεις του λαού, που χειρίζεσαι κάθε μέρα, τις κοπανάς και τις ανακατεύεις και καλά μαγειρεμένες, στο δικό σου μαγειρείο, τις πασάρεις στο λαό, γλυκαίνοντάς τον με λόγια ψεύτικα μεγάλα, που βύζαξες με της μάνας σου το γάλα.

Κομποφακελορήμονα, μπουρδολόγε, έχεις όλα τα χαρίσματα του δημαγωγού. Δεν σου λείπει τίποτα απ᾽ ό,τι χρειάζεται για να κυβερνάς.

Κράχτη, φωνακλά, το θράσος σου έκανε άνω κάτω ολάκερη την Χώρα, και μας ξεκούφανες με τα ψέματά σου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καμάκωσες, με το καμάκι των φόρων και το πετσόκομα των συντάξεων,  όσους κάνουμε το «σκατό μας παξιμάδι», απλά για να επιβιώσουμε, όχι να ζήσουμε αξιοπρεπώς.

Κι εσύ, ν᾽ αρπάζεις και να δωροδοκείς και να δωροδοκείσαι,  κι ο λαός να μη βλέπει τις παλιανθρωπιές σου, αλλά να κρέμεται απ’ τα χείλη σου μ᾽ ανοιχτό το στόμα, χάσκακας,  σφιγμένος από᾽ την ανάγκη, τη μιζέρια, και τονκουτσουρεμένο μισθό. (Αριστοφάνους «Ιππής» 802-804)

Τα μυστικά διαβούλια σας, κι όλα όσα, «εν κρυπτώ και παραβύστω», συμφωνείτε με τον Σουλτάνο, και τα παζάρια σας με τους Ευρωπαίους, βγήκαν στη φόρα. (Αριστοφάνους «Ιππής»475-479, ελευθέρια και ανευλαβής παράφραση, στα καθ’ ημάς συμβαίνοντα)

Όμως,  από τη στιγμή που θ᾽ ανοίξει τα μάτια του και θα ξυπνήσει ο λαός, θα δει πόσα  του στέρησες με τις κατεργαριές σου, ξεγελώντας τον. Βέβαια, στη Μύκονο γίνεται πάλι «πατείς με πατώ σε».

Εκεί, οι γνωστοί κοσμικοί του λάιφστάιλ, (lifestyle) το οποίο, από τίποτα σε κάνει νούμερο.

Εκεί, οι μεγαλοκαρχαρίες του μαύρου χρήματος, με κότερα καλολαδωμένα από την διαπλοκή, με τους εκάστοτε κυβερνώντες,

Εκεί και οι συκοπέδιλοι, κατά πως λέει ο παππούς Αριστοφάνης, κινησίες, κουνιστοί, δεφόμενοι (δέφομαι: χτυπάω το πετσί να μαλακώσει) κομψευριπικώς.

Ου μην αλλά, εκεί, και Υπουργοί, μετά βουλευτών, κοτεροφιλοξενούμενοι.

Ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις. Αλλά, όταν είναι λαδωμένες για να δουλεύουν καλά;

Κι από γύρω, οι σφουγγοκωλάριοι,νεαροί φραπεδόβιοι, φρεντόβιοι, καπουτσινόβιοι, ξοδεύουν τα λεφτά των μπαμπάδων, και γεμίζουν το κενό της ύπαρξής τους, πέφτοντας μέσα του.

Εκεί, και οι πυροπίπες,[1] παντός φύλου, πάσης φυλής και ηλικίας, να μπανίζουν νέους και νέες σαυλοπρωκτιάν,[2] να κουνάνε τον κώλο τους άσεμνα και να χοροπηδούν στα μπιτσόμπαρα, κι ας χοροπηδάει μαζί τους κι ο κορονοϊός και η μεταδοτική αρρώστια COrona Virus Infectious Disease-19.Kι αυτοί, να αερολογούν περί συνωμοσιών και ανυπαρξίας του ιού.

Και η έξωμος κυρία, ίσως Δόκτωρ κι’ αυτή, όπως ψυχοθεραπευτής τις, αναθεματίζει το εμβόλιο,ως απύθμενης ηλιθιότητας ζών ον, μετά των ηλιθίων ομοφρόνων της,

Ηλίθιοι και έξωμος κυρία αναθεματίζουν το εμβόλιο

Κι ο λαός, δεν τα βγάζει πέρα. Κι οι πολιτικατζήδες λαομπαίχτες, τον κοροϊδεύουν.

«Κοίτα, νέα χελιδόνια. Κι’ αυτοί γύριζαν να δουν κι ’εγώ έκλεβα το κρέας:

Ώρα νέα, χελιδών. Οι δ’ έβλεπον…καγώ των κρεώνέκλεπτον:». (Αριστοφάνους Ιππής 419-420)

Κι  ο Κυριάκος καλύτερος πρωθυπουργός από τον Αλέξη,  κατά την δημοσκοπημένη άποψη. Οι απόψεις είναι σαν τις κωλοτρυπίδες. Όλοι έχουν από μία. (Συγγνώμη και πάλι. Μου διαφεύγει ποιος το είπε).

«Δες λαέ, τα χελιδόνια», φωνάζει ο πονηρός πολιτικατζής Αλλαντοπώλης.

«και με τα δυό τα χέρια σουφρώνει τα δημόσια έσοδα:

κομφοίνχειροίνμυστιλάται των δημοσίων»

(Αριστοφάνους Ιππής 826-827)

«Θα τσαλαπατήσεις τη Βουλή […] το πρυτανείο θα κάνεις μπουρδέλο:

Βουλήν πατήσεις […] Εν πρυτανείωλεκάσεις»

(Ιππής 166-167)

«Αυτό το παιδί θα κυβερνήσει τη χώρα:

Ο παις ο δ’ ου τον δήμον επιτροπεύσει».

(Ιππής 426)

Γιατί,

«Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ και αγαπημένε.

Πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε».

          (Δ. Σολωμός)

θα τον ξαναψηφίσεις.

Μα,

«αν ξυπνήσεις μονομιάς

Θα ’ρθει ανάποδα ο ντουνιάς»

(Κ. Βάρναλης)

 

[1]Πυροπίπης:μπανιστιρτζής. (Αριστοφάνους «Ιππής» 173) 

[2]Σαυλοπρωκτιάν(Αριστοφάνους «Σφήκαι» 1173). Σαυλοπρωκτιάω: περιπατώ σείων εδώ κι εκεί τα  οπίσθια, σαλεύειν τον πρωκτόν. Σαυλόομαι: ορχούμαι μετά προσποιήσεως, θηλυπρεπώς (HenryLiddell- RobertScott. Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης. (Εκδοτικός Οίκος Ι. Σιδέρης 2001)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης