Επιμέλεια: Μπάμπης Κελάφης

Η Yamaha εμφάνισε στην έκθεση την ανανεωμένη σειρά Sport Tοuring, Tracer 7, Tracer 7 GT και Tracer 9 GT+ μαζί με την επίσης ανανεωμένη μοναδική τρίτροχη Niken GT 890, κάτι που δεν μας εξέπληξε μιας και λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τις αλλαγές και φωτογραφίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεσαίες Sport Turing Tracer 7 και Tracer 7 GT της Yamaha με τον δικύλινδρο CP2 690 κ. εκ. κινητήρα έχουν δεχτεί μια σειρά τεχνικών αλλαγών με εμφανέστερη τη νέα οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα.
Η νέα έγχρωμη οθόνη 5 ιντσών που έχει δυνατότητα συνδεσιμότητας με smartphone, έχει επίσης δυνατότητα επιλογής δύο θεμάτων, την πιο κλασική απεικόνιση “Touring” και τη σύγχρονη “Street”. Η ενσωματωμένη Μονάδα Ελέγχου Επικοινωνίας (CCU), επιτρέπει στους αναβάτες να συνδέουν το smartphone τους με τη μοτοσυκλέτα, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή MyRide τηςYamaha για να δέχονται εισερχόμενες κλήσεις, email και μηνύματα στη νέα οθόνη οργάνων. Επίσης η εμπρός ανάρτηση έχει νέα βελτιωμένη λειτουργία και τα εμπρός δισκόφρενα είναι μεγαλύτερης διαμέτρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκδοση GT είναι εξοπλισμένη με πρόσθετα στοιχεία εξοπλισμού όπως σκληρές πλαϊνές βαλίτσες City 20 λίτρων, ανεμοθώρακα Touring  92 χιλιοστά ψηλότερος και 70 χιλιοστά φαρδύτερος, άνετη σέλα με επένδυση από δύο υλικά, πλαϊνά προστατευτικά ρεζερβουάρ από καουτσούκ και πίσω σχάρα στον στάνταρ εξοπλισμό.

Η νέα TRACER 9 GT+, η κορυφαία της σειράς Sport Touring, που φοράει τον τρικύλινδρο CP3 EU5 890 κ.εκ. κινητήρα, είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα της Yamaha που είναι εξοπλισμένη με χιλιοστομετρικό ραντάρ. Τον εξελιγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό συμπληρώνουν το Adaptive Cruise Control, η αδρανειακή πλατφόρμα 6 αξόνων, το Unified Brake System, το ride by wire γκάζι, η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση και τα έξυπνα προγράμματα οδήγησης. Η μεγάλη διαφορά για το 2023 είναι ότι τα παραπάνω συστήματα είναι σχεδιασμένα να συνεργάζονται και να αλληλεπιδρούν. Φυσικά και εδώ έχουμε νέα έγχρωμη οθόνη TFT, αλλά εδώ 7 ιντσών με τις ίδιες δυνατότητες συνδεσιμότητας με την οθόνη των Tracer 7 και πρόσθετη λειτουργία Garmin full-screen navigation.  Νέο, 3ης γενιάς,  είναι και το σύστημα quickshifter που λειτουργεί και στα κατεβάσματα ταχυτήτων.

 

H μοναδική τρίτροχη μοτοσυκλέτα Niken GT 890, που παρουσιάστηκε το 2018, είναι μία από τις πιο προηγμένες Sport Tourer μοτοσυκλέτες της Yamaha. Η ανανεωμένη έκδοση του 2023 ωφελείται από όλες τις εξελίξεις της Tracer 9 GT και επί πλέον είναι εξοπλισμένη με μια νέα βελτιωμένη ισχυρότερη έκδοση του κινητήρα CP3 EU5 890 κ.εκ. Ενώ η βασική αρχιτεκτονική είναι ίδια με του κινητήρα που χρησιμοποιείται στην Tracer GT9, εν σειρά 3-κύλινδρος, 12 βαλβίδων, 890 κ.εκ., ο κινητήρας της NIKEN GT έχει ανασχεδιασμένο στρόφαλο με αυξημένη μάζα κατά 8%, που προσφέρει καλύτερη επιτάχυνση από στάση αλλά και καλύτερη δυνατότητα ελέγχου στις χαμηλές στροφές. Οι διπλοί μπροστινοί τροχοί της Niken φοράνε radial ελαστικά 120/17R15  ειδικά σχεδιασμένα για τη Νiken και ο πίσω 190/55R17. Φυσικά το σημαντικό νέο στην περίπτωση της Niken είναι η επιβεβαίωση της πίστης του εργοστασίου στην ιδέα της μοτοσυκλέτας με 2 τροχούς εμπρός 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης