Επιμέλεια: Θάνος Κυλάφης

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως στους περισσότερους αθλητές, η όραση είναι το κλειδί για έναν αναβάτη μοτοσυκλετών. Το να κρίνουν τις αποστάσεις φρεναρίσματος, τις γωνίες των στροφών και τις προσπεράσεις απαιτεί καθαρή όραση – κάτι που ο Marquez έχασε τρεις φορές σε όλη την καριέρα του.

Η πρώτη εμπειρία του Marquez με διπλωπία (διπλή όραση) προέκυψε μετά από ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια της σεζόν Moto2 του 2011. Ως 18χρονος αναβάτης (τότε), ο Marquez ξεπέρασε την κατάσταση και κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto2 την επόμενη σεζόν. Σχεδόν 10 χρόνια πέρασαν πριν ο Marquez αντιμετωπίσει ξανά την πάθηση, με ένα προπονητικό ατύχημα motocross που οδήγησε σε διάγνωση διπλωπίας τον Νοέμβριο του 2021. Η κατάσταση επέστρεψε και πάλι μετά από ένα σκληρό hoghside στο Grand Prix της Ινδονησίας το 2022.

Ενώ τα συμπτώματα του 29χρονου αναβάτη υποχώρησαν τελικά, γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η όραση σε καθημερινή βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Όταν είχα διπλωπία, όχι μόνο δεν μπορούσα να αγωνιστώ, αλλά δεν ήμουν καν αυτόνομος. Δεν μπορούσα να κυκλοφορώ με αυτοκίνητο και εξαρτιόμουν από άλλους. Δεν μπορούσα να διαβάσω με τα δύο μάτια ανοιχτά”, αποκάλυψε ο Marquez. “Το τραύμα στον ώμο πονάει, αλλά μερικές φορές μπορείς να το ξεχάσεις. Αντίθετα, όταν βλέπεις διπλά δεν μπορείς να το ξεχάσεις όλη μέρα, μόνο όταν κοιμάσαι. Η όραση είναι ένα πολύτιμο δώρο και, μετά από όλα τα προβλήματα όρασης που είχα, το εκτιμώ ακόμη περισσότερο”.

Λόγω των πρόσφατων δυσκολιών διπλωπίας του Marquez, ο γιατρός του αναβάτη, Bernardo Sánchez Dalmau, μαζί με τους Jorge Peraza, Alfredo Adán και Josep M. Campistol τον προσκάλεσαν στην φιλανθρωπική παρουσίαση, Learn for Sight, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Ο οργανισμός με έδρα την Αϊτή στοχεύει να βελτιώσει την υγεία των ματιών των σχεδόν 12.000.000 κατοίκων του νησιωτικού έθνους. Με μόλις 30 οφθαλμίατρους να εξυπηρετούν όλον αυτό τον πληθυσμό, περισσότεροι από 100.000 πολίτες πάσχουν από τύφλωση που θα μπορούσε να είχε θεραπευτεί με την κατάλληλη έγκαιρη θεραπεία.

Για να βοηθήσει αυτές τις προσπάθειες, ο αναβάτης της Repsol Honda δώρισε 100.000 € στο Learn for Sight.

“Θα είμαι πάντα ευγνώμων στη Νοσοκομειακή Κλινική για όλη τη βοήθεια που έλαβα με τα μάτια μου, γι’ αυτό τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη”, παραδέχτηκε ο Marquez. “Όταν με ρώτησαν αν θέλω να συμμετάσχω σε αυτό το έργο, δεν δίστασα ούτε στιγμή”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης