Επιμέλεια: Θάνος Κυλάφης

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 2020, το Rally Dakar περνά μέσα από τους αμμόλοφους της Σαουδικής Αραβίας. Το άνυδρο κλίμα της χώρας υποδέχεται συχνά τους αναβάτες με ξηρές συνθήκες, αλλά μια πρόσκαιρη καταιγίδα διέκοψε την τρίτη ειδική του Dakar του 2023.

Η μέρα ξεκίνησε όπως κάθε άλλη, με τους κορυφαίους της προηγούμενης ειδικής να βγαίνουν πρώτοι στην διαδρομή. Η διαδρομή 447 ​​χιλιομέτρων μεταξύ Alula και Ha’il παρουσίαζε ήδη προκλήσεις πλοήγησης, με αναβάτες και οδηγούς να διασχίζουν αμμώδεις εκτάσεις και βραχώδη φαράγγια. Ο καιρός δεν έκανε τα πράγματα πιο εύκολα καθώς περνούσε η μέρα.

Ευτυχώς, η κατηγορία των μοτοσυκλετών ξεκίνησε την ημέρα πρώτη, επιτρέποντας σε πολλούς αναβάτες να περάσουν τη γραμμή τερματισμού πριν μπουν οι υπεύθυνοι για να ακυρώσουν το υπόλοιπο στάδιο. Ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, οι διοργανωτές του Rally Dakar σταμάτησαν τους αναβάτες στο Checkpoint 2 (335 km) και στο Checkpoint 3 (377 km). Αμέσως μετά, ανακοινώθηκε ότι οι κατηγορίες αυτοκινήτων και φορτηγών θα σταματήσουν και αυτές στο Checkpoint 3 (km 377).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους αναβάτες που δεν μπορούσαν να τερματίσουν, οι υπεύθυνοι υπολόγισαν τον χρόνο τερματισμού υπολογίζοντας τον μέσο ρυθμό τους κατά τη διάρκεια του πρώτου σκέλους της ημέρας. Όσοι ήταν αρκετά τυχεροί για να πέρασαν τη γραμμή τερματισμού διατήρησαν αυτόν τον χρόνο πηγαίνοντας στην τέταρτη ειδική. Από την πλευρά των αυτοκινήτου, το Checkpoint 3 έγινε η νέα γραμμή τερματισμού μετά την ακύρωση της διαδρομής.

Λιγότερο από μία ώρα μετά τις δύο ανακοινώσεις, οι υπεύθυνοι του Rally Dakar αποκάλυψαν ότι οι καιρικές συνθήκες δεν επηρέασαν μόνο τους αναβάτες και τους οδηγούς, αλλά απέτρεψαν και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Σε μια ανάρτηση στο Twitter, η οργάνωση παραδέχτηκε ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των ομάδων ανταπόκρισης των ελικοπτέρων της, αναγκάζοντάς την να προχωρήσει στην διακοπή του Rally εκείνη τη μέρα.

Ωστόσο, το χάος που δημιουργήθηκε από τις καιρικές συνθήκες όχι μόνο ήταν μια πρόκληση για τους αγωνιζόμενους, αλλά μας έδωσε και μερικές από τις καλύτερες εικόνες του φετινού Rally μέχρι τώρα. Ας ελπίσουμε ότι οι υπόλοιπες ειδικές θα φέρουν καθαρό ουρανό μαζί τους, ωστόσο.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης