του Νίκου Βιτσιλάκη

H Ducati γιορτάζει τα 25 χρόνια από τη δημιουργία του εμβληματικού superbike 916 και βγάζει σε περιορισμένη παραγωγή μια επετειακή έκδοση του Panigale V4.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρουσίαση του Anniversario 916 έγινε την Παρασκευή 12 Ιουλίου στη Laguna Seca στις ΗΠΑ, παράλληλα με τον εφετινό αγώνα του Π.Π. Superbike στην καλιφορνέζικη πίστα και με επίσημο καλεσμένο τον τετράκις παγκόσμιο πρωταθλητή SBK (δεκαετία ’90), τον μεγάλο και τρανό Carl Fogarty. Oι εργοστασιακοί αναβάτες της Ducati, Álvaro Bautista και Chaz Davies, αγωνίστηκαν σε όλους τους αγώνες του τριημέρου με μοτοσυκλέτες που διέθεταν γραφικά πανομοιότυπα με αυτά του επετειακού Panigale και σε περίοπτη θέση τον μαγικό αριθμό «916».

Ήταν το 1994 όταν και η Ducati έβγαλε στην αγορά το Superbike 916, μια μοτοσυκλέτα που επαναπροσδιόρισε τη σχεδίαση της κατηγορίας και η οποία απετέλεσε αντικείμενο πόθου και για πολλά χρόνια σε αμέτρητους οπαδούς της σπορ οδήγησης. Μια δημιουργία του αξεπέραστου σχεδιαστή Massimo Tamburini, έφερε την επανάσταση με την πρωτοποριακή της σχεδίαση, βέρα κομψή ιταλιάνα με λιγνές γραμμές και compact διαστάσεις, αναφέρεται συχνά σαν η ομορφότερη μοτοσυκλέτα που κατασκευάστηκε ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, το Ducati 916 δεν ήταν απλώς μια ωραία μοτοσυκλέτα και μια μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ήταν νικήτρια και στις πίστες, διαπρέποντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike: Το αγωνιστικό 916 SBK έκανε το ντεμπούτο του το 1994 και μέσα στα επόμενα χρόνια απέσπασε σημαντικές αγωνιστικές δάφνες κερδίζοντας 120 αγώνες, 8 τίτλους κατασκευαστών και 6 τίτλους αναβατών, τέσσερις από τους οποίους με τον Βρετανό Carl Fogarty! Ο εκκεντρικός «King Carl» έχει κερδίσει 55 αγώνες με την Ducati, 43 από τους οποίους πάνω σε Ducati 916 και 996 SBK. Πρόκειται πράγματι για το πιο πετυχημένο ζευγάρι αναβάτη-μοτοσυκλέτας στην ιστορία των αγώνων της Ducati.

Τιμής ένεκεν

Το 25° Anniversario 916 έχει βασιστεί στο Panigale V4 S και έχει δεχθεί αναβαθμίσεις από το V4 R σύμφωνα με οδηγίες και προδιαγραφές του αγωνιστικού τμήματος Ducati Corse. Η εμφάνιση της μοτοσυκλέτας παραπέμπει στα 916-996 του παρελθόντος, με σφυρήλατες ζάντες μαγνησίου, εξάτμιση τιτανίου Akrapovič και μια μακρά λίστα από εξαρτήματα Ducati Performance, όπως αγωνιστική ζελατίνα, φτερά από carbon, σέλα, γκριπ, σπέσιαλ πάνω πλάκα τιμονιού με χαραγμένο τον αριθμό της μοτοσυκλέτας, ρυθμιζόμενα μαρσπιέ, carbon προστατευτικά στο ψαλίδι, προστατευτικά στις μανέτες, carbon κάλυμμα συμπλέκτη, τάπα ρεζερβουάρ, Ducati Data Analyser+ με GPS και ο κατάλογος δεν λέει να τελειώσει.

Η μοναδική αυτή μοτοσυκλέτα των 214 ίππων και 173 κιλών θα είναι περιορισμένης έκδοσης 500 αριθμημένων κομματιών, με το ένα εξ αυτών -όπως δήλωσε ο CEO της Ducati στις ΗΠΑ- να διατίθεται μέσω πλειστηριασμού, με τα έσοδα να πηγαίνουν στη στήριξη της μητέρας του Carlin Dunne, του πρόσφατα αδικοχαμένου αγωνιζόμενου στον αγώνα Pikes Peak (δείτε εδώ και εδώ). Θα είναι αυτή με τον αριθμό παραγωγής «5», ίδιο δηλαδή με τον αριθμό με τον οποίο αγωνιζόταν ο Καλιφορνέζος αναβάτης.

«Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι σε αυτήν εδώ την εκδήλωση» είπε ο Carl Fogarty, αφού πρώτα οδήγησε το 25° Anniversario. «Το 916 μου έχει χαρίσει φανταστικές, αξέχαστες στιγμές και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καριέρα μου και στην ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike. Έθεσε νέα στάνταρ στην ευρύτερη σκηνή της μοτοσυκλέτας, με ένα εντελώς νέο πρότυπο στυλ και επιδόσεις. Είμαι περήφανος που είχα με τη σειρά μου πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την επιτυχημένη ιστορία και που είμαι σήμερα εδώ, γιορτάζοντας αυτήν τη σημαντική επέτειο και αποκαλύπτοντας επίσημα μια τέτοια πανέμορφη μοτοσυκλέτα».

Το Anniversario 916 θα φτάσει στους αντιπροσώπους της εταιρείας τον Οκτώβριο του 2019 και η τιμή του θα είναι περί τα 41.900€.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης