Λίγο μετά τα Χριστούγεννα και πριν από την έλευση του νέου χρόνου, ο πρώην επικεφαλής της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi διέφυγε από το Τόκιο και επέστρεψε στον Λίβανο.

Το πώς εγκατέλειψε την Ιαπωνία, αν και του είχαν αφαιρεθεί τα προσωπικά έγγραφα, ήταν ένα μυστήριο. Ακόμη και η υπερασπιστική του ομάδα έμεινε κατάπληκτη από τη διαφυγή του Carlos Ghosn.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγινε γνωστό, ο πρώην πρόεδρος της γαλλο-ιαπωνικής συμμαχίας απέδρασε με κινηματογραφικό τρόπο.

Το σχέδιο είχε καταστρωθεί από μία ομάδα πρώην αξιωματούχων των ειδικών δυνάμεων και στην υλοποίησή του συμμετείχαν ένα μουσικό συγκρότημα και η γυναίκα του.

Ο Ghosn είχε καλέσει στο σπίτι στο οποίο είχε τεθεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό ένα συγκρότημα. Παρά την αυστηρή αστυνομική επιτήρηση, όταν οι μουσικοί μάζευαν τα όργανά τους, ο μικρόσωμος αλλά πανούργος Γαλλο-λιβανέζος μάνατζερ μπήκε στη θήκη ενός μεγάλου μουσικού οργάνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία δεν πήρε χαμπάρι ότι ο Carlos βγήκε από το σπίτι. Οι μουσικοί έφυγαν από την οικία και στη συνέχεια ανέλαβαν δράση οι κομάντος. Πήραν τη θήκη στην οποία κρυβόταν ο Ghosn και την επιβίβασαν σε ένα ιδιωτικό αεροσκάφος με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Από εκεί μεταφέρθηκε σε άλλο αεροπλάνο και τα ξημερώματα της Δευτέρας 30 Δεκεμβρίου έφθασε στον Λίβανο. Το τζετ όπου ήταν κρυμμένος ο Carlos Ghosn προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Beirut-Rafic Hariri στις 04.16 π.μ.

Η απόδρασή του είναι πρώτο θέμα τόσο στην Ιαπωνία όσο και στην Ευρώπη. Οι ιαπωνικές Αρχές αιφνιδιάστηκαν από το σχέδιο, ο δικηγόρος του είναι σοκαρισμένος και οι Γάλλοι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το έσκασε. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Agnes Pannier-Runacher: «Εάν ένας αλλοδαπός πολίτης διέφευγε από τη Δικαιοσύνη της Γαλλίας, θα ήμασταν πραγματικά θυμωμένοι».

Αυτήν τη στιγμή, ο Ghosn, η σύζυγός του και τα παιδιά τους φιλοξενούνται σε έπαυλη στη Βηρυτό, με την οικία να φυλάσσεται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης