Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Κίνα θα μπορούσε σύντομα να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας οχημάτων στον κόσμο, κυρίως χάρη στην ακμάζουσα ζήτηση για τη σειρά νέων ηλεκτρικών οχημάτων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον 3,11 εκατομμύρια οχήματα εξήχθησαν από την Κίνα σε αγορές του εξωτερικού το 2022. Από αυτά τα 2,53 εκατομμύρια ήταν ι.χ. και τα 580.000 επαγγελματικά οχήματα, αντιπροσωπεύοντας μια τεράστια αύξηση 54,4 τοις εκατό από το 2021 (στοιχεία από την Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας). Συγκριτικά, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στην Ιαπωνία απέστειλαν 3,2 εκατομμύρια οχήματα στο εξωτερικό τους πρώτους 11 μήνες του 2022. Τα αποτελέσματα ολόκληρου του έτους δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, όμως η Ιαπωνία αναμένεται να σημειώσει πτώση από έτος σε έτος στις εξαγωγές οχημάτων.

Μια έρευνα της Citic Securities υποδηλώνει ότι η Κίνα θα μπορούσε να εξάγει έως και 5,5 εκατομμύρια οχήματα το 2030. Από αυτά, περίπου 2,5 εκατομμύρια θα μπορούσαν να είναι EV.
«Οι αυξανόμενες εξαγωγές είναι ένα σαφές σημάδι ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης και κατασκευής των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό μετά από τέσσερις δεκαετίες προσπαθειών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Shanghai Mingliang Auto Service Chen Jinzhu στη South China Morning Post. «Κινεζικές εταιρείες όπως η BYD και η Geely θα γίνουν ισχυροί διεκδικητές στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου».

Ο αριθμός των μεταχειρισμένων οχημάτων που εξάγονται από την Κίνα αναμένεται επίσης να αυξηθεί. Το Υπουργείο Εμπορίου αποκάλυψε πρόσφατα ότι θα απλοποιήσει τη διαδικασία συναλλαγής οχημάτων και θα εξορθολογίσει τις διαδικασίες εκτελωνισμού για να διευκολύνει την εξαγωγή μεγαλύτερου αριθμού μεταχειρισμένων οχημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καθώς η κινεζική εγχώρια αγορά αυτοκινήτων συνεχίζει να αυξάνεται, τόσο θα αυξάνεται και ο αριθμός των παλαιών οχημάτων», δήλωσε ο αναπληρωτής πρύτανης της Σχολής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Renmin, Zhao Xijun. «Στο παρελθόν πωλούνταν στις πόλεις και πήγαιναν στην ύπαιθρο επειδή οι αγροτικές περιοχές ήταν λιγότερο ανεπτυγμένες. Τώρα, καθώς η ύπαιθρος συνεχίζει να αναπτύσσεται, υπάρχει μικρότερο ενδιαφέρον, επομένως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αποστέλλονται αντ’ αυτού στην ανοικτή θάλασσα σε αναπτυσσόμενες χώρες».

Η αυτοκινητοβιομηχανία παρέχει μία στις έξι θέσεις εργασίας στην Κίνα και οι εξαγωγές αυξήθηκαν παρά την επιβράδυνση των εγχώριων πωλήσεων στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης