Επιμέλεια:Περικλής Χαλάτσης

Μέχρι το Πάσχα που το νησί στην Αστυπάλαια θα αρχίσει να δέχεται τους πρώτους τουρίστες θα κυκλοφορούν δεκάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες. Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα το πρόγραμμα  «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί». Στην Αστυπάλαια έφτασαν και παραδόθηκαν στους πρώτους κατοίκους  ένα Volkswagen e-up! και δύο scooter Seat MÓ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι με τις πρώτες παραδόσεις το πρόγραμμα περνάει στην επόμενη φάση του. Τα τρία οχήματα είχαν παραγγελθεί στο τέλος του προηγούμενου έτους και είναι τα πρώτα ιδιωτικά ηλεκτρικά οχήματα που κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους του νησιού, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει η παράδοση των αντίστοιχων ID.3 και ID.4.

Τόσο το Volkswagen e-up! όσο και τα Seat MÓ είχαν παραγγελθεί σε προνομιακές τιμές μέσω της εξειδικευμένης διαδικτυακής πλατφόρμας astypalea-sustainable-island.gr, καθώς – όπως και αυτά που θα ακολουθήσουν – επωφελούνται σημαντικών επιδοτήσεων που προσφέρουν η Ελληνική Δημοκρατία και το Volkswagen Group σε συνεργασία με την Kosmocar. 

Το πρώτο e-up! που κυκλοφορεί στην Αστυπάλαια διαθέτει ηλεκτρική ισχύ 61 kW/83 PS. Η μέγιστη αυτονομία (κατά WLTP) φτάνει τα 258 χιλιόμετρα. Εκτός από τις δυναμικές επιδόσεις του – χάρη σε χαρακτηριστικά όπως η υψηλή ροπή των 210 Nm – το e-up! διαθέτει εξαιρετική ενεργειακή απόδοση, 12,7 kWh/100 χιλιόμετρα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων στοιχείων βασικού εξοπλισμού, το μοντέλο διαθέτει βύσμα φόρτισης CCS για γρήγορη φόρτιση, με την μπαταρία των 32,2 kWh (net) να φορτίζεται σε ένα DC φορτιστή 40 kW στο 80% της χωρητικότητάς της, σε μόλις 60΄. Σε φορτιστή εναλλασσόμενου ρεύματος 7,2 kW, η ίδια φόρτιση διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες. 
Τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα στην Αστυπάλαια είχαν παραδοθεί το περασμένο καλοκαίρι σε δημόσιες υπηρεσίες όπως την Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τη Δημοτική Αρχή και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης