Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Purdue βοήθησε στην ανάπτυξη μιας ειδικής λευκής μπογιάς που έχει ηλιακή ανάκλαση 97,9 τοις εκατό. Ένα απίθανα μεγάλο ποσοστό που αποδεικνύει πως το συγκεκριμένο χρώμα θα μπορεί να διατηρήσει αρκετά δροσερό το εσωτερικό σε ό,τι έχει βαφτεί, όπως ένα αυτοκίνητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως ανάπτυξη μιας παλαιότερης σύνθεσης, η βαφή μπορεί τώρα να εφαρμοστεί αρκετά πιο αραιή ώστε να είναι χρήσιμη στην αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροναυπηγική και άλλες βιομηχανικές πτυχές, σύμφωνα με τον Xiulin Ruan, καθηγητή μηχανολογίας και κατασκευαστή του χρώματος.

Η ομάδα είχε παρουσιάσει μία παρόμοια εφεύρεση το 2021, όμως εκείνη η μπογιά χρειαζόταν μεγάλο πάχος για να πετύχει το ποσοστό ανάκλασης και δεν ήταν εφαρμόσιμη σε καθημερινά αντικείμενα.  Αν και ήταν ικανή να αντανακλά το 98,1 τοις εκατό του ηλιακού φωτός, ψύχοντας το εσωτερικό των επιφανειών που βάφτηκαν με αυτό κατά 4,5°C κάτω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, το χρώμα ήταν πολύ βαρύ για εφαρμογές όπου εκτιμάται η ελαφρότητα, όπως σε ένα αυτοκίνητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είχαν έρθει σε επαφή όλοι μαζί μου, από κατασκευαστές διαστημικών σκαφών μέχρι αρχιτέκτονες και εταιρείες που κατασκευάζουν ρούχα και παπούτσια», είπε ο Ρουάν. «Κυρίως είχαν δύο ερωτήσεις: Πού μπορώ να το αγοράσω και μπορείτε να το κάνετε πιο λεπτό;»

Δείτε εδώ πόσο πιο πολύ ζεσταίνεται ένα μαύρο από ένα λευκό αυτοκίνητο

Έτσι, ο Ruan και η ομάδα του άρχισαν να πειραματίζονται με υλικά και κατέληξαν στην τελευταία τους σύνθεση, η οποία ενσωματώνει το εξαγωνικό νιτρίδιο του βορίου ως χρωστική ουσία. Η ουσία χρησιμοποιείται συνήθως σε λιπαντικά, αλλά επιτρέπει στο χρώμα να επιτύχει ανάκλαση 98.1% ενώ βρίσκεται σε ένα λεπτό στρώμα πάχους 150 micron.

Η νέα σύνθεση είναι εντυπωσιακή όχι μόνο επειδή βοηθά στη διάχυση του φωτός, αλλά επειδή ενσωματώνει επίσης κενά γεμάτα με αέρα που βοηθά στη μείωση του βάρους του χρώματος. Σύμφωνα με την ομάδα, η νέα “συνταγή” ζυγίζει 80 τοις εκατό λιγότερο από την αρχική, ενώ αντανακλά 99,79 τοις εκατό περισσότερη θερμότητα.

Τεράστια εφαρμογή που στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπου το a/c είναι εχθρός της αυτονομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης