Του Περικλή Χαλάτση

Η καλή πρόθεση υπάρχει από την πλευρά του Δήμου της Αθήνας. Όμως σε ποιους απευθύνεται; Πόσα είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Αθήνα;
Γιατί ο Δήμος της Αθήνας και η εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία συνεργάζεται μπορεί να συμφωνούν να παρατείνουν κατά ένα χρόνο τη δωρεά φόρτιση στα 19 σημεία της πρωτεύουσας αλλά πόσοι είναι αυτοί που έχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα που τα σταθμεύουν στους δρόμους και τα φορτίζουν “τζάμπα”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας μη γελιόμαστε. Αυτοί που έχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Αθήνα είναι ελάχιστοι αλλά και όσοι έχουν διαθέτουν χώρους στάθμευσης είτε στα σπίτια τους είτε σε ιδιωτικούς χώρους πάρκινγκ. Κανένας δεν αφήνει το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο στο δρόμο. Δεν έχουμε φτάσει στα επίπεδα του Λονδίνου η της Κοπεγχάγης.

Μην μπερδεύεστε. Η φωτογραφία δεν είναι απο το Γαλάτσι. Είναι στο κέντρο του Λονδίνου που απαγορεύεται η στάθμευση. Επιτρέπεται μόνο για φόρτιση !!!Και επειδή δεν πρέπει να χτυπάμε παλαμάκια σε ότι μας ανακοινώνουν επισημαίνουμε ότι με βάση τα στοιχεία των αντιπροσωπειών, το κόστος φόρτισης για 100 χλμ είναι από 1 έως 1 ½  ευρώ. Σιγά παιδιά μην ξοδευτείτε. Πάντως με τέτοιες προσφορές ο στόχος της πράσινης ενέργειας και σταδιακά της μηδενικής εκπομπής ρύπων δεν επιτυγχάνεται. 

Αλήθεια ποιο είναι το κόστος που επωμίζεται ο Δήμος αλλά και η εταιρία με την οποία συνεργάζεται; 
Η “πράσινη” πρωτοβουλία υλοποιείται σε συνεργασία με την Protergia, ως αναπόσπαστο κομμάτι της MYTILINEOS. Η εταιρεία -μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων- άναψε το πράσινο φως στη δωρεά του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και του συστήματος διαχείρισης που αφορά την απομακρυσμένη παρακολούθηση της καλής λειτουργίας και χρήσης των σταθμών φόρτισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δήμος τη Αθήνας αναφέρει ότι εδώ και έναν χρόνο, οι οδηγοί υβριδικών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων, φορτίζουν δωρεάν τα οχήματά τους στα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί οι ειδικοί φορτιστές, με τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. 
Σύμφωνα με στοιχεία της Protergia, τον τελευταίο χρόνο, έχουν καταγραφεί συνολικά 17.173 φορτίσεις στους 19 σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, που αντιστοιχούν σε κάλυψη απόστασης με «πράσινη» ενέργεια ίσης με 1,52 εκατ. χλμ. ή -διαφορετικά- διάνυσης της περιμέτρου της γης, 38 φορές.

Αν ισχύουν αυτοί οι αριθμοί τότε οι Έλληνες αντιπρόσωποι μας δίνουν λάθος νούμερα. Γιατί ακόμη οι ταξινομήσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι κάτω από το 5%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης