Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν τις απίστευτες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης που αγγίζει ξανά (αδικαιολόγητα) τα 2.30 ευρώ το λίτρο. Έχουν να αντιμετωπίσουν και την απληστία μερικών πρατηριούχων που έχουν αναγάγει την νοθεία της βενζίνης σε επιστήμη, με μοναδικό στόχο βέβαια το κέρδος και την αρπαχτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το φαινόμενο, νοθευμένη βενζίνη, να αποκτά τεράστιες διαστάσεις, τα πρόστιμα συνεχίζουν να «πέφτουν» βροχή, με την  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σχεδόν σε καθημερινή βάση να βεβαιώνει νέα πρόστιμα. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται και η δημοσιοποίηση των στοιχείων του πρατηρίου για ενημέρωση των πολιτών.

Πώς θα καταλάβω ότι μου βάλανε νοθευμένη βενζίνη;
Φυσικά την ώρα που το καύσιμο μεταφέρεται από την αντλία στο ντεπόζιτο, κανείς δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα για την ποιότητα του, όμως μετά από λίγα λεπτά και χιλιόμετρα, ο κινητήρας θα μας δώσει τις πρώτες ενδείξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα και εάν το καύσιμο έχει νοθευτεί σε μεγάλο βαθμό, θα παρατηρήσουμε αρρυθμίες στις στροφές του κινητήρα, όσο αυτός λειτουργεί στο ρελαντί. Σταματημένοι δηλαδή σε ένα φανάρι, θα δείτε το στροφόμετρο να ανεβοκατεβαίνει και θα νιώσετε στα πόδια σας τον κινητήρα να μην έχει την γνωστή σταθερή και εύρυθμη λειτουργία.

Παράλληλα με τη παραπάνω αίσθηση, ή και ξεχωριστά, υπάρχει περίπτωση να ανάψει στον πίνακα οργάνων το λαμπάκι του Check Engine, το οποίο δείχνει πως πρέπει να ελεγχθεί το όχημα άμεσα από συνεργείο για να προλάβουμε κάποια πιο κοστοβόρα ζημιά.

Ακόμη, σε ένα νοθευμένο καύσιμο, η καύση δεν γίνεται σωστά με αποτέλεσμα η κατανάλωση να αυξάνεται δυσανάλογα και ο δείκτης καυσίμου να κατεβαίνει πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Δηλαδή μπορεί να καίγατε κάθε ημέρα 5 ευρώ βενζίνη για να πάτε στη δουλειά σας και με την νοθευμένη να κάψετε τα διπλά, για την ίδια ακριβώς απόσταση.

Η «κακή» βενζίνη μπορεί να προκαλέσει και μηχανικά προβλήματα, όπως στον καταλύτη αλλά ακόμα και στο εσωτερικό του κινητήρα, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε εκατοντάδες ευρώ επισκευής στο συνεργείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης