Επιμέλεια:Περικλής Χαλάτσης

Όταν αποφασίσεις να ξεκινήσεις από το μαγνητικό Βόρειο Πόλο και να φθάσεις στο άλλο άκρο της γης στο Νότιο Πόλο και μάλιστα με ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα πρέπει να είσαι απόλυτα προετοιμασμένος και πολύ σωστά προετοιμασμένος για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων.
Σίγουρα είναι ένα μεγάλο τόλμημα και ταυτόχρονα μια πρόκληση για κάθε οδηγό. Το αυτοκίνητο που επιλέχθηκε για να κάνει τη διαδρομή Βόρειος Πόλος- Νότιος Πόλος είναι το ηλεκτρικό Ariya e-4ORCE της Nissan το οποίο έχει υποστεί αρκετές τροποποιήσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Arctic Trucks, που είναι μια εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην μετασκευή οχημάτων για πολικές εκστρατείες, έχει συνεργαστεί με τις ομάδες σχεδιασμού και μηχανικής της Nissan για να προετοιμάσει την αποστολή του Ariya, σε συνθήκες που θα περιλαμβάνουν παγωμένες εκτάσεις, βαθύ χιόνι, απότομες ορεινές αναβάσεις και αμμόλοφους της ερήμου.

Οδηγός του Nissan Ariya e-4ORCE είναι ο Βρετανός εξερευνητής, Chris και στη θέση του συνοδηγού θαν βρίσκεται η σύζυγός του Julie. Ο Βρετανός είπε ότι παρακολουθεί τις προετοιμασίες, έχει εντυπωσιασθεί με την εκπληκτική εξωτερική σχεδίαση αλλά και με το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Το μόνο που ζήτησε είναι να υπάρχει στο Ariya e-4ORCE μια ενσωματωμένη μηχανή εσπρέσο για να κρατά ζεστό τον καφέ του στο μεγάλο ταξίδι προς το Νότιο Πόλο.

Η προετοιμασία είναι δύσκολη.Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα πρέπει να ανταπεξέλθει σε ορισμένες από τις πιο ακραίες συνθήκες στην Υφήλιο. Η Nissan με το τροποποιημένο Ariya e-4ORCE ετοιμάζεται να ξεκινήσει την παγκοσμίως πρώτη ηλεκτροκίνητη αποστολή της και να ανοίξει νέους δρόμους στην ηλεκτροκίνηση. Το Ariya είναι τροποποιημένο με ένα ειδικά προσαρμοσμένο στιβαρό εξωτερικό “περίβλημα”. Εξοπλίζεται με ανυψωμένη ανάρτηση και διευρυμένους θόλους τροχών που “φιλοξενούν” μεγάλα ελαστικά, καθώς  και με ένα πρόσθετο κιτ αμαξώματος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκειμένου να διατηρηθεί στο μέγιστο βαθμό ο αυθεντικός χαρακτήρας του Ariya, οι τροποποιήσεις στο αυτοκίνητο ήταν σκόπιμα ελάχιστες. Το αυτοκίνητο της αποστολής διατήρησε το αρχικό του ηλεκτρικό σύστημα κίνησης με την μπαταρία και διαθέτει τη διάταξη διπλού κινητήρα με το καινοτόμο και μοναδικό σύστημα κίνησης και στους τέσσερις τροχούς της Nissan, το e-4ORCE, που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για ηλεκτρικά και “εξηλεκτρισμένα” κινητήρια σύνολα. 

 

Ο Matthew Weaver, Αντιπρόεδρος της Nissan Design Europe δήλωσε: « Με το Ariya, η ομάδα μας, έβαλε την καρδιά και την ψυχή της στο αυτοκίνητο και έφτιαξε αυτό το πολύ ιδιαίτερο προϊόν. Σχεδιάσαμε αυτό το αυτοκίνητο με όραμα ότι θα εκπληρώσει το ρόλο του σε πολλά περιβάλλοντα».

Οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές συναντώνται στην υπερυψωμένη ανάρτηση και τα τεράστια ελαστικά εκτός δρόμου των 39 ιντσών, που τοποθετήθηκαν για να εξασφαλίσουν ότι η αποστολή με το Ariya μπορεί να αντιμετωπίσει τις πιο εξαντλητικές συνθήκες και εδάφη. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης