Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Οι μηχανικοί της Nissan ξεπέρασαν τη λογική και με διάφορους συνδυασμούς που έκαναν παρουσίασαν ένα Qashqai που έχει όλα τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης αλλά δεν χρειάζεται επαναφόρτιση της μπαταρίας με…πρίζα! Η απάντηση μπορεί να είναι κατανοητή σε έναν μηχανολόγο. Για τους οδηγούς όμως που δεν έχουν ειδικές γνώσεις όλα όσα έκαναν οι ειδικοί της Nissan μάλλον είναι δυσνόητοι συνδυασμοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πως όμως πέτυχαν τη λειτουργία της αποκλειστικής  τεχνολογίας e-POWER, η οποία προσφέρει στον οδηγό όλα τα πλεονεκτήματα ενός ηλεκτρικού οχήματος, χωρίς όμως να έχουν μπαταρία που φορτίζεται με πρίζα.
Θα προσπαθήσουμε όσο πιο απλά γίνεται να σας εξηγήσουμε τι έκαναν για να πετύχουν την τεχνολογία e-POWER.

Η τεχνολογία πρόωσης e-POWER αποτελείται από μια μπαταρία υψηλών επιδόσεων που συμπληρώνεται από έναν τρικύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα μεταβλητής συμπίεσης 1,5 λίτρων απόδοσης 156 ίππων, μια γεννήτρια ισχύος, έναν μετατροπέα και έναν ηλεκτροκινητήρα 140 kW ισχύος. 
Ο βενζινοκινητήρας παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μετατροπέα στην μπαταρία, στον ηλεκτροκινητήρα ή και στα δύο, ανάλογα με το σενάριο οδήγησης. Η απόδοση του  συστήματος φτάνει τους 190 ίππους και τα 330 Nm ροπής, που είναι άμεσα διαθέσιμη με το πρώτο πάτημα του γκαζιού.

Χάρη στην αποκλειστικά ηλεκτρική κύλιση, το όχημα βιώνει μια στιγμιαία, ομαλή και σταθερή επιτάχυνση.
Είναι δηλαδή το χαρακτηριστικό των ηλεκτρικών οχημάτων. Χάρη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του κινητήρα εσωτερικής καύσης που λειτουργεί πάντα στο βέλτιστο εύρος των στροφών, επιτυγχάνεται μέγιστη απόδοση καυσίμου, ελαχιστοποιώντας έτσι τις εκπομπές ρύπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Το νέο Qashqai e-POWER συμβάλλει επίσης στην οδηγική άνεση μέσω της τεχνολογίας e-Pedal, χαρακτηριστικό των ηλεκτρικών μοντέλων της Nissan. Όπως γνωρίζετε αυτό επιτρέπει τον έλεγχο του οχήματος στις περισσότερες καθημερινές κυκλοφοριακές καταστάσεις χρησιμοποιώντας μόνο το πεντάλ του γκαζιού.Πατάς γκάζι και το αυτοκίνητο επιταχύνει, αφήνεις το γκάζι και το αυτοκίνητο επιβραδύνει. Σαν να πατάς το φρένο.

Το νέο Qashqai e-POWER  θα προσφέρει στον οδηγό του  αυτή τη μοναδική αίσθηση στιγμιαίας και γραμμικής επιτάχυνσης της ηλεκτροκίνησης, σε συνδυασμό με μια απολαυστική οδηγική εμπειρία, χωρίς  την ανάγκη φόρτισης σε πρίζα. Θα είναι σαν να οδηγείτε ένα Nissan Leaf αλλά χωρίς μπαταρίες. Από πλευράς οικονομίας οι επικεφαλής της Nissan υποστηρίζουν ότι τα νούμερα είναι εκπληκτικά. Χωρίς να το έχουν αναφέρει επίσημα ( θα το αναφέρουν όμως άμεσα) το Qashqai με την τεχνολογία e-POWER θα μπορεί να κάνει 1100 χλμ με ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ.

Τι πέτυχαν; 
Πρώτον πέτυχαν να κάνουν ένα άλλο είδος μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση
Δεύτερον έδιωξαν το άγχος σε όσους κάνουν μεγάλα ταξίδια από την αναζήτηση πρατηρίων που να είναι εξοπλισμένα με ταχυφορτιστές για τις μπαταρίες.
Περιμένουμε να το δούμε στην πράξη πως ακριβώς λειτουργεί όταν έρθει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς στην Ελλάδα θα παρουσιασθεί τον Οκτώβριο 2022.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης