Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Το νέο μικρό και αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο – ίσως το πιο μικρό SUV που έχουμε δει ποτέ- είναι τελικά μεγάλο σε ασφάλεια. Το αμιγώς ηλεκτρικό Volvo EX30 – που θα δούμε σε λίγες ημέρες -αναβαθμίζει την ασφάλεια στην πόλη .Ας μην ξεχνάμε ότι οι κατασκευαστές έχουν 96 χρόνια πρωτοπορίας και καινοτομίας στον τομέα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Σουηδοί κατασκευαστές λένε: « Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε ηγετική δύναμη στην ασφάλεια και δεν θα χαμηλώσουμε τον πήχη της ασφάλειας στο EX30 που θα κινείται σε περίπλοκα αστικά περιβάλλοντα».
Στο μικρό βίντεο που θα ακολουθήσει θα δούμε (και αυτό συμβαίνει συχνά στους γεμάτους κίνηση δρόμους της πόλης) , μία πόρτα αυτοκινήτου που ανοίγει κατά λάθος στην πορεία ενός ποδηλάτη.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυστυχώς παρόμοια ατυχήματα συμβαίνουν καθημερινά. Είτε πρόκειται για ποδηλάτες είτε για μοτοσικλετιστές. Αυτά τα συμβάντα αποκαλούνται «ατυχήματα πόρτας» («dooring accidents») και σε ορισμένες πόλεις αντιπροσωπεύουν το 1/5 όλων των ατυχημάτων με δίκυκλο. Σύμφωνα με το Cycling UK, κατά μέσον όρο 60 άνθρωποι σκοτώνονται ή τραυματίζονται σοβαρά από πόρτες αυτοκινήτων κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προκειμένου να βοηθήσει στη μείωση αυτών των περιστατικών, το επερχόμενο Volvo EX30 εξοπλίζεται με Door Opening Alert. Το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό για να μην ανοίξει την πόρτα γιατί πλησιάζει ένα δίκυκλο. 

 Η προειδοποίηση για πόρτα που ανοίγει είναι μία από τις αρκετές λειτουργίες του Safe Space Technology που εφοδιάζει το αμιγώς ηλεκτρικό Volvo EX30 το οποίο χαρακτηρίζεται για τα υψηλά πρότυπα ασφαλείας.
Το νέο μοντέλο σχεδιάστηκε για να είναι ασφαλές στην πόλη, με τεχνολογία που αποσκοπεί ειδικά στην προστασία των ανθρώπων στα πολυσύχναστα αστικά περιβάλλοντα.

Η Åsa Haglund (Όσα Χάγκλουντ), Επικεφαλής του Κέντρου Ασφαλείας της Volvo Cars είπε σχετικά: 
«Εδώ και πολύ καιρό, είχαμε εστιάσει στην ασφάλεια σε αστικά περιβάλλοντα, όπου τα αυτοκίνητα μοιράζονται τον χώρο με πεζούς και δικυκλιστές. Με το Volvo EX30 οδηγούμε την ασφάλεια στην πόλη στο επόμενο επίπεδο, δημιουργώντας ένα μικρό SUV που είναι ιδανικός σύντροφος για μία άνετη οδηγική εμπειρία, ενώ προσέχει εσάς και τους άλλους στους γεμάτους κίνηση δρόμους των σύγχρονων πόλεων.»

Η τελευταία λέξη της ασφάλειας
To πιο μικρό SUV στην ιστορία της Volvo Cars, το νέο EX30  βασίζεται στην άριστη τεχνογνωσία της εταιρίας που αφορά την ασφάλεια. Πριν σχεδιαστεί το EX30 έγινε μεγάλη έρευνα με ατυχήματα σε πραγματικές συνθήκες. 

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μελετήθηκαν προσεκτικά. Όλα τα συστήματα συγκράτησης είναι προηγμένης τεχνολογίας και χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για το πιο μικρό SUV της Volvo. Κορυφαία προτεραιότητα είναι η ασφάλεια τόσο των επιβατών του EX30 όσο και αυτών που κινούνται στο δρόμο. Η δομική σχεδίαση του EX30 αντανακλά αυτή τη δέσμευση της Volvo που ενίσχυσε τον  κλωβό ασφαλείας, στις κολόνες Α, B και C, καθώς και στην οροφή.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, εστίασαν ιδιαίτερα στην ενσωμάτωση της μπαταρίας. Το πλαίσιο και ο κλωβός ασφαλείας είναι φτιαγμένα από διάφορους τύπους χάλυβα υψηλής αντοχής που αντισταθμίζουν με αποτελεσματικό τρόπο την επίπτωση μίας πιθανής σύγκρουσης.
Το EX30 περιλαμβάνει επίσης έναν αερόσακο στην εσωτερική πλευρά του καθίσματος του οδηγού, σχεδιασμένο έτσι ώστε να συμβάλλει στη μείωση των τραυματισμών στον θώρακα και στο κεφάλι σε περίπτωση μίας πλευρικής σύγκρουσης.

Ωστόσο, εκτός από τα κορυφαία πρότυπα για την παθητική ασφάλεια, το Volvo EX30 προσφέρει επίσης ένα προηγμένο σετ από νέες λειτουργίες ενεργητικής ασφάλειας που βοηθούν στην προστασία των ανθρώπων μέσα και έξω από το αυτοκίνητο.
Πως όμως ενημερώνεται ο οδηγός πριν ανοίξει την πόρτα όταν πλησιάζει για παράδειγμα ένα ποδήλατο; Μέσα στο EX30, υπάρχει ως στάνταρ ένα νέο προηγμένο σύστημα προειδοποίησης οδηγού. Μαζί με την ανίχνευση χεριών στο τιμόνι, το αυτοκίνητο διαθέτει επίσης έναν ειδικό αισθητήρα που εκτελεί ισχυρούς αλγόριθμους. 

Βρίσκεται πίσω από το τιμόνι και ανιχνεύει κινήσεις των ματιών και του προσώπου περίπου 13 φορές το δευτερόλεπτο. Με αυτόν τον τρόπο, το EX30 είναι σε θέση να κατανοήσει εάν είστε αφηρημένος, νυσταγμένος ή με άλλον τρόπο απρόσεκτος, ακόμη και αν δεν το έχετε καταλάβει ο ίδιος.
Μέσα στην πόλη, η νέα λειτουργία αυτόματου φρεναρίσματος σε διασταύρωση σχεδιάστηκε για να σας βοηθά να αποφεύγετε ατυχήματα σε διασταυρώσεις. Σε περίπτωση που ένα άλλο αυτοκίνητο μπροστά σας διασταυρωθεί απροσδόκητα με την πορεία σας, η λειτουργία αυτόματου φρεναρίσματος είναι σχεδιασμένη για να ακινητοποιεί το EX30 και να βοηθά στην αποφυγή μίας σύγκρουσης ή τον μετριασμό των συνεπειών της.

Η Volvo στις 7 Ιουνίου, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του νέου, αμιγώς ηλεκτρικού SUV, EX30 και όπως ανακοίνωσε την ίδια ημέρα θα είναι διαθέσιμο για παραγγελία σε επιλεγμένες αγορές.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης