Του Περικλή Χαλάτση

Από τα δύο πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά που έγιναν σήμερα (Παρασκευή 3/3/23) φάνηκε ότι η  AMR23 στα χέρια του Fernando Alonso θα πρωταγωνιστήσει. Η Aston Martin στο P1 έκανε το δεύτερο καλύτερο χρόνο ενώ στο P2 έκανε τον καλύτερο αφήνοντας την Red Bull στη 2η και 3η θέση.Στο Bahrain ο Ισπανός ήταν εντυπωσιακός. Απείλησε ξεκάθαρα την περσυνή παγκόσμια πρωταθλήτρια και προβλημάτισε σοβαρά την Ferrari και την Mercedes.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα πείτε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας χρονιάς και πολλά μπορεί να αλλάξουν. Σωστά. Αλλά αυτό θα γίνει όνο αν η Mercedes και η Ferrari αντιδράσουν. Μόνο αν αλλάξουν τις ρυθμίσεις για να μπορέσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Γιατί ούτε ο Μονεγάσκος μπορεί να κάνει θαύματα αλλά ούτε ο Βρετανός μετά από τόσους παγκόσμιους τίτλους θα ρισκάρει αν δεν τον βοηθάει το μονοθέσιο του.

Ο Ισπανός Fernando Alonso χρησιμοποιώντας στο P2 μαλακή γόμα, έκανε τον ταχύτερο γύρο με 1:30.907 ενώ ο Max Verstappen έμεινε πίσω του με διαφορά 170 χιλιοστά. Το ηθικό του Alonso αναπτερώθηκε. Επιτέλους βρίσκεται σε ένα μονοθέσιο που είναι έτοιμο για νίκες. Ας μην ξεχνάμε ότι η τελευταία νίκη του Ισπανού ήταν πριν από 10 χρόνια στην Ισπανία. 

Στο P2 την τριάδα έκλεισε η δεύτερη Red Bull με τον Sergio Perez που στο P1 έκανε τον καλύτερο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Charles Leclerc έκανε τον 4ο καλύτερο χρόνο ενώ ο ομόσταυλός του Carlos Sainz που στο P1 «τραυμάτισε» την ποδιά της Ferrari περιορίσθηκε στην 14η θέση.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα του FP2:


Τι έγινε στο Practice 1 το μεσημέρι
Μπορεί στο ηλιόλουστο Bahrain το θερμόμετρο να έδειχνε 27 βαθμούς Κελσίου ωστόσο οι πιλότοι που βγήκαν στην πίστα ήταν κάπως παγωμένοι. Κανένας δεν πήγε στο όριο. Ενώ κάποιοι, όχι μόνο νέοι αλλά και παλιοί έκαναν μικρά λαθάκια. Η άσφαλτος στο Practice 1, έφτανε τους 40 βαθμούς και η υγρασία μόλις 12%. Η επιλογή ελαστικών δεν ήταν σωστή για όλους.

Αυτός τελικά που έκανε τον καλύτερο χρόνο ήταν ο Μεξικανός Sergio Perez. Με 4 δέκατα διαφορά βρέθηκε στη 2η θέση ο Fernando Alonso και στην 3η θέση ήταν ο Max Verstappen. Αρκετά πίσω από τον Ολλανδό ήταν ο Lando Norris με την McLaren.

Οι δύο Ferrari δεν μπορούμε να πούμε ότι στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά εντυπωσίασαν. Ο Charles Leclerc που έκανε τον 5ο καλύτερο χρόνο μάλλον έψαχνε την κατάλληλη γόμα ενώ ο ομόσταυλός του Carlos Sainz έμεινε εκτός ανταγωνιστικού χρόνου. Μάλιστα είχε μια εντυπωσιακή έξοδο μετά την στροφή 9. Ήταν τυχερός γιατί υπήρχε ανοικτός χώρος και δεν κατέληξε στις μπαριέρες. Όμως έκανε ζημιά στο πάτωμα της Ferrari.

Ο Ισπανός αναγκάσθηκε να επιστρέψει στα πίτς όπου οι μηχανικοί ανέλαβαν την SF23 για να μπορέσει ο Sainz να επιστρέψει στο Practice 2.

 

Ούτε οι Mercedes που έφεραν καινούργια πίσω πτέρυγα ικανοποίησαν. Ο Hamilton έκάνε πειράματα και αρκέσθηκε στην 10η θέση ενώ ο George Russell έμεινε στην 11η θέση.

Ο Oscar Piastri, αρκετές φορές «έχασε» το κράτημα του. Ενημέρωσε τους μηχανικούς της McLaren ότι έχει πρόβλημα και ότι η ευστάθεια στο μονοθέσιο του δεν τον ικανοποιεί. Ωστόσο έκανε τον 12ο καλύτερο χρόνο.
Οι άλλοι δύο νέοι στην F1, o Nyck De Vries (AlphaTauri) τερμάτισε στην 16η θέση και ο Logan Sargeant (Williams) που προσπαθούσε να μάθε την Williams τερμάτισε στην 18η θέση.
 

Πώς έκλεισε το Practice 1

Αύριο Σάββατο ( 4 Μαρτίου) στις 13.30 θα γίνουν τα τρίτα ανεπίσημα δοκιμαστικά (Practice 3). Και στις  17.00 θα γίνουν τα επίσημα χρονομετρημένα δοκιμαστικά από όπου θα βγει και ο Polman.
Την Κυριακή ( 5 Μαρτίου) στις 17.00 θα ξεκινήσει το πρώτο Grand Prix της χρονιάς. 

Από φέτος τους αγώνες της F1 θα δείχνει η τηλεόραση του Αnt1 ( τον αγώνα) ενώ τα ανεπίσημα και επίσημα δοκιμαστικά,  η Ant1+ ( με συνδρομή 3,33€ μηνιαίως) και η F1 TV Pro  ( συνδρομή). 
Το μήκος της πίστας είναι 5.412 km. Οι πιλότοι θα κάνουν 57 γύρους και θα καλύψουν 308.238 Km. 
 

  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης