Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα είναι ο κακός φωτισμός κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Κυρίως σε επαρχιακούς δρόμους, όπου τα φώτα του αυτοκινήτου είναι το Α και το Ω, τα θαμπά φανάρια είναι τεράστιο πρόβλημα, που πολλές φορές δεν κάνει την οδήγηση απλώς κουραστική, αλλά και επικίνδυνη.
Ακόμα και τις πιο έντονες και δυνατές λάμπες να έχουμε τοποθετήσει στο αυτοκίνητό μας, εάν τα φανάρια έχουν κιτρινίσει ή θολώσει, τότε η ορατότητα περιορίζεται σε τεράστιο βαθμό. Πιο συγκεκριμένα, ένα θολωμένο φανάρι μπορεί να μειώσει τη δέσμη του φωτός έως και 70%!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κιτρίνισμα τους αργά ή γρήγορα θα έρθει με τα χρόνια, ενώ επισπεύδεται από την έντονη ηλιοφάνεια στη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και την κακή συντήρηση του αυτοκινήτου μας. Συνήθως με ένα κόστος των 25 ευρώ αρκετά μαγαζιά ή και βενζινάδικα προσφέρουν ξεθάμπωμα. Υπάρχει, όμως, και ένας τρόπος να επιτύχουμε ένα εξίσου καλό αποτέλεσμα και με προσωπική εργασία και πολύ χαμηλότερο κόστος.
Η διαδικασία βήμα – βήμα:
Πρώτη μας κίνηση είναι να καθαρίσουμε πολύ καλά τα φανάρια του αυτοκινήτου μας, ώστε να ξεχωρίζουν τα σημεία που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά και να απομακρυνθούν χώματα, σκόνες και καυσαέρια.
Στη συνέχεια, καλύπτουμε με ταινία και μερικά κομμάτια εφημερίδας τα σημεία που εφάπτονται στα φανάρια, ώστε να αποφύγουμε τυχόν ζημιές στο αμάξωμα του αυτοκινήτου κατά τη διαδικασία.
Αφότου έχουμε καθαρίσει και καλύψει, παίρνουμε ένα χοντρό γυαλόχαρτο νερού 2.000 και, αφού το μουσκέψουμε αρκετά, τρίβουμε καλά τα φανάρια. Ύστερα από δύο καλά περάσματα, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με ένα πιο λεπτό γυαλόχαρτο νερού 2.500, έως ότου γίνει λεία εντελώς η επιφάνεια του φαναριού. Συνεχίζουμε και τρίτη φορά την ίδια διαδικασία με ακόμα λεπτότερο γυαλόχαρτο. Στο τέλος  καθαρίζουμε καλά το φανάρι και περνάμε με ένα πλαστικό γυαλιστικό.Στην αγορά, ακόμα και σε σουπερμάρκετ, υπάρχουν κιτ που περιέχουν όλα τα υλικά τα οποία θα χρειαστείτε, με το κόστος να μην ξεπερνάει τα 7 με 8 ευρώ.
TIP: Κατά τη διαδικασία τριψίματος με το γυαλόχαρτο, τρίψτε οριζόντια και όχι κυκλικά. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης