Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Από τα χειρότερα συναισθήματα αδικίας και απογοήτευσης είναι να βρεις το αυτοκίνητό σου στραπατσαρισμένο και κανένα σημείωμα με στοιχεία στο παρμπρίζ. Ζημιές που μπορούν να φτάσουν μέχρι και χιλιάρικα και σε περίπτωση που δεν διαθέτεις μεικτή ασφάλεια είσαι αναγκασμένος να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί όμως να την «κοπανήσει» κάποιος;
Ζούμε σε πόλεις με τεράστιο πληθυσμό και εκατομμύρια αυτοκίνητα. Στενά, πολυσύχναστες περιοχές και ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ένας συνδυασμός που ευνοεί μικροτρακαρίσματα. Αυτός ακριβός είναι και ο λόγος για τον οποίο είμαστε όλοι αναγκασμένοι από τον νόμο να οδηγούμε μόνο ασφαλισμένα οχήματα, ώστε να είμαστε καλυμμένοι για παν ενδεχόμενο. 

Εφόσον από απροσεξία κάνεις ζημιά σε ένα παρκαρισμένο όχημα, δεν έχεις κανέναν λόγο να φύγεις. Αφήνεις τα στοιχεία σου και η ασφαλιστική είναι υποχρεωμένη να σε καλύψει, ενώ όσον αφορά τη γνωστή δικαιολογία «θα ανεβούν τα ασφάλιστρα», αυτό σε περίπτωση που γίνει θα είναι ένα αμελητέο ποσό. Παράλληλα, όπως εσύ δεν θα ήθελες να σου χτυπήσουν το αυτοκίνητο και να εξαφανιστούν, μην πράξεις το ίδιο. Ποιος ο λόγος να πληρώνουμε ασφάλεια εάν δεν την χρησιμοποιούμε όταν έρθει η στιγμή;

Στην περίπτωση που ο θύτης ήταν ανασφάλιστος, τότε παίζει κορώνα-γράμματα την κίνησή του να εξαφανιστεί. Αυτό καθώς εάν κάποιος αυτόπτης μάρτυρας καταγράψει τον αριθμό πινακίδας και ενημερώσει, τότε και θα δεχθεί πρόστιμο (500 ευρώ λόγω ανασφάλιστου οχήματος), αλλά και θα πρέπει με νομική εντολή να καλύψει τις ζημιές (εφόσον φυσικά κινηθεί ο ιδιοκτήτης νομικά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι συμβαίνει εάν το όχημα που χτυπήθηκε ήταν παράνομα παρκαρισμένο;
Ακόμα και στην περίπτωση που έχεις παρκάρει παράνομα, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον οδηγό του κινούμενου οχήματος. Ο ιδιοκτήτης του παράνομα σταθμευμένου οχήματος απλώς θα λάβει την κλήση που του αναλογεί (αυτό δεν ισχύει σε περιπτώσεις όπου απαγορεύεται το παρκάρισμα που εμποδίζει την είσοδο – έξοδο από νοσοκομειακή μονάδα).

TIP: Εάν είσαι μάρτυρας σε μια τέτοια περίπτωση hit and run, το γεγονός πως ο οδηγός κατεβαίνει και αφήνει ένα χαρτάκι στο παρμπρίζ δεν σημαίνει αυτόματα πως έχει σημειώσει τα πραγματικά του στοιχεία. Μπορείς να σώσεις την κατάσταση εξακριβώνοντάς τα ο ίδιος.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης