Έτοιμος να υποβάλει την παραίτηση του στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Σε συνέντευξή του στην οικονομική ιστοσελίδα «StockWatch», ο κ. Σταυράκης συνδέει για πρώτη φορά την παραμονή του στο υπουργείο με το δημοσιονομικό ισοζύγιο και αναφέρει ότι για λόγους ευθιξίας θα έφευγε από το υπουργείο σε περίπτωση που επιβεβαιώνονταν οι εκτιμήσεις για έλλειμμα 7% το 2010. «Είμαι ήρεμος και αντέχω τις πιέσεις» απαντά στους επικριτές του, στους οποίους περιλαμβάνει και τα Μ.Μ.Ε. της νήσου.

Ο υπουργός δηλώνει ικανοποίηση, γιατί το έλλειμμα του 2011 περιορίζεται τελικά στο 5,5% του Α.Ε.Π. και είναι καλύτερο από το αναμενόμενο.

Αν και παρουσιάζεται αισιόδοξος ότι το 2011 το έλλειμμα θα πέσει στο 3,8%, ο υπουργός δεν κρύβει την ανησυχία του για τις πιέσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν στα δημοσιονομικά κάποιοι δημόσιοι οργανισμοί, αφήνοντας να νοηθεί ότι μεταξύ αυτών είναι και οι Κυπριακές Αερογραμμές.

Εκφράζει, επίσης, προβληματισμό για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της δημοσιονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, που θα επηρεάσει την ψυχολογία, αλλά και τη δυνατότητα άντλησης πόρων από ξένους πιστωτές.

Παρά τις έντονες διακυμάνσεις και την πτώση των κυπριακών ομολόγων, ο υπουργός δηλώνει ότι δεν ανησυχεί καθόλου, γιατί η κυβέρνηση κάλυψε τις ανάγκες της και δεν χρειάζεται να προσφύγει στις διεθνείς αγορές μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Αποδίδει την αύξηση των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων στο ότι οι ξένοι οίκοι και πιστωτές δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως τη βελτίωση που υπάρχει στα δημόσια οικονομικά, ενώ προτίθεται να προχωρήσει σε σχετικές εκστρατείες ενημέρωσης (road shows).

Δεν αποκλείει, πάντως, να ακολουθήσουν νέες υποβαθμίσεις από τους άλλους δύο οίκους αξιολόγησης – Moody’s και Fitch – αφού οι οίκοι ακολουθούν ο ένας τον άλλο, λέει. Όσο για τα μεγάλα τραπεζικά μεγέθη που εντοπίζουν ως πρόβλημα στις αναλύσεις τους οι ξένοι οίκοι, ο κ. Σταυράκης τονίζει πως το τραπεζικό σύστημα παραμένει εύρωστο και θεωρεί απίθανο να χρειαστεί κρατική στήριξη.

«Η λύση, όντως, είναι να έχουμε τα καλύτερα δημόσια οικονομικά και το δημόσιο χρέος όχι για να καλύψουμε με μετρητά τη θεωρητική ανάγκη στήριξης τραπεζών, αλλά για να μπορούμε να δανειστούμε μεγάλα ποσά από τις αγορές στη θεωρητική περίπτωση που το τραπεζικό σύστημα χρειαστεί στήριξη» σημειώνει.

Ο κ. Σταυράκης χαιρετίζει τις ανακοινωθείσες αυξήσεις κεφαλαίου των κυπριακών τραπεζών, αλλά παράλληλα τονίζει πως πρέπει και οι ίδιες οι τράπεζες «να αξιολογούν τους διάφορους κινδύνους που έχουν μπροστά τους και να μην εξαρτώνται για στήριξη από το κράτος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης