Υπάρχουν περίπου 4 μέρες μέσα στον κύκλο μίας γυναίκας που είναι οι πιο γόνιμες και έχει τις περισσότερες πιθανότητες να μείνει έγκυος. Είναι οι μέρες γύρω από την ωορρηξία. Το θέμα που προκύπτει είναι πότε ακριβώς γίνεται η ωορρηξία.

Η γυναίκα μπορεί να παρακολουθήσει τον κύκλο της ώστε να βρει πότε είναι το δικό της αποκαλούμενο «γόνιμο παράθυρό». Να ξέρει δηλαδή ποιες μέρες γύρω από την ωορρηξία είναι πιο πιθανό να μείνει έγκυος.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι η ωορρηξία;

Ωορρηξία είναι η διαδικασία που συμβαίνει γύρω στο μέσον του κύκλου, κατά την οποία το ώριμο ωάριο (συνήθως μόνο ένα) εγκαταλείπει την ωοθήκη και ξεκινά το ταξίδι του προς τη μήτρα, μέσω της σάλπιγγας, όπου παραμένει 12-24 ώρες. Αυτές τις ώρες, όταν ένα σπερματοζωάριο μπει στη σάλπιγγα μπορεί να «συναντήσει» το ωάριο και να το γονιμοποιήσει. Σπάνια η ωορρηξία είναι πολλαπλή, οδηγώντας σε πολύδυμη κύηση.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές ανέλυσαν τους κύκλους 600.000 γυναικών και αυτό που θεωρούμε «φυσιολογικό», δηλαδή έναν κύκλο 28 ημερών, συμβαίνει μόνο στο 13%. Στην πραγματικότητα, ο μέσος κύκλος είναι 29,3 ημέρες. Στο 65% των γυναικών ο κύκλος διαρκεί 25-30 ημέρες.

Πρώτη ημέρα της περιόδου η πρώτη ημέρα του κύκλου. Η ημέρα αμέσως πριν από την επόμενη περίοδο ορίζεται ως τελευταία.
 

Μπορώ να υπολογίσω πότε έχω ωορρηξία;

Συνήθως η ωορρηξία γίνεται περίπου 12 έως 14 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης εμμήνου ρύσεως. Τα σπερματοζωάρια μπορούν να γονιμοποιήσουν το ωάριο για περίπου 72 ώρες μετά την εκσπερμάτωση και το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί για 24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του από την ωοθήκη (ωορρηξία). Οι μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνει μία γυναίκα έγκυος είναι όταν υπάρχουν ζωντανά σπερματοζωάρια στις σάλπιγγες κατά τη στιγμή της ωορρηξίας. Η γόνιμη περίοδος δηλαδή είναι συνήθως περίπου 3 ημέρες πριν από την ωορρηξία και μία μέρα μετά. Για παράδειγμα, μία γυναίκα που έχει ένα κύκλο 28 ημερών, έχει ένα «γόνιμο παράθυρο» ανάμεσα στην 11η και 17ημέρα. Αν έχει κύκλο 30 ημερών, η ωορρηξία γίνεται την 16η μέρα (30-14=16) και οι γόνιμες μέρες είναι από την 13η μέχρι την 18η.
 

Υπάρχουν «σημάδια» ότι έχω ωορρηξία;

Οι αλλαγές που «σηματοδοτούν» την ωορρηξία είναι η μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σας και οι αλλαγές στην τραχηλική βλέννα.

Στην ωορρηξία υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Η πιο ρευστή, πιο διαυγής, κάπως κολλώδης, κρεμώδης, σαν ασπράδι αυγού τραχηλική βλέννα δείχνει ότι ξεκινάει η πιο γόνιμη περίοδος του κύκλου σας.
 

Ποια μέρα είναι ιδανική για να προσπαθήσω να μείνω έγκυος;

Ένας τρόπος για να σκεφτούμε ποιο είναι το γόνιμο παράθυρο είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι τα σπερματοζωάρια μπορούν να ζήσουν στη γυναικεία αναπαραγωγική οδό για περίπου 4-5 ημέρες. Το ωάριο ζει περίπου 24 ώρες. Οι μεγαλύτερες πιθανότητες σύλληψης είναι δηλαδή όταν υπάρξει σεξουαλική επαφή 1-2 ημέρες πριν την ωορρηξία.
 

Έχει σημασία η συχνότητα των ερωτικών επαφών;

Εάν το ζευγάρι συνευρεθεί τις γόνιμες μέρες μόνο 1 φορά, η πιθανότητα σύλληψης είναι 15%. Εάν οι επαφές είναι κάθε 2η μέρα, το ποσοστό ανεβαίνει στο 33%. Αν οι επαφές είναι σε καθημερινή βάση, το ποσοστό ανεβαίνει στο 37%.

 

Ο μύθος της εγκράτειας για την καλυτέρευση του σπέρματος, επίσης καταρρίπτεται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε ένα ζευγάρι που έχει σεξουαλική επαφή 20 φορές τον μήνα, μέσα σε 3,5 μήνες η γυναίκα θα έχει μείνει έγκυος, ανεξάρτητα από την παρακολούθηση του «γόνιμου παραθύρου» της. Αντίθετα, αν συνευρίσκονται μόνο 1 φορά τον μήνα, απαιτούνται 3,5 χρόνια για την επίτευξη κύησης.

Έχει φανεί πως 8 στα 10 ζευγάρια που έχουν τακτικές επαφές και η γυναίκα είναι κάτω των 35 ετών, θα έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη μέσα σε 12 μήνες.

Σε περίπτωση που δεν έχει μείνει η γυναίκα έγκυος σε αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να συμβουλευθείτε ειδικό. Καθώς η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται πολύ μετά τα 35, το χρονικό διάστημα αναμονής μειώνεται στους 6 μήνες.

Ευτυχώς στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, υπάρχουν λύσεις ώστε το ζευγάρι να αποκτήσει παιδιά.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης