Βίντεο: Χάρης Γκίκας

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Πέμπτης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η CIA ενημέρωσε ότι σε πτήση της εταιρείας Emirates από την Αθήνα επέβαινε ύποπτος άνδρας, αραβικής καταγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές, συγκεκριμένα, εστίασαν εξαρχής σε δύο πτήσεις, η μια με προορισμό το Ντουμπάι και η άλλη τη Νέα Υόρκη. Οι πτήσεις είχαν μεταξύ τους διαφορά 40 λεπτών.

 

Η πτήση για Ντουμπάι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πτήση με προορισμό το Ντουμπάι (ΕΚ210) δεν πρόλαβε να αποχωρήσει και ενώ το Boeing 777 βρισκόταν σε διαδικασία τροχοδρόμησης πήρε εντολή να επιστρέψει πίσω. Το αεροπλάνο ελέγχθηκε από την Αντιτρομοκρατική και την Ασφάλεια, ωστόσο δεν εντοπίστηκε ο ύποπτος. Λίγο μετά τις 21:00, οι επιβάτες άρχισαν να επιβιβάζονται και πάλι στο αεροπλάνο. Η πτήση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Η πτήση για Νέα Υόρκη που ανησύχησε τις Αρχές

Παράλληλα, το αεροπλάνο με προορισμό τη Νέα Υόρκη (ΕΚ209) είχε απογειωθεί και βρισκόταν πάνω από την Ιταλία (Σαρδηνία), όταν ο πιλότος ειδοποιήθηκε να προσγειωθεί άμεσα. Παρ’ όλα αυτά, Γαλλία και Ιταλία δεν δέχτηκαν να «φιλοξενήσουν» το αεροσκάφος στα αεροδρόμιά τους. Για αυτό το λόγο, η πτήση ΕΚ209 αναγκάστηκε να επιστρέψει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να ελεγχθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο αεροδρόμιο.

Κατά την επιστροφή, το αεροπλάνο άλλαξε διαδρομή, πετώντας μόνο πάνω από τη θάλασσα. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, από την ώρα που μπήκε στον εθνικό εναέριο χώρο συνοδεύτηκε από δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (340 Μοίρας) που απογειώθηκαν στις 21:09 από τη βάση της Σούδας (Κρήτη). Το αεροπλάνο της Emirates ήταν 120 μίλια νοτιοδυτικά της Καλαμάτας όταν δόθηκε εντολή απογείωσης στα μαχητικά. Την εντολή έδωσε το ΝΑΤΟ.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν τις 22:00.

Η άφιξη του αεροπλάνου στο «Ελ. Βενιζέλος»:

 

Ακολούθησε έλεγχος των επιβατών

Στην πτήση ΕΚ209 επέβαιναν 228 επιβάτες και 18μελές πλήρωμα, μέρος των οποίων απομακρύνθηκε σταδιακά από το αεροσκάφος έπειτα από έλεγχο.

Σύμφωνα με επιβάτες του όμως, κάποιοι πολίτες παρέμειναν στο εσωτερικό του αεροπλάνου και δεν τους επιτράπη άμεσα η έξοδος.

Δεν βρέθηκε, τελικά, κάτι ύποπτο, σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

 

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο.

Επιβάτες που μίλησαν στην κάμερα της “Ζούγκλας” αναφέρθηκαν στο χρονικό της επιστροφής της πτήσης.

“Ενημερωθήκαμε με ανακοίνωση από τον πιλότο πως για λόγους ασφαλείας θα έπρεπε να επιστρέψουμε στην Αθήνα. Αυτό έγινε λίγο πριν μπούμε στην Γαλλία. Στην επιστροφή αντιληφθήκαμε πως υπήρχαν δυο αεροσκάφη που μας ακολουθούσαν ενώ το αεροπλάνο άδειασε καύσιμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ των επιβατών. Όπως σημείωσε ο ίδιος η ενημέρωση που είχαν ήταν πως οι επιβάτες της πτήσης θα διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο και η πτήση τους για τη Ν. Υόρκη θα αναχωρήσει την Παρασκευή. Ένας άλλος επιβάτης τόνισε πως στην επιστροφή οι οδηγίες που πήραν ήταν όσοι από τους επιβάτες επιβιβάστηκαν στο Ντουμπάϊ να παραμείνουν στις θέσεις τους στο αεροπλάνο ενώ αυτοί που επιβιβάστηκαν στην Αθήνα πήραν εντολή να αποβιβαστούν. Δεν υπήρξε αναστάτωση, η κατάσταση ήταν ήρεμη, συμπλήρωσε.

Δείτε τα βίντεο

 

 

 

Η πορεία που ακολούθησε η πτήση ΕΚ209:

 

Το ΕΚ209 καθώς επέστρεφε στο Ελευθέριος Βενιζέλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης