Δείτε ζωντανή εικόνα από κάμερες σε διάφορα σημεία του Κιέβου:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνέντευξη προς τα διεθνή ΜΜΕ παραχώρησε αργά το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις της Μόσχας ως προς το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που κάποια στιγμή θα υπάρξει με τους Ουκρανούς. Το μήνυμα του Λαβρόφ είναι σαφές:

 

«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, αλλά δεν διακόπτουμε τις επιχειρήσεις. Οι Αμερικανοί θέλουν να ελέγχουν την Ευρώπη, όπως ο Χίτλερ και ο Ναπολέων. Η κατάσταση μου θύμιζε το Χόλιγουντ. Το απόλυτο κακό είναι εναντίον του απόλυτου καλού και το καλό είναι με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας. Ο πυρηνικός πόλεμος είναι στα μυαλά της Δύσης και όχι στων Ρώσων». Αυτό είναι το «μεδούλι» των δηλώσεων του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο οποίος προχώρησε και σε μια ευρύτατη ιστορική αναδρομή όσον αφορά στις σχέσεις με την Ουκρανία, αλλά και σε εκείνες με τη Δύση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ρωσία θα καθίσει με την Ουκρανία για να διαπραγματευτεί, αλλά μόνο υπό έναν όρο, ότι πρέπει να είναι ισότιμα τα ​​μέρη που διαπραγματεύονται», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο Λαβρόφ. Δήλωσε βέβαιος πως «η υστερία γύρω από την κατάσταση στην Ουκρανία θα περάσει» και επανέλαβε ότι «η ουκρανική κυβέρνηση είναι ένα νεοναζιστικό καθεστώς, με συμμορίες που λεηλατούν πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης». Τόνισε, δε, ότι «οι Ουκρανοί προσπαθούν τώρα να χρησιμοποιήσουν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του ABC Τζορτζ Στεφανόπουλος πώς μπορεί να υπερασπιστεί τα «ψέματα της Ρωσίας» αναφορικά με τους αμάχους που σκοτώνονται από τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας είναι «πλιατσικολόγοι» και ότι «οι νεοναζί» στην Ουκρανία είναι «οι πραγματικοί δολοφόνοι».

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας επισήμανε, επίσης, ότι «έχουμε δώσει αυστηρές εντολές στους αξιωματικούς μας να μη χτυπούν αμάχους» και παραδέχθηκε ότι «απώλειες υπήρξαν και στις ρωσικές μονάδες, αλλά τα πράγματα εξελίσσονται βάσει των σχεδιασμών μας. Δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω».

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι ο Εβραίος Πρόεδρος της Ουκρανίας είναι νεοναζί, ο Λαβρόφ είπε πως ο Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που δεν αναγνωρίζει τους ρωσόφωνους ως «γηγενείς» στην Ουκρανία, κάτι που τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους. «Αφιερώστε μισή ώρα για να διαβάσετε τις επίσημες πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών», υπογράμμισε.

Απαντώντας στο αν η ρωσική εισβολή κατέληξε σε διπλωματικό φιάσκο για τη Μόσχα, προτίμησε να μιλήσει για τον ίδιο τον πόλεμο: «Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις μας είναι σωστές. Είναι φυσικά θλιβερό που πεθαίνουν άμαχοι. Δεν θέλουμε τον φόνο κανενός αμάχου. Στο Ιράκ, στη Λιβύη ο όρος “παράπλευρες απώλειες” εφευρέθηκε από τους Δυτικούς. Εκεί ήταν εκατοντάδες χιλιάδες μεταξύ των αμάχων».

– «Ναι, αλλά εσείς εισβάλατε…».

– «Κοιτάξτε, αυτό που κάνουμε τώρα είναι σόου. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν κι αυτοί συνείδηση. Σας καλώ να θυμηθείτε πώς αντιδράσατε όταν χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτή την οκταετία στο Ντονμπάς και δεν μιλήσατε».

Στην ερώτηση αν το σχέδιο της Μόσχας είναι να επαναφέρει στην εξουσία στο Κίεβο τον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Λαβρόφ απάντησε ότι «ο Πούτιν θέλει οι Ουκρανοί να λαμβάνουν μόνοι τους τις αποφάσεις τους».

Το αίμα ενός παιδιού στην Ουκρανία που σκοτώθηκε στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής είναι «στα χέρια σας», σχολίασε δημοσιογράφος. Και ο Λαβρόφ απάντησε ότι «γυναίκες παιδιά και ηλικιωμένοι σκοτώθηκαν κατά χιλιάδες στην περιοχή Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας μεταξύ του 2014 και του 2022, πριν από την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης».

Οι θέσεις του Ζελένσκι

Λίγο μετά το νέο διάγγελμα του Ουκρανού Προέδρου την Πέμπτη, ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι «οι Ουκρανοί δεν παραδίδονται και θα συνεχίσουν να μάχονται, γιατί το μόνο που έχουν να χάσουν είναι η ελευθερία τους». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «οι αμυντικές γραμμές αντέχουν απέναντι στη ρωσική επίθεση. Κι αυτό παρά τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι έπεσε η Χερσώνα».

«Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Ουκρανία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού. Εδώ και μία εβδομάδα ένας άλλος ιός μάς έχει επιτεθεί», τόνισε ο Ζελένσκι. «Οι τακτικές της Ρωσίας που αλλάζουν και ο βομβαρδισμός αμάχων απέδειξαν ότι η Ουκρανία αντιστέκεται με επιτυχία στο αρχικό σχέδιο της Μόσχας για την επίτευξη μιας γρήγορης νίκης μέσω μιας χερσαίας επίθεσης» σχολίασε.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τη Ρωσία να μελετήσει τη λέξη «αποζημιώσεις», καθώς το Κίεβο θα ζητήσει από τη Μόσχα να επανορθώσει για ό,τι έχει καταστρέψει από την εισβολή. Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι η Ουκρανία καταβάλλει τις συντάξεις και προσφέρει οικονομικό βοήθημα σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν, εξαιτίας του πολέμου. Προσέθεσε, δε, ότι 16.000 ξένοι έχουν προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσουν για την Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι οι Ουκρανοί έχουν ζήσει δύο παγκόσμιους πολέμους, τον λιμό του Χολοντόμορ, το Ολοκαύτωμα, τον σοβιετικό τρόμο, την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, καθώς και την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη των ανταρτών στα ανατολικά.

«Δεν έχουμε τα μεγαλύτερα εδάφη (…) δεν έχουμε πυρηνικά όπλα, δεν προμηθεύουμε με πετρέλαιο και φυσικό αέριο τις διεθνείς αγορές. Αλλά έχουμε τον λαό μας, έχουμε τη γη μας. Γι αυτά παλεύουμε».

Σε μήνυμά του προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ζελένσκι είπε: “Πήγαινε να σώσεις τους δικούς σου ρωσόφωνους. Όχι σε όλο τον κόσμο, αλλά στη δική σου χώρα. Υπάρχουν πολλοί από αυτούς εκεί, περίπου 150 εκατομμύρια. Όσο για εδώ, Δόξα στην Ουκρανία!».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης