Το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ» κατέγραψε τη Δευτέρα έως τις 20.00 σχεδόν 8.500 κεραυνούς, 5.000 εκ των οποίων εντός της ελληνικής επικράτειας.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των κεραυνών και τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, όπως αυτά καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χάρτης προκύπτει από τις μετρήσεις 75 μετεωρολογικών σταθμών δείχνοντας πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών, το οποίο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην παρακολούθηση έντονων καιρικών φαινομένων και στην πρόληψη ως προς την πιθανή εκδήλωσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διέλευση του ψυχρού μετώπου πάνω από τη δυτική Αττική, σχηματίστηκε και πάλι ένα εντυπωσιακό shelf cloud το οποίο φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία του Άρη Κοσμά, όπως μετέδωσε το meteo.gr.


 

Πότε οι κεραυνοί είναι επικίνδυνοι

  • Δεν υπάρχει ασφάλεια σε εξωτερικούς χώρους:  Το να καθίσετε κοντά στο έδαφος δεν σας παρέχει ασφάλεια σε εξωτερικούς χώρους. Τρέξτε σε κάποιο κτήριο ή σε όχημα με οροφή. Εάν είστε πάρα πολύ μακριά για να καταφύγετε σε μία από τις δύο επιλογές, δεν έχετε καμία άλλη καλή εναλλακτική λύση. 
  •  Ο κεραυνός χτυπάει συχνά το ίδιο σημείο: Ο κεραυνός συχνά χτυπάει σε απόσταση μεγαλύτερη από πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της καταιγίδας, μακριά από την περιοχή βροχόπτωσης.
  • Τα αυτοκίνητα παρέχουν ασφάλεια από τους κεραυνούς: Τα περισσότερα αυτοκίνητα παρέχουν ασφάλεια από τους κεραυνούς. Ωστόσο, τα κάμπριο αυτοκίνητα, οι μοτοσυκλέτες, τα ποδήλατα, τα οχήματα χωρίς οροφή και τα αυτοκίνητα με πλαστική οροφή δεν προσφέρουν προστασία από τους κεραυνούς. 
  • Το ανθρώπινο σώμα δεν αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια:  Είναι απόλυτα ασφαλές να αγγίξετε κάποιον που έχει χτυπηθεί από κεραυνό για να του προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες. 
  • Ένα σπίτι θεωρείται ασφαλές μέρος κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας: Πρέπει να παραμείνετε μακριά από ενσύρματα τηλέφωνα, ηλεκτρικές συσκευές, καλώδια, καλώδια τηλεόρασης, υπολογιστές, υδραυλικά, μεταλλικές πόρτες και παράθυρα. 
  • Σε εξωτερικό χώρο αναζητήστε καταφύγιο και μην ξαπλώνετε στο έδαφος: Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, μη σταματήσετε για να ξαπλώσετε στο έδαφος, αλλά συνεχίστε να κινήστε προς αναζήτηση καταφυγίου.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης