Θεσσαλονίκη: Αγωνία για 350 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία - Δεν υπάρχει επάρκεια αίματος

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021, 15:41
Θεσσαλονίκη: Αγωνία για 350 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία - Δεν υπάρχει επάρκεια αίματος

Με τη μόνιμη αγωνία για το αν θα υπάρχει επάρκεια αίματος για τις μεταγγίσεις στις οποίες υποβάλλονται κάθε 15 ημέρες ζουν 350 θαλασσαιμικοί στη Θεσσαλονίκη.

Οι 100 από αυτούς κάνουν τις μεταγγίσεις τους στο ΑΧΕΠΑ, οι 200 στο «Ιπποκράτειο» και οι 50 στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» και οι ανάγκες των ασθενών αυτών ανέρχονται σε περίπου 1200 μονάδες αίματος τον μήνα. Οι ελλείψεις αίματος είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που εντείνεται κατά τις περιόδους των εορτών και τους θερινούς μήνες, ενώ «χτύπημα» στην προσέλευση για αιμοδοσία κατάφερε η πανδημία Covid-19 καθιστώντας ανενεργούς τους αιμοδότες που νόσησαν για ένα χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμος, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να δώσουν αίμα.

«Σήμερα δεν είμαστε στην τραγική κατάσταση που ήμασταν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ωστόσο υπάρχουν κάποιες δυσλειτουργίες, ιδίως σε δυσεύρετες ομάδες αίματος, όπως η 0 Rh- , καθώς και σε ασθενείς με αντιερυθροκυτταρικά αντισώματα, που αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των θαλασσαιμικών και αυτό έχει ως συνέπεια να παίρνουν οι ασθενείς μικρότερες ποσότητες αίματος από ό,τι θα έπρεπε να πάρουν σε κάθε μετάγγιση. Αντί για δύο μονάδες αίματος ανά 15 ημέρες, παίρνουν μία μονάδα, δηλαδή υπομεταγγίζονται με συνέπεια να έχουν πολύ χαμηλή αιμοσφαιρίνη. Ωστόσο σήμερα οι περισσότεροι θαλασσαιμικοί παίρνουν τις δύο μονάδες που χρειάζονται κάθε 15 ημέρες» σημείωσε ο κ Δήμος.

Παράλληλα τόνισε ότι οι υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες κάνοντας συνεχώς εξορμήσεις και στηρίζοντας καμπάνιες για να εξασφαλίσουν στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς το αίμα που χρειάζονται. «Υπάρχει ένας συνδυασμός θεμάτων που οδηγούν στις ελλείψεις, οι οποίες αποτελούν ένα διαχρονικό πρόβλημα ιδίως τις περιόδους των εορτών και το καλοκαίρι. Σίγουρα στις ελλείψεις έπαιξε μεγάλο λόγο και η πανδημία του κορωνοϊού, που έχει καταστήσει ανενεργούς τους αιμοδότες που νόσησαν καθώς δεν θα μπορούν να δώσουν αίμα για τουλάχιστον έναν μήνα μετά τη νόσηση. Έτσι σήμερα στις εκστρατείες αιμοδοσίας βλέπουμε ότι συλλέγονται μικρότεροι αριθμοί μονάδων αίματος από ό,τι παλαιότερα. Π.χ. εκεί που παλιά συλλέγονταν 40-60 μονάδες τώρα συλλέγονται μόνο 25» πρόσθεσε ο κ. Δήμος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021, 15:52