Zougla Newsroom

Ένας φανατικός οπαδός της ΑΕΚ και ένας λάτρης της καλής ζωής ήταν οι δυο… «αετονύχηδες» που εξαπατούσαν ηλικιωμένους με «βαριά» πορτοφόλια στην Κηφισιά και στη Νέα Ιωνία. Φωτογραφίες του «διδύμου των καλοντυμένων» απατεώνων εξασφάλισε και παρουσιάζει η zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάθε φορά που πλησίαζαν κάποιον ηλικιωμένο φρόντιζαν να είναι μόνος του και τότε ξεκινούσαν να τον «βομβαρδίζουν» με πληροφορίες για την ζωή του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του ώστε να μην προλαβαίνει να τις επεξεργάζεται» λέει αστυνομικός από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής που πέρασε χειροπέδες στον 37χρονο και τον 38χρονο.  

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του zougla.gr, η εγκληματική ομάδα είχε συγκεκριμένη ταρίφα κάθε φορά που εξαπατούσε έναν ηλικιωμένο. «Έπαιρναν συνήθως 900 ευρώ από κάθε τραπεζική κάρτα καθώς αυτό είναι το πιο συνηθισμένο όριο ανάληψης από αυτόματο μηχάνημα ανάληψης. Όμως υπήρξαν και περιπτώσεις που κατάφεραν να πάρουν οκτώ χιλιάδες ευρώ ενώ από άλλο θύμα πήραν δεκαέξι χιλιάδες ευρώ» λέει αστυνομικός που ασχολήθηκε με τους συγκεκριμένους κακοποιούς. Συνελήφθησαν όταν περπατούσαν… αμέριμνοι στην περιοχή του Μενιδίου και αφού ειχαν φύγει από το «ασφαλές κρησφύγετο» τους, έναν καταυλισμό.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δρούσαν με συγκεκριμένο τρόπο εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Με νοικιασμένα αυτοκίνητα κινούνταν κοντά σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και γενικότερα χώρους στους οποίους συχνάζουν ηλικιωμένοι. Εμφανίζονταν πότε «σαν υπάλληλοι καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών, ιατρικών κέντρων στους οποίους συγγενικά τους πρόσωπα, τους όφειλαν δήθεν χρηματικά ποσά από εμπορικές – οικονομικές δοσοληψίες». Από εκείνη την στιγμή έβαζαν σε εφαρμογή το σχέδιο τους που ομολογουμένως ήταν επιτυχημένο καθώς φέρονται να έχουν αρπάξει πάνω από εξήντα χιλιάδες ευρώ και να έχουν εξαπατήσει συνολικά 34 ηλικιωμένους ενώ τρεις τους λήστεψαν.  

«Αν ένας ηλικιωμένος καλούσε στο τηλέφωνο τον γιο του ή την κόρη του, άρπαζαν το τηλέφωνο από τα χέρια του και προσποιούνταν ότι μιλούσαν εκείνοι μαζί του. Είναι εντυπωσιακό πάντως πως κατάφερναν να μάθουν λεπτομέρειες για την προσωπική τους ζωή» υπογραμμίζει αστυνομικός που γνωρίζει στοιχεία της υπόθεσης.  

Αυτό όμως που περιέγραφαν όλα τα θύματα ήταν ότι οι δράστες για να τους πάρουν την πρώτη φορά χρήματα, καθώς κάποιες φορές τους μετέφεραν ακόμα και στην τράπεζα ή στα σπίτια τους, χρησιμοποιούσαν ένα… ασύρματο POS! «Από την έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι παλιότερα διατηρούσαν μια επιχείρηση με παλιά αντικείμενα και έτσι είχαν στην κατοχή τους ένα POS που όμως οι αποδείξεις, όταν εξέδιδαν, δεν καταχωρούνταν πουθενά. Την στιγμή που τα θύματα πατούσαν το pin το έβλεπαν οι κακοποιοί. Στη συνέχεια, τους έδιναν άλλη τραπεζική κάρτα, ίδιας τράπεζας από κάποιο άλλο θύμα και πήγαιναν στην πιο κοντινή τράπεζα απ όπου έκαναν ανάληψη από το εξωτερικό ΑΤΜ» λέει αστυνομικός. 

Πολύ διαδεδομένος ήταν και ο ρόλος του «λογιστή». «Ζητούσαν να πληρώσουν τα παράβολα που «απαιτούνται» για την είσπραξη επιστροφής φόρου. Οι ηλικιωμένοι αφού πείθονταν, τους παρέδιδαν τα χρηματικά ποσά, με τους κατηγορούμενους να εισέρχονται στις οικίες τους όταν αυτό ήταν πρόσφορο» αναφέρει στην ανακοίνωση της η αστυνομία.  

Πως όμως κατάφερναν να ξεφεύγουν και να αφήνουν στα «κρύα του λουτρού» τους άτυχους ηλικιωμένους; «Υπήρχε και δεύτερο αυτοκίνητο το οποίο ακολουθούσε αυτό που ήταν μέσα ο ηλικιωμένος και το μέλος της σπείρας. Μόλις ετοιμαζόταν να κατέβει, ο συνεργός κόρναρε επίμονα και φώναζε δήθεν αγανακτισμένος.

Οι μεγάλοι άνθρωποι τα «έχαναν» προς στιγμή και έτσι οι δράστες διέφευγαν εκμεταλλευόμενοι τον πανικό τους» εξηγεί αστυνομικός που ασχολήθηκε με το δίδυμο. Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

• 5 κάρτες διάφορων πιστωτικών ιδρυμάτων με σβησμένα ονόματα και αριθμούς, 

• διάφορα διαφημιστικά έντυπα χρησιμοποιούμενα για υποστήριξη της ψευδούς ιδιότητας, 

• είδη ρουχισμού που φορούσαν οι κατηγορούμενοι κατά τη διάρκεια της εγκληματικής τους δραστηριότητας, 

• το χρηματικό ποσό των -370- ευρώ, 

•2 κινητά τηλέφωνα και 

•2 επιχειρησιακά αυτοκίνητα. 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων αξιόποινων πράξεων, συνεχίζεται. Οι αρχές έχουν ζητήσει από την Εισαγγελία την δημοσιοποίηση των στοιχείων τους καθώς εκτιμούν ότι έχουν εξαπατήσει περισσότερους από 37 ηλικιωμένους. Επίσης, έχουν ταυτοποιήσει και αναζητούν τρεις γυναίκες, μέλη της συμμορίας. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης