Αγνοούσαν την πορεία της φονικής πυρκαγιάς

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2018, 18:15
Αγνοούσαν την πορεία της φονικής πυρκαγιάς
Δύο συγκλονιστικά έγγραφα-ντοκουμέντα τα οποία αποκαλύπτουν ότι τη «μαύρη» Δευτέρα της 23ης Ιουλίου το κέντρο επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας βρισκόταν σε πλήρη σύγχυση σχετικά με την κατεύθυνση της φονικής πυρκαγιάς που τελικά κατέκαψε το Μάτι, φέρνει σήμερα στο φως το zougla.gr.

Πρόκειται για τις ενημερώσεις του κέντρου επιχειρήσεων προς τους εμπλεκόμενους φορείς την ώρα που η πυρκαγιά βρισκόταν σε εξέλιξη και είχε κατεύθυνση προς τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Όπως αποκαλύπτεται λοιπόν από τις τηλεομοιοτυπίες που βρίσκονται στη διάθεση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, ακόμη και την ώρα που η πυρκαγιά είχε σχεδόν φτάσει στη λεωφόρο Μαραθώνος, το κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας ενημέρωνε τους εμπλεκόμενους φορείς πως η φωτιά κατευθύνεται προς τη Διώνη! Δηλαδή προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση!

Μπορεί να ακούγεται τρελό, γίνεται όμως εξηγήσιμο, -παρά την οργή που προκαλεί για την άγνοια των αρμοδίων-, αν αναλογιστούμε ότι, όπως έγραψαν σήμερα και Τα ΝΕΑ, ακόμη και στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών της Πυροσβεστικής για το 2018 αναφέρεται ότι στην Αττική δεν φυσούν ποτέ δυτικοί άνεμοι. Ως εκ τούτου, τα στελέχη της Πυροσβεστικής θα θεώρησαν προφανώς πως η φωτιά αποκλείεται να πάρει την κατεύθυνση που πήρε τελικά.

Αν αυτό δε, συνδυαστεί και με το γεγονός ότι ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών ήταν στην ουσία ανύπαρκτος και η ενημέρωση μεταξύ τους τουλάχιστον ελλιπής, γίνεται εύκολα αντιληπτό το αλαλούμ που επικρατούσε στο κέντρο επιχειρήσεων εκείνες τις ώρες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

«Η φωτιά κατευθύνεται προς Διώνη»

Όπως είχε γράψει προ ημερών το zougla.gr αναφερόμενο στο χρονολόγιο της τραγωδίας, στις 16:50 το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Ιουλίου φθάνει στην Περιφέρεια η πληροφορία για φωτιά στο Νταού Πεντέλης με την επί πλέον διατύπωση πώς κατευθύνεται προς τον Διόνυσο. Λίγο αργότερα αυτό διαψεύδεται από τον Γιώργο Καραμέρο.

Στις 18.03 λοιπόν, το κέντρο επιχειρήσεων στέλνει fax στο ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ, (κοινοποιείται και σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς), με το οποίο ζητά τη συνδρομή με έξι προωθητήρες γαιών και υδροφόρα οχήματα, καθόσον, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «κρίνεται απαραίτητο για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης (Καλλιτεχνούπολη προς Διώνι)».

Ενημερώνει δηλαδή πως η φωτιά κατευθύνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στις 18.07 το κέντρο επιχειρήσεων αποστέλλει νέο fax, αυτή τη φορά προς την Περιφέρεια. Η άγνοια των στελεχών του κέντρου επιχειρήσεων για την κατεύθυνση που είχε η πυρκαγιά παραμένει η ίδια. Στις 18.07 λοιπόν, και ενόσω η φωτιά έχει σχεδόν «πατήσει» στη Μαραθώνος, τα στελέχη της Πυροσβεστικής ζητούν από την Περιφέρεια Αττικής να συνδράμει με πέντε μηχανήματα έργων και 10 υδροφόρα οχήματα, καθώς, όπως αναφέρεται, «κρίνεται απαραίτητο για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης (Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη)». Είναι δηλαδή πεπεισμένοι προς η φωτιά αργά ή γρήγορα θα φθάσει στη Διώνη.Στον χάρτη μπορείτε να δείτε που βρίσκεται η Διώνη και που οι περιοχές που κάηκαν Ήδη στις 18:20 η φωτιά κατέτρωγε το Μάτι. Στις 18:32 η φωτιά είχε φθάσει στην θάλασσα και το «Κόκκινο λιμανάκι». Δεν είχε πια τίποτε άλλο να κάψει. Η τραγωδία είχε ολοκληρωθεί.

Η εντολή «εκκενώστε» δόθηκε πολύ αργά. Πώς θα μπορούσε να δοθεί εγκαίρως άλλωστε όταν οι αρμόδιοι αγνοούσαν ακόμη και τα βασικά.

Zougla newsroom

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2018, 21:24