Οι προκλήσεις από την πλευρά των τουρκικών ΜΜΕ εναντίον της Ελλάδας συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας, προσπαθώντας μ’ αυτόν τον τρόπο να κλιμακώσουν την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη 22 Ιουνίου το κρατικό πρακτορείο Anadolu έβαλε στο στόχαστρο της προπαγάνδας του την Ψέριμο -το νησί που είχε επισκεφθεί προ ημερών ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- προκειμένου να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δυσχεραίνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας δημοσίευσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου στρατιωτικοποιώντας την Ψέριμο. Πιο συγκεκριμένα, το πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι στην Ψέριμο εντοπίστηκαν Έλληνες στρατιώτες και βαρύς οπλισμός.

«Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το νησί Ψέριμος, το οποίο δεν κατοικείται και απαγορεύεται η ύπαρξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκεί, ήρθε στο προσκήνιο με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τις προηγούμενες ημέρες», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Anadolu, και προσθέτει:

«Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, η οποία είχε ευρεία κάλυψη στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο Μητσοτάκης ανάρτησε στον λογαριασμό του στα social media την ελληνική σημαία που σχεδιάστηκε στο νησί, γράφοντας στην ανάρτησή του: “Το μπλε του Αιγαίου συναντά το μπλε της σημαίας”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ρεπορτάζ που δημοσίευσε το πρακτορείο Anadolu αναφέρεται για την Ψέριμο ότι στην είσοδο του νησιού υπάρχει ελικοδρόμιο που φαίνεται εύκολα από τις βάρκες, τα γιοτ και τα πλοία που πλέουν παραπλεύρως του. Υπάρχει ένα τσιμεντένιο φράγμα που εμποδίζει τον δρόμο, φρούρια και παρατηρητήρια, δεξαμενές νερού και συστήματα ηλιακής ενέργειας.

 

«Στην περιοχή, όπου γίνονται οικοδομικές δραστηριότητες, υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες με στολές παραλλαγής γύρω από τις πέτρινες κατασκευές που θυμίζουν χαρακώματα ή καταφύγια. Ενώ φαίνεται ότι κάποιοι στρατιώτες ξεκουράζονται μπροστά από τις δομές, οι στρατιώτες που περιπολούν και παρακολουθούν τραβούν την προσοχή», αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Τουρκικού πρακτορείου.

Παράλληλα, το πρακτορείο Anadolu κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην τεράστια ελληνική σημαία που έχει σχηματιστεί σε ύψωμα του νησιού, το οποίο εξαιρείται από το νομικό καθεστώς των Δωδεκανήσων, σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, και το οποίο θα πρέπει να είναι ακατοίκητο και αποστρατιωτικοποιημένο.

«Και στις δύο πλευρές της σημαίας ο εξοπλισμός του πυροβολικού διακρίνεται εύκολα στα καμουφλαρισμένα χαρακώματα. Η ελληνική σημαία αξιολογείται ως προσπάθεια δημιουργίας της αντίληψης στους περαστικούς ότι το νησί είναι ελληνική γη», αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό μέσο.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, ο Τούρκος συνταξιούχος συνταγματάρχης Γκιουρσέλ Τοκμάκογλου εμφανίζεται άκρως προκλητικός, δηλώνοντας ότι η Ψέριμος ανήκει στην Τουρκία, σύμφωνα με το 12ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάννης, λόγω της ελάχιστης απόστασης που τη χωρίζει από την ηπειρωτική χώρα.

«Διεκδικούν το νησί μας. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αυτή η σημαία είναι έγκλημα. Είναι απαραίτητο να πούμε “αφαιρέστε τη σημαία από εδώ ή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται”. Δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει στρατιωτική εγκατάσταση. Υπάρχουν συρμάτινοι φράχτες, υπάρχει δρόμος από πάνω, και από κάτω υπάρχει και ένα όπλο καλυμμένο, από τα λεγόμενα αντιαεροπορικά όπλα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης