Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται η έρευνα για τον πολύκροτη υπόθεση της μεταφοράς μέχρι 3 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1», από τον νέο ανακριτή Διαφθοράς Ελευθέριο Καλτάκη, ο οποίος διενεργεί συμπληρωματική ανάκριση για την τυχόν εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του στη χρηματοδότηση του καταδικασθέντος Ευθύμιου Γιαννουσάκη με περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ, λίγους μήνες πριν από τη μεταφορά του φορτίου του «λευκού θανάτου» με το ναρκόπλοιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δικογραφία «λίμναζε» επί 3,5 χρόνια, από τον Μάρτιο του 2018 που ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις εις βάρος συνολικά τεσσάρων κατηγορουμένων για τα κακουργήματα της συγκρότησης και εντάξεως σε εγκληματική οργάνωση, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, διακίνησης ναρκωτικών με τη μορφή της χρηματοδότησης, διαμετακόμισης, εισαγωγής, μεταφοράς, αγοράς, κατοχής, πώλησης, αποθήκευσης, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσας στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακινήσεως και διακινούν ναρκωτικές ουσίες.

Η ανάκριση καθυστερεί εδώ και 3,5 χρόνια, καθώς η πρώτη ανακρίτρια μετατέθηκε από τον Πειραιά στην Αθήνα, η δεύτερη παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, ενώ ο τρίτος είχε ζητήσει να μπει η δικογραφία στο αρχείο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάθεση Τριανταφυλλόπουλου που δεν έλαβε υπ’ όψιν του ο ανακριτής

Επισημαίνεται πως μέχρι στιγμής ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος δεν έχει λάβει κλήση από τον ανακριτή για να καταθέσει. Οξύμωρο. Όμως, ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, που χειρίστηκε τη δικογραφία, διαπίστωσε μεταξύ άλλων πως ο προηγούμενος ανακριτής Διαφθοράς δεν αξιολόγησε την κατάθεση του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, αλλά και τις συνομιλίες του με τον καταδικασθέντα Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

«Η πλήρης περιφρόνηση εκ μέρους του κ. Ανακριτού της από 8-5-2017 καταθέσεως του δημοσιογράφου Ευθύμιου Τριανταφυλλόπουλου, όπου αναφέρονται οι λεπτομέρειες τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Ευθυμίου Τριανταφυλλόπουλου και του καταδίκου Ευθυμίου Γιαννουσάκη, μας δημιουργεί μεγάλη απορία.

Ο κ. Ανακριτής περιορίζεται στην αναζήτηση και αξιοποίηση μόνο των επακολουθησασών αρνήσεων, ως είχε αναφέρει ή καταθέσει ο καιροσκόπος και πανέξυπνος κατάδικος Γιαννουσάκης, για την εμπλοκή με διακίνηση ναρκωτικών του κατηγορούμενου Μαρινάκη παρά τη σαφή διατύπωση περί αυτού, όπως αναφέρεται στην εν προκειμένω κατάθεση του μάρτυρα Ευθύμιου Τριανταφυλλόπουλου», ανέφερε το πόρισμα του κ. Τσορμπατζόγλου, ο οποίος ζητάει να διενεργηθούν συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρεται στην αξία της συνέντευξης του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου που δεν έλαβε υπ’ όψιν του ο προηγούμενος ανακριτής Διαφθοράς.

Ο κ. Τσορμπατζόγλου αναφέρει σχετικά στο πόρισμά του:

«Ο κ. Ανακριτής, για να διαλύσει κάθε υπόνοια σε βάρος του κατηγορούμενου Ευάγγελου Μαρινάκη, προχωράει σε συντακτική-νοηματική ανάλυση όσων ειπώθηκαν από τον κατάδικο Ευθύμιο Γιαννουσάκη και αποτέλεσαν αντικείμενο κατάθεσης του μάρτυρα Ευθυμίου Τριανταφυλλόπουλου υπογραμμίζοντας ότι ο δημοσιογράφος – μάρτυρας δεν είχε άδεια να μαγνητοφωνήσει την επίμαχη τηλεφωνική συνέντευξη με τον κατάδικο Ευθύμιο Γιαννουσάκη. Η επισταμένη παρακολούθηση όμως της σχετικής συνεντεύξεως ανατρέπει τη θέση του κ. Ανακριτού, καθόσον στο 21.09 λεπτό αυτής ο κατάδικος Ευθύμιος Γιαννουσάκης ενημερώνεται ότι η συζήτησή του με τον δημοσιογράφο Ευθύμιο Τριανταφυλλόπουλο έχει καταγραφεί, δίνοντας την έγκρισή του.

Η ίδια ως ανωτέρω καταγεγραμμένη συνομιλία μεταξύ Ευθυμίου Τριανταφυλλόπουλου και Ευθυμίου Γιαννουσάκη, ενώ εμπλέκει τον κατηγορούμενο Ευάγγελο Μαρινάκη, τόσο ως προς το χρηματικό ποσό που εισήγαγε στην Ελλάδα ο συγκατηγορούμενός του Νικόλαος Συντυχάκης, όσο και ως προς τον περίφημο τρίτο τόνο ναρκωτικών που φέρεται ότι ξεφορτώθηκε ανοικτά της Κρήτης, θεωρείται από τον κ. Ανακριτή ως αποδεικτικό στοιχείο μηδενικής αξίας».

Ακολούθησε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά τον περασμένο Νοέμβριο, διατάσσοντας τον νέο ανακριτή Διαφθοράς να καταθέσουν ως μάρτυρες ο Αμερικανός δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ και ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Γιώργος Κατσούλης, που είχε χειριστεί την πολύκροτη υπόθεση του «Noor 1», να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από την Οικονομική Αστυνομία και να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τις κυπριακές αρχές και την αμερικανική υπηρεσία δίωξης εγκλημάτων Homeland.

Ο νέος ανακριτής Διαφθοράς Πειραιά Ελευθέριος Καλτάκης προχώρησε στις απαιτούμενες ανακριτικές πράξεις μέσα σε χρόνο-εξπρές, σε σχέση με τα 3,5 χρόνια που εκκρεμεί η δικογραφία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ζούγκλας», μέσα στον Δεκέμβριο εκλήθησαν και κατέθεσαν ο Αμερικανός δημοσιογράφος και ο λιμενικός, ενώ έγιναν προκαταρκτικές επαφές με αξιωματούχους του Γραφείου της Homeland στην Ελλάδα.

 

Η κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου για τον Μαρινάκη

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος κατέθεσε με αφορμή το ρεπορτάζ του στο περιοδικό The New Republic, με τίτλο «The Vampire Ship», τον Οκτώβριο του 2020, στο οποίο φέρεται να αντάλλαξε e-mail με τον Τούρκο καταζητούμενο ως αποστολέα και παραλήπτη του φορτίου των ναρκωτικών, Σερίφ Ζιντάστι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ζιντάστι ανέφερε στον Αμερικανό δημοσιογράφο πως ο καταδικασθείς σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά της ηρωίνης Ευθύμιος Γιαννουσάκης δεν δρούσε μόνος του. Πίσω του ήταν ένας Έλληνας τον οποίο αποκαλούσαν «Shishko» (σ.σ.: που σημαίνει στα τουρκικά «χοντρός»), τον οποίο συνάντησε μία φορά, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του ξενοδοχείου Hilton Jumeirah στο Ντουμπάι.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, επρόκειτο για μια συνάντηση για το «Noor 1», το οποίο θα αναχωρούσε λίγες εβδομάδες αργότερα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέροντας την ηρωίνη, με προορισμό την Ελευσίνα.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος έστειλε μέσω e-mail στον Ζιντάστι πολλές φωτογραφίες μεγαλόσωμων Ελλήνων με μούσια, ζητώντας τον να του επιβεβαιώσει αν μέσα σε αυτούς αναγνωρίζει τον άνθρωπο που γνώρισε ως «Shishko». Η φωτογραφία που του έστειλε πίσω ήταν αυτή του Β. Μαρινάκη…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλεξάντερ Κλαπ προσκόμισε στον ανακριτή Διαφθοράς αντίγραφο του e-mail στο οποίο φέρεται να του απάντησε ο καταζητούμενος αποστολέας των ναρκωτικών με το «Noor 1».

 

Και ο Αμερικανός «βλέπει» τρίτο τόνο στο ναρκόπλοιο

Στο ρεπορτάζ ο Αμερικανός δημοσιογράφος αποκαλύπτει πως και άλλοι μάρτυρες που ανακρίθηκαν στην Τουρκία επιβεβαιώνουν πως το «Noor 1» μετέφερε 3 τόνους (σ.σ.: όπως αποκαλύφθηκε από τις συνομιλίες του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη) και όχι 2,1 τόνους που εντόπισε το Λιμενικό Σώμα.

«Μάρτυρες που ανακρίθηκαν στην Κωνσταντινούπολη χρόνια νωρίτερα είχαν μπερδέψει τις Αρχές, επιμένοντας και αυτοί ότι ήταν τρεις -και όχι δύο- οι τόνοι της ηρωίνης που μεταφέρθηκαν προς την Ευρώπη, σύμφωνα με επίσημα ντοκουμέντα της τουρκικής αστυνομίας, τα οποία αποκαλύφθηκαν από έναν δημοσιογράφο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του», αναφέρει ο Κλαπ.

Οι μαρτυρίες αυτές δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία του ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά και σίγουρα η κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου θα ρίξει φως στην έρευνα του δικαστικού λειτουργού…

 

Το οξύμωρο της κατάθεσης του Αμερικανού δημοσιογράφου

Πάντως, παρά τα όσα ανέφερε ο εισαγγελέας Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου για την αξία της κατάθεσης του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και των συνομιλιών του με τον Ευθ. Γιαννουσάκη για τον τρίτο τόνο της ηρωίνης, μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί να καταθέσει από τον νέο ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος είχε δώσει συνέντευξη στον Αμερικανό δημοσιογράφο αναφέροντάς του συγκεκριμένα στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση.

Όμως, τα στοιχεία αυτά και η συνέντευξη δεν παρουσιάστηκαν στο ρεπορτάζ του Αλεξάντερ Κλαπ, ο οποίος εμφάνισε μόνο τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει ο ίδιος.

Αν μη τι άλλο, είναι οξύμωρο να καταθέτει στον ανακριτή ο Αμερικανός δημοσιογράφος αλλά όχι ο Έλληνας δημοσιογράφος που πρώτος μίλησε με τον Ευθ. Γιαννουσάκη και έφερε στο φως τα όσα έλεγε ο καταδικασθείς για τον τρίτο τόνο ηρωίνης που μετέφερε το «Noor 1»…

 

Η κατάθεση του λιμενικού που εντόπισε το «Noor 1»

Στον ανακριτή Διαφθοράς κατέθεσε και ο λιμενάρχης Ραφήνας αντιπλοίαρχος Γιώργος Κατσούλης, ο οποίος ήταν επικεφαλής στη διερεύνηση της υπόθεσης του «Noor 1» και βασικός μάρτυρας στη δίκη με κατηγορούμενο τον Ευθ. Γιαννουσάκη, από το σπίτι της πρώην συζύγου του οποίου στη Φιλοθέη, μεταφέρθηκε από το ναρκόπλοιο πάνω από ένας τόνος του «λευκού θανάτου».

Ο λιμενικός έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τα όσα έχει καταθέσει ως προς την εμπλοκή του Β. Μαρινάκη.

 

Έρευνα για τα 22 εκατ. δολάρια που κατέληξαν στον Γιαννουσάκη

Επίσης, ο κ. Καλτάκης είχε τις πρώτες προπαρασκευαστικές επαφές με τους Αμερικανούς της υπηρεσίας δίωξης εγκλημάτων Homeland προκειμένου να διερευνηθούν ποσά περίπου 22 εκατομμυρίων δολαρίων που εστάλησαν από την εταιρεία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον Ευθ. Γιαννουσάκη.

Με βάση την παραγγελία της συμπληρωματικής ανάκρισης, ο ανακριτής Διαφθοράς θα ζητήσει από τους αξιωματούχους της αμερικανικής Homeland να διακριβώσουν αν τα χρήματα που διατέθηκαν από την MCMP IL στην εταιρεία του Γιαννουσάκη προέρχονται από μετακύλιση κεφαλαίων από την εταιρεία του κατηγορούμενου Β. Μαρινάκη με την επωνυμία Capital Ship Management Corp στα πλαίσια της εισόδου της επιχείρησής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

 

Ελεύθεροι καταδικασθέντες για την υπόθεση του «Noor 1»

Την ίδια ώρα, ελεύθεροι είναι όλοι οι Έλληνες καταδικασθέντες, αλλά και ο Ιρανός που συνόδευε το φορτίο με την ηρωίνη στο «Noor 1».

Ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης έχει αποφυλακιστεί εδώ και έναν χρόνο με τη διαδικασία της υφ’ όρων απόλυσης, ο επίσης καταδικασθείς σε 18 έτη κάθειρξη Γιώργος Μπουρδούβαλης αποφυλακίζεται σύντομα ενώ ήδη λαμβάνει πενθήμερες άδειες από τη φυλακή, δύο ακόμα άτομα που μένουν στην Ελλάδα και καταδικάστηκαν σε καθείρξεις έχουν, επίσης, αποφυλακιστεί, ενώ πριν από λίγες ημέρες αποφυλακίστηκε και ο Ιρανός Μπονιάντ, ο οποίος συνόδευε το φορτίο των ναρκωτικών στο πλοίο στο ταξίδι από τα Εμιράτα μέχρι την Ελευσίνα.

Οι μόνοι που παραμένουν στη φυλακή είναι τρεις Τούρκοι καταδικασθέντες, επίσης, σε 18 έτη κάθειρξη, καθώς δεν είχε συνυπολογιστεί ως χρόνος κράτησης η πολύμηνη παραμονή τους στο Τμήμα Μεταγωγών πριν οδηγηθούν στη φυλακή μετά το πρώτο δικαστήριο.

Και αυτοί αναμένεται να αποφυλακιστούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

 

Η αναίρεση στον Άρειο Πάγο

Στο μεταξύ, στις 4 Φεβρουαρίου εκδικάζεται στο Ε’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία της Μαρίας Βασδέκη, η αναίρεση που έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας κατά της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά με βάση την οποία απαλλάχθηκε με «ελαχιστότατες αμφιβολίες» (σ.σ.: όπως είχε επισημάνει η πρόεδρος του δικαστηρίου κατά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης) ο πρώην συνεργάτης του Μ. Μαρινάκη στον Ολυμπιακό και στα πετρέλαια στο Ντουμπάι, Αιμίλιος Κοτσώνης, ο οποίος είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πώληση του «Noor 1» από τον τελευταίο πλοιοκτήτη, ενώ είχε αλλεπάλληλες επαφές με τον Ευθ. Γιαννουσάκη κατά το επίδικο διάστημα.

Για την αθώωση του ίδιου και άλλου κατηγορούμενου, καθώς και για τα ελαφρυντικά που χορηγήθηκαν στους καταδικασθέντες, έχει ασκηθεί αναίρεση από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου, η οποία θα εκδικαστεί στο ανώτατο ποινικό δικαστήριο της χώρας.

Ο Άρειος Πάγος θα κρίνει αν ορθώς απηλλάγησαν οι δύο κατηγορούμενοι και χορηγήθηκαν τα ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες.

Αν κρίνει ότι δικονομικά έσφαλαν οι δικαστές, τότε η υπόθεση θα δικαστεί εκ νέου από άλλους δικαστές στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης