Πολύ δύσκολη θα είναι η νύχτα στη Ζάκυνθο, καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής στο νότιο άκρο του νησιού. Λόγω της μεγάλης φωτιάς, εκκενώθηκε το χωριό Κερί, ενώ οι κάτοικοι του χωριού Αγαλάς είναι σε ετοιμότητα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Ελλάδα θα δώσουν ολονύχτια «μάχη» τόσο με τις φλόγες όσο και με τους ανέμους, με τον «εφιάλτη» τους να είναι οι συνεχείς αναζωπυρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πυρκαγιά κατακαίει πευκοδάσος, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα ενεργά μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι τρία και η νύχτα προβλέπεται αρκετά δύσκολη για τις δυνάμεις που επιχειρούν.

 

Η μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική, δύσβατη περιοχή στον Αγαλά, ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε γρήγορα και στο χωριό Κερί, το οποίο εκκενώθηκε. Στο Κερί εκκενώθηκε και ένα ξενοδοχείο, από το οποίο απομακρύνθηκαν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ζακύνθου περίπου 120 άτομα. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για δύο καμένες κατοικίες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, η πυροσβεστική έχει ζητήσει από τους κατοίκους του χωριού Αγαλάς να βρίσκονται σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν κι αυτοί με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ζακύνθου. Σαν τόπος συγκέντρωσης των κατοίκων έχει οριστεί η λίμνη Κεριού.

 

 

«Σκληρή» μάχη με τις φλόγες

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς από όλη την Ελλάδα, ενώ στο νησί μετέβη αεροπορικώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Πρώτης Απόκρισης της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσει το έργο της κατάσβεσης.

Παράλληλα, έφτασαν με το πλοίο της γραμμής από την Κυλλήνη εννέα οχήματα από την Πελοπόννησο, μαζί με μια ομάδα πεζοπόρο, ενώ συνολικά οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με 171 πυροσβέστες με 52 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 υδροφόρες.

Ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετώπιζαν νωρίτερα τα εναέρια μέσα κατάσβεσης, τα οποία δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στα μέτωπα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Για εμπρησμό μιλά ο δήμαρχος

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Νικήτα Αρετάκη, η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη, καίει σε τέσσερα μέτωπα και εκτείνεται σε μήκος 10 χιλιομέτρων.

Παράλληλα, όπως είπε, υπάρχουν αναφορές για δύο κατεστραμμένα σπίτια, εκ των οποίων ένα έχει αναμφίβολα καεί, ενώ ζημιές έχουν επίσης καταγραφεί στην οροφή ενός ξενοδοχείου.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν υπόνοιες ότι πρόκειται για εμπρησμό, απάντησε πως στην Ζάκυνθο το 90% των πυρκαγιών προέρχονται από εμπρησμό.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της φωτιάς 

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ λόγω της φωτιάς.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

  • Απαγόρευση κίνησης οχημάτων με κατεύθυνση την περιοχή Κερί, στην διασταύρωση Λιθακιάς της Επ. Ζακύνθου -Κερίου.
  • Απαγόρευση κίνησης οχημάτων με κατεύθυνση την περιοχή του Αργαλά, στην διασταύρωση της Ε.Ο Ζακύνθου Κοιλωμένου.
  • Aπαγόρευση κίνησης οχημάτων προς την λίμνη Κερίου.

Νωρίτερα, η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου και οι υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας, έπειτα και από συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, διέταξαν προληπτικά την εκκένωση των πρώτων σπιτιών του χωριού Κερί.

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στο Λουτράκι

Συνεχίζει να καίει η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο στο Λουτράκι. Όλη τη νύχτα, μάχη με τις φλόγες έδιναν 169 πυροσβέστες, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα, που σταμάτησαν μόλις νύχτωσε το Σάββατο. Αυτή τη στιγμή στη φωτιά στο Λουτράκι επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 24 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα με 119 πυροσβέστες, ενώ την επιχείρηση συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και οι επικεφαλής των δυνάμεων αισιοδοξούν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας και κυρίως αύριο Δευτέρα που πέφτουν κατακόρυφα οι άνεμοι θα μπορέσουν να την οριοθετήσουν και να την ελέγξουν.

 

 

Η φωτιά στο Λουτράκι ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου, σε αγροτική έκταση στην Περαχώρα Κορινθίας, σε δύσβατο σημείο, ενώ οι ισχυροί άνεμοι έκαναν πιο δύσκολο το έργο της πυροσβεστικής.

Δείτε φωτογραφίες του zougla.gr από τη μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς:

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα του Σαββάτου εκκενώθηκαν προληπτικά όλα τα μοναστήρια της περιοχής. Ανάμεσά τους, το Μοναστήρι του Οσίου Παταπίου, αλλά και αυτό του Προφήτη Ηλία, στο οποίο λειτουργεί και γηροκομείο. Από κάθε Μονή απομακρύνθηκαν 25 άτομα. Παράλληλα στην περιοχή βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ωστόσο από την Τροχαία, για λόγους ασφαλείας και για τη διευκόλυνση των μέσων πυρόσβεσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στα εξής σημεία:

  • Περιφερειακή Οδός Λουτρακίου, από τον Άγιο Φανούριο έως τον Άγιο Γεώργιο.
  • Στην οδό του Γηροκομείου, από το ύψος της διασταύρωσης της Περιφερειακής Οδού Λουτρακίου έως τον Προφήτη Ηλία.
  • Στην οδό που οδηγεί στον Όσιο Πατάπιο, από το ύψος του Προφήτη Ηλία έως τη διασταύρωση της Επαρχιακής Οδού Λουτρακίου Περαχώρας.

Η Αστυνομία ζητάει την κατανόηση των οδηγών και τη συμμόρφωσή τους με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης