Αποστολή: Χάρης Γκίκας

Δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα μαίνονται στην Εύβοια και τη Βοιωτία, με τους καπνούς να καλύπτουν και τον ουρανό της Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα στην Εύβοια με το μέτωπο της πυρκαγιάς να κινείται στη δασώδη περιοχή της Αγριλίτσας, στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων Ευβοίας.Το έργο πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο έδαφος. 

Η φωτιά καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής.

Τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 14:00 εκκενώθηκαν δύο χωριά, το Μακρυμάλλη και το Κοντοδεσπότι καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα, ενώ χτυπάνε οι καμπάνες για να προειδοποιηθούν οι κάτοικοι. Στην περιοχή κάηκαν επίσης δύο μικρές εκκλησίες, ενώ έχει διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση.

Εκκενώνεται και τρίτο χωριό στην Εύβοια λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτα. Πρόκειται για το χωριό Σταυρός, όπου από το πρωί είχε δοθεί εντολή για ετοιμότητα των κατοίκων, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δόθηκε πριν από λίγο εντολή για εκκένωση του χωριού και ήδη έχουν μεταβεί στο σημείο λεωφορεία της Αστυνομίας για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων που παραμένουν ακόμα εκεί.

Λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα της Τρίτης δόθηκε εντολή εκκένωσης και για το χωριό Πλατάνα. Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Βουρδάνο που βρίσκεται στο χωριό, «το κυρίως μέτωπο της φωτιάς απέχει αυτή τη στιγμή από το χωριό περίπου 1 χιλιόμετρο, ωστόσο το μέτωπο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή είναι ισχυροί».

Όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βουρδάνος, «οι άνεμοι δεν είναι σταθεροί ως προς την κατεύθυνση τους καθώς για κάποιο διάστημα οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν προς το χωριό και κάποιες άλλες στιγμές τις εκτρέπουν».

Ωστόσο χτύπησαν οι καμπάνες του χωριού και οι περίπου 50 κάτοικοι που βρίσκονται εκεί ήδη συγκεντρώνονται στην πλατεία, όπου αναμένουν τα μεταφορικά μέσα για να μεταφερθούν στα Ψαχνά όταν δοθεί η τελική εντολή για την εκκένωση του χωριού.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κεντρική Εύβοια – Αίτημα για βοήθεια από την Ευρώπη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής αεροπλάνα από Ιταλία και Κροατία, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα για παροχή βοήθειας έρχονται στην Ελλάδα.

Δείτε τα βίντεο:

 

 

 

 

 

Πυροσβεστικά οχήματα από τις γύρω περιφέρειες φτάνουν συνεχώς στην πυρκαγιά στην Αγριλίτσα της Εύβοιας, ενώ εκεί βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», προκειμένου να γίνεται επιτόπου ο συντονισμός των δυνάμεων που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής που έγινε πριν από λίγο, αυτή την ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατευθείνει τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ.

Στο σημείο βρίσκετει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών. 

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά κ. Βαγγέλη Παληό που μίλησε στο ΑΠΕ «η φωτιά βρίσκεται σε δασώδη περιοχή ιδιαίτερα δύσβατη την οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».

 

 

 

 

Η δορυφορική υπηρεσία ΜΕΤΕΟ SAT απεικόνισε τις φωτιές σε Θήβα και Εύβοια, πώς διακρίνεται ο καπνός και φαίνεται από τον μετεωρολογικό δορυφόρο. 

Aξίζει να σημειωθεί ότι από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό «η κατάσταση που διαμορφώνεται την τελευταία ώρα δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Σηκώθηκαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή και η φωτιά κατακαίει πευκοδάσος ανεξέλεγκτα παρά την μεγάλη υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν οι ενισχυμένες επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σπανός τονίζοντας συγχρόνως πως «πρόκειται για δύσβατη περιοχή στην οποία δεν μπορούν να έχουν καλή πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις».

Ήδη χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να προσεγγίσουν διάφορα σημεία, χωρίς όμως μέχρι στιγμής ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εξάλλου σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά η «φωτιά εξερράγη λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα από ένα σημείο εύκολα προσβάσιμο στον καθένα» όπως είπε χαρακτηριστικά «αφού η αρχική εστία της φωτιάς ξεκίνησε πολύ κοντά σε δημόσιο δρόμο», όπως σημειώνει, αφήνοντας ακόμη υπόνοιες και για εμπρησμό.

Η φωτιά όπως φαίνεται από τη Χαλκίδα:

Πρόδρομος Βοιωτίας

Τέλος σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στον Πρόδρομο της Βοιωτίας, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Βαγγέλης Παληός, «καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να ελεγχθούν τα μέτωπα και αυτή τη στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις μπορούν και ελέγχουν την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα» ωστόσο όμως οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Φωτογραφίες: (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης