Ανοίγει ο δρόμος για τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας. Ύστερα από τέσσερα χρόνια εκδόθηκε η πρώτη δικαστική απόφαση που επιδικάζει αποζημίωση 270.000 ευρώ στην οικογένεια 29χρονου που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της θεομηνίας στη Μάνδρα. Η απόφαση επιρρίπτει ευθύνες σε Περιφέρεια, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και Αστυνομία για την ανυπαρξία μέτρων αντιμετώπισης της πλημμύρας που στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους. 

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, ο θάνατος του άτυχου νεαρού, που το μοιραίο πρωινό, καθώς οδηγούσε για να πάει στη δουλειά του, παρασύρθηκε από το υπερχειλισμένο ρέμα Σούρες και το πτώμα του βρέθηκε τρεις μέρες μετά στις εκβολές ποταμού στην Ελευσίνα Αττικής, ήταν «απρόσμενα τραγικός». Μάλιστα χαρακτηρίζονται «τα συντρέχοντα περιστατικά του ατυχήματος ως ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τους ενάγοντες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο εντοπίζει πως η Περιφέρεια Αττικής «αδικαιολογήτως δεν προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες… για την άμεση εκτέλεση» των αντιπλημμυρικών έργων παρά το γεγονός ότι είχαν εγκριθεί οι αναγκαίες πιστώσεις και είχε προηγηθεί και μια ακόμα πλημμύρα.

Ευθύνες, όμως, αναγνωρίζει το Δικαστήριο και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς είναι η αρμόδια για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες πόσο επικίνδυνες ήταν οι βροχοπτώσεις και να προστατευτούν» σημειώνει το δικαστήριο. 

Είναι ενδεικτικό πως κρίθηκε ότι, εάν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε ενημερώσει τους πολίτες, τότε ο 29χρονος θα είχε το δικαίωμα της επιλογής.

 «…Ήτοι να γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσει κίνδυνο πλημμύρας του οδικού δικτύου κατά τη μετάβαση στην εργασία του και ενδεχομένως να είχε επιλέξει άλλη λύση…», όπως τονίζεται.

Παραλείψεις καταγράφονται και στις ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η αστυνομία δεν εκπόνησε ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής και δεν έκανε έλεγχο για τη βατότητα του οδικού δικτύου. Μάλιστα γίνεται αναφορά στην «παράνομη παράλειψη των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων αφενός να διατάξουν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών ήδη από 06:50 πρωινή όταν διεβιβάσθη στο Κέντρο Επιχειρήσεων σήμα για πτώση βράχων στο εν λόγω οδικό δίκτυο, αφετέρου να εκδώσουν έκτακτο δελτίο για την αποφυγή του εν λόγω οδικού δικτύου λόγω πτώσεως βράχων σε αυτό».

Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης