Ολοκληρώθηκε η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018, 15:21
Ολοκληρώθηκε η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Σταυρούλα Πεταλιού
Κάμερα: Χάρης Γκίκας, Σπύρος Κυριαζάτης


Ολοκληρώθηκε η μαζική διαδήλωση για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία. 

Η κεφαλή της πορείας περίπου στις 18.00 το απόγευμα έφθασε στην αμερικάνικη πρεσβεία. Με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στο λαό, θάνατο στο φασισμό» οι διαδηλωτές καταδίκασαν το φασισμό, το ναζισμό καθώς κι αντίστοιχες συμπεριφορές.Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσύγκεντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Παράλληλα ξεκίνησε και η πορεία του ΚΚΕ, το οποίο πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, το οποίο έφθασε μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στις 16.30. Μόλις έφτασαν οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.


Σημειώνεται ότι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν και σήμερα στο κέντρο της Αθήνας λόγω των εκδηλώσεων και διαδηλώσεων για την «45η Επέτειο του Πολυτεχνείου».

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αφορούν όλο το οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Επιπλέον λόγω της πορείας και κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας, κλειστοί είναι οι σταθμοί του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής», «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα».

Nωρίτερα είχε σηματιστεί η καθιερωμένη πομπή στο κέντρο της οποίας βρισκόταν η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου που πλαισιώθηκε από εκπροσώπους φοιτητικών οργανώσεων.

Ως είθισται η πομπή με τη σημαία προηγήθηκε του κύριου όγκου της πορείας και κατευθύνθηκε αυτόνομα προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Πίσω και σε αρκετή απόσταση και με χρονική διαφορά σχηματίστηκε ο κύριος κορμός της διαδήλωσης. Για τις επόμενες ώρες θα εξελίσσεται η καθιερωμένη πορεία μέσω των κεντρικών αρτηριών της πρωτεύουσας δηλαδή από την Πατησίων, τη Σταδίου, την Πανεπιστημίου, την Ακαδημίας στην συνέχεια τη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας και την Αμερικανική Πρεσβεία όπου στη συνέχεια θα διαλυθεί στο ύψος των Αμπελοκήπων. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν παραταχθεί κατά μήκος της πορείας σε διάφορα σημεία και παρακολουθούν διακριτικά μέχρι στιγμής. Από νωρίς το μεσημέρι ήταν σε εξέλιξη οι προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία του κέντρου.

Ισχυρότατες δυνάμεις με διμοιρίες των ΜΑΤ όπως κάθε χρόνο έχουν στήσει φράγμα μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία με μία σειρά από κλούβες. Ευρεία επιτήρηση του κέντρου της Αθήνας πραγματοποιείται μέσω συνεχών πτήσεων drone της ΕΛ.ΑΣ. και του ελικοπτέρου της αστυνομίας. Οι προσβάσεις προς το κέντρο της πόλης είναι κλειστές κατά μήκος του άξονα Πολυτεχνείο - Αμπελόκηποι αλλά και στις παράπλευρες κάθετες και οριζόντιες οδούς όπου έχει απαγορευθεί και η στάθμευση.Το zougla.gr και η τηλεόραση της Ζούγκλας θα μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις με ζωντανή εικόνα, ρεπορτάζ και σχόλια από την έναρξη της εκδήλωσης έως και την ολοκλήρωσή της.

Μείνετε συντονισμένοι με το zougla.gr και την Τηλεόραση της Ζούγκλας μέσω του διαδικτύου προκειμένου να είστε συνεχώς ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει.

Όλο το δημοσιογραφικό και το τεχνικό προσωπικό της ηλεκτρονικής εφημερίδας βρίσκεται επί ποδός για τη δική σας ενημέρωση.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018, 20:04