Σχεδόν 20 μήνες από την ιστορική απόφαση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ξεκινά σήμερα Τετάρτη η δίκη σε δεύτερο βαθμό των κατηγορουμένων για την εγκληματική δράση της οργάνωσης, με σύσσωμη την ηγεσία της να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο βαρύτερης ποινής.

Στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, η πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας Σοφία Πανουτσακοπούλου, στις 9 το πρωί, θα κηρύξει την έναρξη της δίκης, η οποία συγκεντρώνει και πάλι το ενδιαφέρον ολόκληρης της κοινωνίας, αφού το διακύβευμά της αφορά τον πυρήνα της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι αυτή τη φορά η Χρυσή Αυγή βρίσκεται εκτός Κοινοβουλίου, «καταδικασμένη» στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, όπως έδειξε η τελευταία εκλογική αναμέτρηση, το αποτέλεσμά της εκτιμάται πως θα κρίνει το πολιτικό μέλλον που προσδοκούν να έχουν σημαντικά στελέχη της, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης ή ο «ανεξάρτητος» ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός. Το στοιχείο αυτό, εξάλλου, διαφοροποιεί τους ήδη καταδικασμένους πρώην βουλευτές του κόμματος, στη στάση που είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν.

Αυτή τη στιγμή, 26 από τους κατηγορουμένους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής εξακολουθούν να παραμένουν στη φυλακή, παρότι πολλοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν να αποφυλακιστούν μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο αλλά τα αιτήματά τους δεν έγιναν αποδεκτά. Ανάμεσά τους και το 7μελές «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, σύμφωνα με την ετυμηγορία του πρωτόδικου δικαστηρίου). Και οι επτά έχουν καταδικαστεί, κατά περίπτωση καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 10 έτη έως 13 έτη και 6 μήνες.

Μικρότερες ποινές για συμμετοχή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση έχουν επιβληθεί πρωτοδίκως σε άλλους επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Κούζηλο, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Δημήτρη Κουκούτση και Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση), οι οποίοι καταδικάστηκαν, κατά περίπτωση, σε ποινές από 6 έως 7 χρόνια κάθειρξη. Σε άλλους τέσσερις πρώην βουλευτές (στους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ευστάθιο Μπούκουρα και Νίκο Μίχο) το δικαστήριο του πρώτου βαθμού που τους έκρινε ένοχους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση τους αναγνώρισε και ελαφρυντικό γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστούν σε ποινές, κατά περίπτωση, από 5 έως 6 έτη κάθειρξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαζί τους δικάζονται και άλλοι 32 κατηγορούμενοι, πυρηνάρχες και μέλη των οργανώσεων της Χρυσής Αυγής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Από τους 32 που δικάζονται ως μέλη της οργάνωσης, οι 21 είναι αντιμέτωποι με ένα ακόμη κακούργημα που αφορά είτε ανθρωποκτονία είτε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης