«Μπλόκο» στο εμβόλιο της AstraZeneca για τους πολίτες άνω των 65 ετών αποφάσισε επισήμως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού της χώρας μας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Σουηδίας, της Ιταλίας και του Βελγίου.

Σύμφωνα με τις εθνικές επιτροπές εμβολιασμού των χωρών αυτών αλλά και τις μέχρι σήμερα υφιστάμενες κλινικές μελέτες, προκύπτει πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι λιγότερο αποτελεσματικό για τις ηλικίες άνω των 65 ετών, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό για νεότερες ηλικίες. Έτσι όλες οι χώρες που προαναφέρθηκαν αλλά και η Ελλάδα, και μέχρι τη συγκέντρωση νέων στοιχείων από κλινικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποφάσισαν να χορηγήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 65 ετών αρχής γενομένης από τώρα. Δηλαδή από τη στιγμή που στις χώρες αυτές θα έχει φτάσει το εμβόλιο. Στην Ελλάδα προβλέπεται να έχουν καταφτάσει περίπου 400.000 δόσεις στις αρχές Φεβρουαρίου. Για το λόγο αυτό, ανακοινώθηκε πως από τις 12 Φεβρουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός για τους πολίτες ηλικίας 60-64 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας είναι το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγηθεί και στη χώρα μας, σε ηλικίες κάτω των 65 ετών, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννα Παυλοπούλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμβολιασμών.

Η κα Παυλοπούλου τόνισε ότι το εν λόγω εμβόλιο είναι πολύ καλό και έχει εξαιρετική αποτελεσματικότητα, η οποία μάλιστα προσεγγίζει το 100%, όσον αφορά την πρόληψη της νόσου και της νοσηλείας.

Παράλληλα ανέφερε ότι ακόμα και η μία δόση από μόνη της δίνει υψηλή αποτελεσματικότητα και προλαμβάνει σε ένα ποσοστό και την πορεία του ιού, συμβάλλοντας έτσι και στη μείωση της μετάδοσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης