Στην κατάσταση με τα σπίτια που έχουν υποστεί καθίζηση στον Νέο Βουτζά αναφέρθηκε, τη Δευτέρα, ο Ευθύμιος Λέκκας. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών εξήγησε πως «έχουμε μια κατολίσθηση ουσιαστικά, με αρκετά μεγάλη κατακόρυφη συνιστώσα και μικρή οριζόντια που μοιάζει με καθίζηση, αλλά είναι κατολίσθηση». Ο ίδιος τόνισε πως δεν μπορούν να σωθούν τα σπίτια που «βυθίζονται».

Ο κ. Λέκκας τόνισε πως αυτό που συμβαίνει στον Νέο Βουτζά επηρεάζει επτά υποδομές: «Η μια είναι προς κατεδάφιση, οι άλλες κινδυνεύουν από στιγμή σε στιγμή. Είναι μια θέση εκεί όπου, για να γίνει αυτό το φαινόμενο υπήρχαν οι κατάλληλες μορφολογικές συνθήκες, δηλαδή μεγάλες κλίσεις. Είχαμε έναν ελαστικό μανδύα, ο οποίος ήταν αρκετά φτωχός σε γεωτεχνικά χαρακτηριστικά, δηλαδή μικρή αντοχή, είχαμε τα επιφανειακά και τα υπόγεια νερά και το κάψιμο του δάσους στο Μάτι. Υπήρχε μια μικρή υποσκαφή από παρακείμενο ρέμα, που ήταν στο κάτω μέρος του οικοπέδου, και όλα αυτά συνέδραμαν στο να έχουμε την εκδήλωση αυτού του φαινομένου», συμπλήρωσε αναφορικά με τα σπίτια που «βυθίζονται» στον Νέο Βουτζά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν σώζονται τα σπίτια που «βυθίζονται» 

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, δεν σώζονται τα σπίτια που «βυθίζονται» και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία έκδοσης πρωτοκόλλου κατεδάφισης. Από εκεί και πέρα, θα ληφθούν προληπτικά μέτρα, όπως σημείωσε, έτσι ώστε να μην επεκταθεί το φαινόμενο.

Συγκεκριμένα, είναι ένα σπίτι που πρέπει να κατεδαφιστεί, ένα που κινδυνεύει άμεσα, ένα τρίτο που επίσης διατρέχει άμεσο κίνδυνο και άλλα τρία που κινδυνεύουν λιγότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης