Έλληνες και Τούρκοι που επιθυμούν να επικοινωνήσουν μαθαίνοντας ο ένας τη γλώσσα του άλλου θα βρεθούν στα μέσα του Αυγούστου για 10 μέρες στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 2ου διαπολιτισμικού μαθήματος ελληνικής-τουρκικής γλώσσας. Το μάθημα, το οποίο θα παρακολουθήσουν 50 άτομα από την Ελλάδα και την Τουρκία, είναι μια μικρής κλίμακας πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας “ΔΙΑΛΟΓΟΣ – Δράσεις γλώσσας και πολιτισμού ενάντια στον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία”.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να φέρει Τούρκους και Έλληνες μαθητές της ελληνικής και τουρκικής αντίστοιχα στην ίδια τάξη, προκειμένου να εξασκήσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες με τη διευκόλυνση ενός έμπειρου ζευγαριού καθηγητών που διδάσκουν στη μητρική τους και ταυτόχρονα να μάθουν περισσότερα ο ένας για τον άλλο. “Μετά την μικρασιατική καταστροφή και την ίδρυση του τουρκικού κράτους ένα τείχος υψώθηκε ανάμεσα στις δύο χώρες: οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και ανθρώπινες επαφές μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων κόπηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έλλειψη επαφών οδήγησε στη δαιμονοποίηση της άλλης πλευράς και στην αντικατάσταση της πραγματικότητας από ένα σύμπλεγμα προκαταλήψεων. Το μάθημα είναι μια ελάχιστη συνεισφορά στο γκρέμισμα αυτού του τείχους. Η γλώσσα είναι ένα αναγκαίο εργαλείο επικοινωνίας και ένας καθρέφτης των αντιλήψεων των ομιλητών της. Αλλά ακόμα και η ίδια η ανθρώπινη επαφή με τον “άλλο” βοηθάει για το χτίσιμο μιας πιο καθαρής ιδέας σχετικά μ’ αυτόν.

Έτσι, αντί να καταναλώνουμε μπύρες ακούγοντας την Ελευθερία Αρβανιτάκη να βάζει το κόκκινο φουστάνι σε κάποια συναυλία στη Σμύρνη ή τον Βόσπορο και αντί να προσπαθούμε να καταλάβουμε τους Τούρκους μέσα από τις κλειδαρότρυπες της κρεβατοκάμαρας της Φατμαγκιούλ, ας μιλήσουμε με απλούς ανθρώπους σαν εμάς γι’ αυτά που μας πικραίνουν και αυτά που θα μπορούσαν να μας ενώνουν” αναφέρει ο υπεύθυνος για τη διοργάνωση του μαθήματος, Μιχάλης Καβουριάρης.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν από τις 14 έως τις 24 Αυγούστου στο ξενοδοχείο “Ολύμπια” και απευθύνονται σε Τούρκους και Έλληνες α) που μιλούν μια από τις δύο γλώσσες ως μητρική γλώσσα ή έχουν μεγαλώσει και έχουν παρακολουθήσει όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες σε μια από τις δύο χώρες ενώ ταυτόχρονα β) μπορούν τουλάχιστον να γράφουν, να διαβάζουν και να καταλαβαίνουν απλές προτάσεις στην “άλλη” γλώσσα. Θα δημιουργηθεί επίσης ένα τμήμα εντελώς αρχαρίων που θα δεχτεί ένα περιορισμένο αριθμό συμμετοχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε τάξη θα είναι μικτή, δηλαδή θα αποτελείται από Τούρκους και Έλληνες μαθητές της ελληνικής και τουρκικής αντίστοιχα. Η διδασκαλία κάθε γλώσσας θα καταλαμβάνει το μισό χρόνο του ημερήσιου προγράμματος και θα γίνεται με τη μέθοδο της δουλειάς σε ζευγάρια δηλαδή οι καθηγητές θα διευκολύνουν κάθε ζευγάρι σπουδαστών (έναν Έλληνα και έναν Τούρκο) να μιλήσουν μεταξύ τους και να εξασκήσουν συγκεκριμένες δεξιότητες. Το μάθημα θα στηρίζεται σε υλικά που παράχθηκαν για τις ανάγκες του και θα διατεθούν ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Τα μαθήματα είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη διεύθυνση http://dialogos.ikariancentre.com/lang/el/ . Υπάρχει μόνο το κόστος εγγραφής των 60 ευρώ για βασικά έξοδα του μαθήματος όπως υλικά, ενοικιάσεις εξοπλισμού και μέρος των εισιτήριων των καθηγητών και των οργανωτών οι οποίοι εργάζονται δωρεάν.

Στις 10 ημέρες διαμονής τους στη Θεσσαλονίκη οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν συνολικά 35 ώρες μαθημάτων (3,5 ώρες την ημέρα) ενώ τις υπόλοιπες ώρες θα μπορούν να συμμετάσχουν σε μια σειρά δραστηριότητες όπως επισκέψεις σε μουσεία, μια εκδρομή στον Όλυμπο, συζητήσεις, προβολές φιλμ κλπ.

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες είναι δωρεάν και ορισμένες από αυτές θα είναι ανοιχτές για το κοινό.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

Πηγή: AΠΕ-ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης