Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Μια σπάνια για τα χρονικά καταδίκη σε φυλάκιση και απόλυση για εκπαιδευτικό αποφάσισε τελεσίδικα ο Άρειος Πάγος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση αφορά σε κρίσεις υποψήφιων διευθυντών του ΠΥΣΠΕ Γ Αθήνας το 2011. Ένας δάσκαλος που αδικήθηκε κατά τη διαδικασία της συνέντευξης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκε μετά από 9 χρόνια. Η προσφυγή αφορούσε στη βαθμολογία του στη συνέντευξη ως υποψήφιου διευθυντή σχολείων πρωτοβάθμιας ενώπιον των μελών του ΠΥΣΠΕ (Συμβουλίου Επιλογής), κατά την οποία με άριστα το 15 βαθμολογήθηκε κατά μέσο όρο με 13,14. Κατείχε πολύ υψηλή θέση στον πίνακα υποψηφιοτήτων λόγω πολλών μορίων στα αντικειμενικά κριτήρια (21,65).

Η τότε διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πρόεδρος του Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών Σχολείων Πρωτοβάθμιας τιμωρήθηκε πρωτοδίκως με την απόφαση 25495/2016 του Πρωτοδικείου Αθηνών για παράβαση καθήκοντος και ψευδή βεβαίωση κατ΄ εξακολούθηση (για τις κρίσεις διευθυντών του 2011) με 18μηνη φυλάκιση με 3ετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ενός έτους. Το τριμελές εφετείο Αθηνών με την απόφαση (Α991/2017) μείωσε την ποινή σε εννέα μήνες με τριετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έτος. Η απόλυσή της δημοσιεύτηκε και σε ΦΕΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση αυτή δημιουργεί ένα σημαντικό δεδικασμένο και για πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις που εκκρεμούν στα ελληνικά δικαστήρια.

Δείτε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης