Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Παραλίγο να “τιναχθεί στον αέρα” σήμερα η δίκη για τους 2,1 τόνους ηρωίνης με το πλοίο “Noor 1”, μετά από τη δήλωση της Εισαγγελέως της Έδρας Βασιλικής Βλάχου ότι θα αναγκαστεί να απέχει από το δικαστήριο λόγω των ανακριβειών που ακούστηκαν από συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου Ευθύμιου Γιαννουσάκη, στη βίλα της πρώην συζύγου του οποίου στη Φιλοθέη και σε αποθήκη στο Κορωπί, βρέθηκε πάνω από ένας τόνος του φορτίου του “λευκού θανάτου”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κατηγορούμενος Ευθ. Γιαννουσάκης καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε ισόβια κάθειρξη, ενώ κινδυνεύει με την ίδια ποινή και σε δεύτερο βαθμό με βάση την αγόρευση της εισαγγελικής λειτουργού.

Σήμερα αγόρευε ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιαννουσάκη, Γιάννης Γλύκας ο οποίος επιχείρησε να αντικρούσει την αγόρευση της Εισαγγελέως Εφετών η οποία έχει προτείνει την ενοχή του πελάτη του.

Στην αγόρευση του ο κ. Γλύκας αναφερόμενος στην εισαγγελική πρόταση υποστήριξε πως η κ. Βλάχου χρησιμοποίησε προανακριτική κατάθεση του κατηγορούμενου Σταύρου Λάγιου, αν και απαγορεύεται δικονομικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα φέρεται να είχε αναφέρει στην αγόρευσή της πως ο πρώην υπάλληλος και συγκατηγορούμενος του Γιαννουσάκη, Σταύρος Λάγιος οδηγούσε το πολυτελές αυτοκίνητο Wrangler του τότε αφεντικού του.

Στο σημείο αυτό τον διέκοψε η Εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου, επισημαίνοντας πως θα απέχει από τα καθήκοντα της, αν συνέχιζε ο συνήγορος να λέει ανακρίβειες σε βάρος της.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα αντιδράσω. Δεν μπορώ να ακούω άλλες ανακρίβειες. Αλλιώς θα απέχω από τα καθήκοντα μου.

Δεν έχω επικαλεστεί το Λάγιο και προανακριτική κατάθεση γιατί δεν έχει δώσει στο Λιμεναρχείο και κακώς δεν έχει δώσει.

Μόνο ο Γιαννουσάκης οδηγούσε το Wrangler.

Μιλάει για ανακρίβειες, πράγματα που δεν έχω περιγράψει στην αγόρευση μου.

Ο κ. Λάγιος δεν έχει απολογηθεί προανακριτικά.

Θα ήθελα ο κύριος συνήγορος να περιοριστεί στα όσα έχω πει. Αν είναι δυνατόν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΦΟΥΔΗ απευθυνόμενη προς το συνήγορο: Μην κάνετε αναφορές που δεν έχουν γίνει.

ΓΛΥΚΑΣ: Αν έχω κάνει λάθος ζητάω συγνώμη.

Ουδέποτε αμφισβήτησα την ευθυκρισία της κυρίας Εισαγγελέως.

Αν ακούστηκε μια υπερβολή…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην κάνετε ανακριβείς τοποθετήσεις…

Ζητούν την ενοχή του Γιαννουσάκη για απλή συνέργεια

Την ενοχή του για απλή συνέργεια και όχι για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση που μετέφερε 2,1 τόνους ηρωίνης στην Ελλάδα, ζήτησαν σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

Στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γιάννης Γλύκας, Φίλιππος και Χριστόδουλος Φίλιας αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή του πελάτη τους στη μεταφορά των ναρκωτικών από τον κόλπο του Ομάν στην Ελλάδα, περιορίζοντας τη συμμετοχή του μόνο στις ενέργειες του μετά τον κατάπλου του “Noor 1” στην Ελευσίνα, όπου είχε τη ναυτιλιακή επίβλεψη.

“Ένας είχε το γενικό πρόσταγμα και εντολή είχε κάποιος άλλος. Ο Γιαννουσάκης έλαβε εντολή για τις ναυτιλιακές εργασίες και τον κατάπλου του πλοίου” υποστήριξε ο κ. Γλύκας.

Επεσήμανε δε ότι σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα ναυτικού πράκτορα Στρατή, ο Γιαννουσάκης δεν είχε σχέση με την εκφόρτωση των ναρκωτικών.

Το …μπαλάκι των ευθυνών στον συγκατηγορούμενο Μπουρδούβαλη

Ως προς το ταξίδι από τα Εμιράτα μέχρι την Ελευσίνα ο συνήγορος του Γιαννουσάκη, έριξε την ευθύνη στον συγκατηγορούμενο του Γεώργιο Μπουρδούβαλη ως ναυλωτή του “Noor 1”.

“Δεν είναι μόνο ο Γιαννουσάκης που λέει για τον κ. Μπουρδούβαλη. Είναι ο Καλαφάτης (Σ.Σ, ο πλοιοκτήτης του “Noor 1” που έχει απαλλαγεί από το πρωτόδικο δικαστήριο), η Αλεξανδρή (Σ.Σ. η σύζυγος του πλοιοκτήτη Παντελή Καλαφάτη η οποία επίσης έχει αθωωθεί αμετάκλητα από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο), είναι τα email. Δεν χρειάζεται να φωνάζουμε εμείς ότι ο κ. Μπουρδούβαλης είναι ο ναυλωτής του Noor 1”, ανέφερε ο κ. Γλύκας.

Απαντώντας στην άποψη της εισαγγελέως ότι το πλοίο το 2014 είχε περάσει στον έλεγχο του Μπουρδούβαλη και του Γιαννουσάκη, υποστήριξε:

“Αυτό δεν το ανέφεραν ούτε οι αντίπαλοι μας, ο κ. Μπουρδούβαλης και ο κ. Λάγιος. Δεν βγαίνει από πουθενά. Ούτε από απολογίες συγκατηγορούμενων.

Θα το είχε δει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και ο Άρειος Πάγος. Λένε καθαρά ότι έδωσαν το πλοίο στον Μπουρδούβαλη.

Σχέση με το καράβι δεν υπάρχει. Πόθεν προκύπτει η ένταξη σε εγκληματική οργάνωση;

Μέχρι το Σουέζ το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν είχε δυνατότητα επικοινωνίας με το πλοίο.

Το πλήρωμα μιλάει μόνο με τον κ. Μπουρδούβαλη και τον Χαμούντα. Ένα συμπέρασμα υπάρχει. Ο Γιαννουσάκης δεν είχε τον έλεγχο του πλοίου κατά τη διάρκεια του πλου”.

Ως προς τη διατύπωση της Εισαγγελέως στην αγόρευση της πως ο Χαμούντα ήταν πρωτοπαλίκαρο του Γιαννουσάκη, ο συνήγορος του κατηγορουμένου υποστήριξε:

“Αν όντως ήταν πρωτοπαλίκαρο του Γιαννουσάκη που δεν προκύπτει από πουθενά, θα συνέχιζε να μιλάει μέχρι την Ελευσίνα. Αυτό ενισχύει τον ισχυρισμό και την πραγματική αλήθεια της απλής συνέργειας (Σ.Σ. πρωτόδικα ο Γιαννουσάκης είχε καταδικαστεί σε ισόβια για άμεση συνέργεια).

Ο Χαμούντα δεν είναι υπάλληλος του Γιαννουσάκη.

Άλλωστε ο ίδιος ο Μπουρδούβαλης έφερε δεκάδες χαρτιά. Από κανένα δεν προκύπτει αμοιβή του Χαμούντα από τον κ. Γιαννουσάκη.

Πώς έχουμε το θεώρημα της κυρίας Εισαγγελέως ότι ο Χαμούντα λειτουργεί κατ’ εντολή του Γιαννουσάκη;”.

Ζητούν ελαφρυντικό γιατί “έδωσε” Τούρκους εμπόρους ναρκωτικών

Νωρίτερα είχε αγορεύσει ο δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης του Γιαννουσάκη, Φίλιππος Φίλιας ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στη μυστική κατάθεση που είχε δώσει ο πελάτης του στον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη στις 20-11-2015 με την οποία είχε κατονομάσει τους Τούρκους εμπόρους ναρκωτικών Ζιντάστι και Ριγκαμπάντι που αγόρασαν την ηρωίνη και θα μετέφεραν στο Βέλγιο.

Ο κ. Φίλιας ανέφερε πως οι δύο Τούρκοι φερόμενοι ως έμποροι ναρκωτικών ήδη κρατούνται. Πρόκειται για τον Ζιντάστι που κρατείται σε τουρκικές φυλακές για την ανθρωποκτονία του δολοφόνου της κόρης του. Μάλιστα ο συνήγορος επεσήμανε πως σε συνέντευξη του ο Ζιντάστι δήλωσε πως στόχος δεν ήταν η κόρη του αλλά ο ίδιος, καθώς θεωρούσαν ότι είχε αποκαλύψει στις αρχές την υπόθεση του “Noor 1”.

Επίσης, προσκόμισε στο δικαστήριο την απόφαση αγγλικού δικαστηρίου με την οποία απορρίπτεται η προσφυγή του έτερου φερόμενου ως εμπόρου ναρκωτικών Ριγκαμπάντι, ο οποίος θα εκδοθεί στην Ελλάδα με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Πειραιά.

Ο συνήγορος του Γιαννουσάκη προσκόμισε τα εντάλματα και αναφέρθηκε στη κατάθεση του πελάτη του για να αναδείξει πως βοήθησε τις αρχές, ώστε να λάβει ελαφρυντικό και να “σπάσουν” τα ισόβια στα οποία καταδικάστηκε στον πρώτο βαθμό. “Ουσιαστική μείωση των συνεπειών της πράξης και διευκόλυνση της Δικαιοσύνης για έρευνα. Ο άνθρωπος αυτός δίνει στην παγκόσμια κοινωνία τη δυνατότητα να μην τραυματιστεί από άλλα γεγονότα τέτοιας φύσης” υποστήριξε ο κ. Φίλιας αναφερόμενος στη βοήθεια που προσέφερε ο πελάτης του στις αρχές.

Και συμπλήρωσε:

“Σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος Ριγκαμπάντι και Ζιντάστι, κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης μόνο με τον Ουργκάν.

Αυτοί οι τρεις θεωρούνται οι εγκέφαλοι αυτής της μεταφοράς των ναρκωτικών.

Δεν λέω ότι ο Γιαννουσάκης δεν έχει την ευθύνη του αλλά στα όρια της συμμετοχικής του δράσης.

Η αγορά των ναρκωτικών εγένετο από τους τρεις στην Αγγλία, Τουρκία και Βέλγιο.

Η G Tankers (Σ.Σ. εταιρεία του κατηγορούμενου Γιαννουσάκη) ποτέ δεν αναμείχθηκε στο εγχείρημα. Έχει αποδειχθεί από την πρωτοβάθμια διαδικασία ότι η συμμετοχική δράση του Γιαννουσάκη περιορίζεται από τη στιγμή που το πλοίο φτάνει στην Ελευσίνα και κατόπιν.

Συμμετοχική δράση πριν ουδόλως αποδείχθηκε”.

Αναφερόμενος στην βίλα της πρώην συζύγου του πελάτη του στη Φιλοθέη και στην αποθήκη στο Κορωπί όπου μεταφέρθηκε τμήμα του φορτίου της ηρωίνης, ο κ. Φίλιας συμπλήρωσε:

“Η συμμετοχή αρχίζει από την Ελευσίνα και μετά. Απλή συνέργεια, όχι αυτουργική δράση.

Δεν έχει παρατηρηθεί καμία αυτουργική δράση ακόμα και αν παραχώρησε τον χώρο.

Δεν έχει κάνει μεταφορά ναρκωτικών. Αν το γνωρίζει ή δεν το γνωρίζει, θα κριθεί από το δικαστήριο σας. Με την επιβαρυντική ότι γνώριζε ότι έκανε τη μεταφορά, όχι.

Μόνο μέσω της αποθήκευσης. Καμία οποιαδήποτε άλλη συμμετοχή”.

Οι τρεις τόνοι ηρωίνης που ανέφερε ο Γιαννουσάκης

Νωρίτερα ο τρίτος συνήγορος του Γιαννουσάκη, αναφέρθηκε στη συνέντευξη που πήρε από τον πελάτη του ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, όπου ο κατηγορούμενος έχει μιλήσει για 3 τόνους ηρωίνη.

Αναφορά στη συνέντευξη και τους 3 τόνους ηρωίνης αντί των 2,1 τόνων που αφορά η δίκη, είχε κάνει και η Εισαγγελέας της Έδρας Βασιλική Βλάχου σε αποστροφή του λόγου της.

Ο συνήγορος του Χριστόδουλος Φίλιας ανέφερε:

“Ο Γιαννουσάκης έδωσε αυτήν την υποτιθέμενη συνέντευξη αλλά έκανε αναφορά στον Άρειο Πάγο ότι είπε πράγματα στο παρακράτος και τα είπε για να κερδίσει χρόνο. Κατέθεσε και μήνυση σε αυτόν που υποτίθεται ότι την πήρε”.

Πάντως, η συνέντευξη αυτή έχει αξιοποιηθεί από τη Δικαιοσύνη στη δεύτερη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για το “Noor 1” και εκκρεμεί στον Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλο.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με την ολοκλήρωση της αγόρευσης του συνηγόρου του Γιαννουσάκη Γιάννη Γλύκα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης