Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Δήμαρχος κερνάει, υιός αντιδημάρχου πίνει. Με αυτή τη φράση θα μπορούσαν να περιγραφούν τα όσα λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στον Δήμο Άνδρου, όπου, όπως καταγγέλλεται και προκύπτει και από έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση του zougla.gr, η δημοτική Αρχή φέρεται να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις σε εταιρεία στην οποία συμμετέχει ο υιός του αντιδημάρχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο νησί έχει προκύψει μείζον πολιτικό θέμα με αφορμή τις απευθείας αναθέσεις, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για προκλητική τακτική η οποία στην ουσία αποκλείει άλλους επαγγελματίες οι οποίοι ενδεχομένως θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν σε κάποιον σχετικό διαγωνισμό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Η δημιουργία της εταιρείας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν αρχές Φεβρουαρίου του 2020 όταν στη Χώρα Άνδρου συστάθηκε η εταιρεία με την επωνυμία «ANDROS POWER EXPERTS Ο.Ε.». Η εταιρεία έχει ως αντικείμενο ηλεκτρολογικές εργασίες, όπως υπηρεσίες επισκευής ηλεκτρικών καλωδιώσεων και εξαρτημάτων, επισκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, εγκατάσταση καλωδιώσεων και εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και δικτύων κ.ά.

Ως συμβαλλόμενοι για τη σύσταση της εταιρείας εμφανίζονται δύο ελεύθεροι επαγγελματίες, οι κ.κ. Κακλαμάνης Νικόλαος και Τηνιακός Μιχαήλ. Ως εδώ όλα καλά. Τα περίεργα ξεκινούν όταν η εν λόγω εταιρεία, αμέσως μετά τη δημιουργία της, αρχίζει να λαμβάνει από τον Δήμο Άνδρου απευθείας αναθέσεις για έργα δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Και λέμε περίεργα, καθώς ένας από τους επικεφαλής της εν λόγω επιχείρησης, ο κ. Τηνιακός Μιχαήλ, δεν είναι άλλος από τον υιό του αντιδημάρχου του νησιού κ. Δημήτρη Τηνιακού. Δηλαδή η δημοτική αρχή στην οποία αντιπρόεδρος είναι ο κ. Τηνιακός δίνει με απευθείας αναθέσεις έργα στην εταιρεία στην οποία ένας εκ των δύο επικεφαλής είναι ο γιος του κ. Τηνιακού.

Ο γιος του αντιδημάρχου και οι απευθείας αναθέσεις

Ειδικότερα, στις 19 Ιουνίου 2020 ο δήμος αποφασίζει να συνεργαστεί με την εταιρεία «ANDROS POWER EXPERTS Ο.Ε.» για την «Αντικατάσταση λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού Δ.Ε. Άνδρου και Δ.Ε. Κορθίου» έναντι 19.998 ευρώ. Για το έργο αυτό δεν διενεργήθηκε κάποιος διαγωνισμός, αλλά το ανέλαβε απευθείας η εταιρεία.

Παράλληλα από χρηματικό ένταλμα που βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr προκύπτει ότι ο δήμος συνεργάστηκε και πάλι με την εταιρεία για αγορά ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, ο οποίος κόστισε 1.472 ευρώ.

Κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν πως «το θέμα δεν είναι τα 20.000 ευρώ, αλλά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε μία εταιρεία στην οποία ο γιος του αντιδημάρχου, υποκρυπτόμενος πίσω από τον συνεργάτη του, κατάφερε να παίρνει δουλειές του δήμου με απευθείας αναθέσεις».

«Μία ανάθεση κρίνεται εκ του αποτελέσματος»

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο κ. Τηνιακό, ο οποίος ανέφερε πως το έργο της εταιρείας βοήθησε σημαντικά τις περιοχές του νησιού Χώρα και Κόρθι καθώς πριν δεν είχαν επαρκή φωτισμό.

«Εφόσον ο δήμαρχος έχει όλη τη δυνατότητα να κάνει απευθείας αναθέσεις σε κάποιους ανθρώπους μέχρι ορισμένου ποσού, προς τι όλο αυτό; Εκ του αποτελέσματος κρίνεται η ανάθεση. Εμείς στο πρώτο τρίμηνο που κάναμε ανάθεση στην εταιρεία, το νησί ήταν σβηστό. Δεν υπήρχε φωτισμός. Ο προηγούμενος δήμαρχος έκανε αναθέσεις σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο και ο φωτισμός ήταν ελλιπής. Μετά την ανάθεση τα χωριά της Χώρας και του Κορθίου φώτισαν, ενώ πριν δεν είχαν καθόλου φως. Αυτές οι αναθέσεις βοήθησαν. Και δεν είναι μεγάλη η ανάθεση, 20.000 ευρώ με ΦΠΑ. Επίσης την ώρα που ανεβαίνει στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ η ανάθεση ενός έργου, ένας εργολάβος έχει το δικαίωμα να επέμβει και να δώσει προσφορά μικρότερη αν επιθυμεί να αναλάβει το έργο».

Παράλληλα το zougla.gr επικοινώνησε και με τον αντιδήμαρχο-αρμόδιο για θέματα φωτισμού κ. Δημήτρη Γιαννίση. Ο κ. Γιαννίσης δεν θέλησε να τοποθετηθεί από το τηλέφωνο και ζήτησε να του αποσταλεί έγγραφο με τις ερωτήσεις που επιθυμούσαμε να απαντήσει.

Πράγματι έτσι και έγινε. Την 1η Φεβρουαρίου του 2021 το zougla.gr απέστειλε στον Δήμο Άνδρου σχετικό email αναφορικά με το θέμα.

Η απάντηση ωστόσο δεν έφθασε ποτέ. Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου αλλά και την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου η ηλεκτρονική μας εφημερίδα προσπάθησε εκ νέου να επικοινωνήσει τόσο με τον κ. Γιαννίση όσο και με τον Δήμο Άνδρου, ωστόσο η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης