Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία και κατά συρροή και ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος κατά συρροή. Με αυτές τις κατηγορίες διώκονται πλέον και θα δικαστούν έξι μέλη του Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έπειτα από την αποκάλυψη του σκανδάλου από το zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το ρεπορτάζ:

Ανέβηκαν… εκατοντάδες θέσεις χάρη στη… συνέντευξη!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η δικογραφία στο ιστορικό της υπόθεσης, το διευρυμένο ΠΥΣΔΕ μεγάλης εκπαιδευτικής περιοχής (συμβούλιο επιλογής διευθυντών σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) αποτελούνταν από έξι μέλη. Τα δύο ήταν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και τα υπόλοιπα τέσσερα ήταν διορισμένα από τον υπουργό Παιδείας. Για πρώτη φορά το 2017 πραγματοποιήθηκαν διορισμοί μελών σε συμβούλια επιλογής σε σχέση  με τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής εκπαιδευτικών που έγιναν σε όλες τις προηγούμενες κρίσεις.

Η συνδικαλιστική σύνθεση του συγκεκριμένου συμβουλίου ήταν τέσσερα από τα έξι μέλη να είναι υποψήφια στα ψηφοδέλτια των ΣΥΝΕΚ.  Όπως αναφέρουν οι μηνυτές στη δικογραφία, διαπιστώνεται μια ισχυρή πλειοψηφία ατόμων με τα ίδια χαρακτηριστικά, αφού ανήκουν στην ίδια συνδικαλιστική παράταξη!

Όπως είδατε στο παραπάνω ρεπορτάζ, πολλοί υποψήφιοι διευθυντές οι οποίοι είχαν ιδιαίτερα υψηλή μοριοδότηση στα αντικειμενικά κριτήρια και υπήρξαν επί πολλά έτη διευθυντές σχολείων, με κρίσεις από διαφορετικής σύνθεσης συμβούλια, κατέβηκαν πολλές δεκάδες θέσεις στον πίνακα με τη συνέντευξη. Κάποιοι από αυτούς δεν τοποθετήθηκαν διευθυντές με την ασήμαντη διαφορά των δύο εκατοστών του μορίου (0,02).

Ένα άλλο σημείο της δικογραφίας αναφέρει ότι στις κρίσεις της μεγάλης αυτής εκπαιδευτικής περιοχής 25 υποψήφιοι διευθυντές ήταν υποψήφιοι συνδικαλιστές στα ψηφοδέλτια των παρατάξεων ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ. Αν και διέθεταν κατά πλειονότητα πολύ χαμηλή μοριοδότηση στα αντικειμενικά κριτήρια, έγιναν όλοι διευθυντές στη θέση άλλων που διέθεταν πολλά περισσότερα μόρια και είχαν υψηλά προσόντα (μεταπτυχιακά, συγγραφές, παρουσία σε συνέδρια, πιστοποιήσεις κ.λπ.).

Όλα ξεκίνησαν όταν πέντε υποψήφιοι διευθυντές που θεωρούσαν ότι αδικήθηκαν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη (τον Δεκέμβριο 2017), υποβάλλοντας δύο μηνύσεις όλοι μαζί. Κατήγγειλαν στις μηνυτήριες αναφορές τους ότι τα έξι μέλη του συμβουλίου επιλογής διευθυντών:

-δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους τη νομοθεσία για ορθή αξιολόγηση της συνέντευξής τους

-προέβησαν σε αυθαιρεσίες και παραποιήσεις των βαθμών στα φύλλα αξιολόγησης της συνέντευξής τους

-τους υποβίβασαν αναξιοκρατικά δεκάδες θέσεις στον γενικό πίνακα υποψηφίων.

Η δίωξη

Σήμερα, δύο χρόνια μετά το πέρας της προανακριτικής διαδικασίας, η εισαγγελέας που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης αποφάσισε την παραπομπή των έξι μελών του Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Τριμελές τον Μάρτιο του 2020. 

Οι κατηγορίες για τις αυθαιρεσίες και τις αναξιοκρατικές διαδικασίες με τις οποίες παραπέμπονται τα έξι μέλη του συμβουλίου επιλογής είναι:

– παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση

– παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία και κατά συρροή

– ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος κατά συρροή.

Οι πέντε μηνυτές αναμένεται να διεκδικήσουν υψηλές αποζημιώσεις από το διευρυμένο ΠΥΣΔΕ για την ηθική, οικονομική και επαγγελματική βλάβη που έχουν υποστεί. Μόνο από τα επιδόματα θέσης για την τριετή αυτή θητεία έχασε έκαστος περί τα 13.000 ευρώ. 

Το θέμα έφτασε στη Βουλή

Το ζήτημα είχε φτάσει και στη Βουλή με τέσσερις επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα αυτό προς τον τότε υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου.  Οι βουλευτές που κατέθεσαν τις ερωτήσεις ήταν οι Μαυρωτάς Γεώργιος (Ποτάμι), Κωνσταντόπουλος Δημήτριος (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Παπαηλιού Γεώργιος (ΣΥΡΙΖΑ) και Μάξιμος Χαρακόπουλος (Ν.Δ.).

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης