Μαζικά δωρεάν rapid τεστ Covid -19 από τα φαρμακεία, ένα δωρεάν κάθε βδομάδα για κάθε πολίτη με το ΑΜΚΑ του, άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, επέκταση ωραρίου έως τις 21:00 όλες τις ημέρες και επαναλειτουργία κομμωτηρίων, ήταν ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ο οποίος συμμετείχε στη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τον Απρίλιο θα εμβολιαστεί η ευπαθής ομάδα Α (60+) και το Μάιο η ευπαθής ομάδα Β, οι ειδικές επαγγελματικές ομάδες και ο γενικός πληθυσμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του απηύθυνε ένα «ευχαριστώ» προς τους πολίτες για την ατομική, συλλογική και εθνική ευθύνη που επέδειξαν, αλλά και ένα μεγάλο, διαρκές «ευχαριστώ» στο υγειονομικό προσωπικό, τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους εδώ και ένα χρόνο.

«Είναι πολύ σημαντικό να εργάζεσαι για να φεύγει ο φόβος από τις ζωές των ανθρώπων, και δη των πιο ευάλωτων, επισήμανε εξάλλου, και να πάρει τη θέση της η ελπίδα για τη ζωή, η ελευθερία», πρόσθεσε.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είναι τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

•    Επέκταση ωραρίου μετακίνησης έως 9μ.μ. όλες τις μέρες, σε όλη την επικράτεια
•    Άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων
•    Λειτουργία κομμωτηρίων με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων
•    Διευκόλυνση ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης

Δείτε όλα τα νέα μέτρα πατώντας πάνω στην εικόνα:

Παπαευαγγέλου: Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο σε κάποιες περιοχές  της χώρας παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση, όχι όμως στην Αττική όπου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις του επιδημιολογικού φορτίου, όπως ανέφερε, κατά την ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται και όπως  είπε χαρακτηριστικά είναι η μεγάλη πρόκληση, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών το 7ημερο ήταν 450 εισαγωγές και ο μ.ό. των κρουσμάτων 2.250. Ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 6%, τα ενεργά κρούσματα παραμένουν σταθερά στα 20.000 στην επικράτεια. Στην επικράτεια σε απλές κλίνες covid νοσηλεύονται 4.600 ασθενείς εκ των οποίων 2.500  στην Αττική. Προσπάθησε να εξηγήσει τι συνέβη στην Αττική και τα μέτρα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Όπως είπε η Αττική  διαφέρει από άλλες αστικές περιοχές καθώς είναι  πυκνοκατοικημένη. «Πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παρατηρείται  μείωση κρουσμάτων άνω των 75 ετών, λόγω του εμβολιασμού τους.

Αναφέρθηκε τέλος στην ψυχική κόπωση, που -όπως είπε- απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής και οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν  την χρυσή τομή για μερική “χαλάρωση” καθώς για άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν μπορούμε να συζητάμε.

Μαγιορκίνης: Στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις

Ενδείξεις αποσυμπίεσης του ΕΣΥ δεν υπάρχουν και αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να γίνει, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρβωση για την πανδημία.

Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο δείκτης Rt παραμένει πάνω από το 1. Οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 40-65 και ακολουθούν οι 18-39. Ο κ. Μαγιορκίνης πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι’ αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους, ωστόσο το κλειδί παραμένει η τήρηση των μέτρων προστασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης