Έκκληση προς τους Έλληνες να βοηθήσουν τις οικογένειες των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, διαθέτοντας ελεύθερα σπίτια ή δωμάτια για να διαμείνουν, απευθύνει ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ.

«Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσοι θα είναι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία, διότι φεύγουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Φεύγουν προς την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Σλοβακία και την Ελλάδα. Φεύγουν σε πολλές χώρες και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον ακριβή αριθμό. Μπορώ, όμως, να πω ότι ο αριθμός των προσφύγων θα είναι μεγάλος, και για τον λόγο αυτόν ζητούμε από όποιον μπορεί να βοηθήσει, από τους Έλληνες πολίτες, που μπορούν να διαθέσουν ιδιωτικές τους κατοικίες ή δωμάτια, να το κάνουν», είπε ο κ. Σαμπλούκ, που χαρακτήρισε το πρωινό της έβδομης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία πολύ δύσκολο, συμπληρώνοντας πως κάθε μέρα τα πράγματα είναι και χειρότερα. «Η ρωσική επιθετικότητα αυξάνεται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο. Πάρα πολλοί από τους Ουκρανούς πολίτες φεύγουν από τα σπίτια τους, αφού οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται σε ειρηνικούς πληθυσμούς, σε σπίτια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο πρόξενος της Ουκρανίας αναφέρθηκε στη συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, για τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει ήδη ξεκινήσει και τα επόμενα 24ωρα θα αναχωρήσει η πρώτη παρτίδα με ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για την Ουκρανία, όσο και για τη διαχείριση των προσφύγων.

«Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα γίνει με τους πρόσφυγες. Πού θα στεγαστούν όσοι έρθουν και όσοι έφτασαν. Ήδη πολλά λεωφορεία φτάνουν στη Θεσσαλονίκη και είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μάς έδωσε την πλήρη στήριξή του και στήθηκε ένα κέντρο “ειδικής ομάδας” προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις», προσέθεσε ο κ. Σαμπλούκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης