Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09.23 το πρωί της Τετάρτης νοτίως των Κυθήρων και δυτικά-βορειοδυτικά της Κρήτης. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 20 χιλιόμετρα νότια των Αντικυθήρων και 84 χιλιόμετρα δυτικά από τα Χανιά.

Το εστιακό του βάθος ήταν μεγάλο, 70,7 χιλιόμετρα σε θαλάσσια περιοχή, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ στα 55 χιλιόμετρα υπολογίζει το εστιακό βάθος το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική, στη δυτική Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στις νότιες Κυκλάδες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιες ζημιές στο Λύκειο Κισσάμου Χανίων ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος προληπτικά και για λόγους ασφαλείας εξέδωσε απόφαση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία του δήμου. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε ερειπωμένα κτίσματα σε διάφορους οικισμούς.

Οι μαθητές του Ηρακλείου βγήκαν από τις αίθουσες διδασκαλίας, επίσης για προληπτικούς λόγους. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κώστας Θεοφάνους, στα σχολεία ενεργοποιήθηκε το σχέδιο σεισμού και οι μαθητές παραμένουν στις αυλές των σχολείων, ενώ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης εξήγησε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Πολιτική Προστασία του δήμου και της Περιφέρειας, χωρίς μέχρι στιγμής πάντως να έχει καταγραφεί κάποια ζημιά ή τραυματισμός από τον σεισμό.

Τέλος, επί ποδός βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο ο μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης» δήλωσε ο κ. Λαγουδάκης.

Κλειστά τα σχολεία στα Κύθηρα

Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει για τα σχολεία της Αττικής μετά τον σημερινό σεισμό νότια των Κυθήρων, αντιθέτως κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία στο νησί για την ασφάλεια των μαθητών, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη.

Ο κ. Πατούλης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον δήμαρχο Κυθήρων, Ευστράτιο Χαρχαλάκη, προκειμένου να ενημερώνεται συνεχώς για το εάν υπάρχουν προβλήματα στο νησί εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Με εντολή του ιδίου, κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας που βρίσκεται στα Κύθηρα πραγματοποιεί αυτοψίες στα δημόσια κτήρια και στα σχολεία, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση των κτισμάτων.

Πρόκειται για κλιμάκιο τεσσάρων μηχανικών της Περιφέρειας Αττικής που βρίσκεται στο νησί λόγω έργων που είναι σε εξέλιξη και το οποίο αυτήν την ώρα υπό τον συντονισμό της αντιπεριφερειάρχου Νήσων Βασιλικής Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη πραγματοποιεί αυτοψίες σε όλα τα δημόσια κτήρια και στα σχολεία, για τυχόν ζημιές που έχουν προκληθεί από τον σεισμό.

Για την ασφάλεια των μαθητών αλλά και προκειμένου οι μηχανικοί να επιθεωρήσουν την κατάσταση των σχολικών κτηρίων, όλα τα σχολεία στα Κύθηρα σήμερα θα παραμείνουν κλειστά.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι: «Ο σεισμός της Κρήτης δεν σχετίζεται με εκείνον της Αλβανίας»

Καθησυχαστικός είναι ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας για τον σεισμό. Μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε ότι: «Ο σεισμός αυτός έχει μεγάλο βάθος. Οι σεισμοί μεγάλου βάθους δεν έχουν μετασεισμικές ακολουθίες. Είναι σε υποθαλάσσια περιοχή και γι’ αυτό δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας».

Ακούστε τις δηλώσεις του:

 

Τσελέντης: «Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν»

Το ίδιο ανέφερε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης.

«Είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια. Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση» ανέφερε ο κ. Τσελέντης στο ΑΠΕ.

Λέκκας: «Δεν θα υπάρχει συνέχεια δεδομένου ότι ήταν ένας σεισμός βάθους»

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει μετασεισμική ακολουθία εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

«Ο σεισμός έγινε στα 70 χλμ. βάθος, κατά μήκος του ελληνικού τόξου, εκεί όπου “συγκρούεται” η Ελλάδα με την Αφρική, μεταξύ των Κυθήρων και των Χανίων. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια, δεδομένου ότι ήταν ένας σεισμός βάθους, χωρίς μετασεισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βαλλιανάτος: «Η δόνηση ήταν ενδιάμεσου βάθους και για τον λόγο αυτόν είχε μεγάλη διάρκεια»

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Φίλιππος Βαλλιανάτος, μιλώντας στο Flashnews.gr, ανέφερε ότι η σεισμική δόνηση ήταν ενδιάμεσου βάθους και για τον λόγο αυτόν είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητή σε μεγάλη έκταση. Επίσης, ο κ. Βαλλιανάτος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχει σημαντική μετασεισμική ακολουθία.

Δείτε πώς κατέγραψε τον σεισμό ο σεισμογράφος που είναι εγκατεστημένος στην Πάτρα:

Δείτε πώς κατέγραψε τον σεισμό ο σεισμογράφος που είναι εγκατεστημένος στα Κύθηρα:

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος που είναι εγκατεστημένος στα Αντικύθηρα:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης