Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν συνεχούς επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη γενική διευθύντρια της αρμόδιας DG ECHO, Παρασκευή Μίχου, καθώς και σε διαρκή συντονισμό με τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε χθες, Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παροχή ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σε συνέχεια της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Μόρια της Λέσβου, μετά την καταστροφή μέρους της δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και μεταναστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό αίτημα Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Πολωνία και Σουηδία, οι οποίες έχουν ήδη προσφέρει προς την Ελλάδα σημαντική ποσότητα ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αναμένεται θετική απόκριση και από άλλα κράτη – μέλη. Σημειώνεται επίσης ότι και η Ελβετία προσέφερε, σε διμερές επίπεδο, αντίστοιχη βοήθεια προς τις ελληνικές αρχές.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το κέντρο συντονισμού εκτάκτων αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC – Emergency Response Coordination Center) για τον βέλτιστο συντονισμό άφιξης των αποστολών.

Επίσης, ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τα κράτη – μέλη, για την άμεση ανταπόκριση και την έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση της κατάστασης στη Μόρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης