Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης 

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, που επιβεβαιώνονται από τοπικά ΜΜΕ της Ηπείρου, τα συντρίμμια του εκπαιδευτικού αεροσκάφους που αγνοείται από το μεσημέρι της Κυριακής, εντοπίστηκαν από ελικόπτερο super puma. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, μεταξύ των περιοχών Καβαλάρι και Μιτσικέλι, περίπου 5 μίλια βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους από αέρος και αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση των Αρχών για να προσεγγίσουν το δύσβατο σημείο. 

Στις 18:19 το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επιβεβαίωσε όλα τα παραπάνω, μεταδίδοντας πως τα συντρίμμια του μικρού αεροσκάφους βρέθηκαν σε χαράδρα στην κορυφή του Μιτσικελίου.

Ένα canadair, που συμμετέχει στην έρευνα, εντόπισε ένα ηλεκτρονικό σήμα το οποίο εξέπεμπε το αγνοούμενο αεροπλάνο. Αμέσως κινητοποιήθηκε το ελικόπτερο super puma, το οποίο συμμετέχει από το πρωί στη γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για 4η ημέρα, πέταξε στην περιοχή και επιβεβαίωσε την πληροφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σημείο συντριβής του εκπαιδευτικού αεροπλάνου βρίσκεται στην κορυφογραμμή, πάνω από το Καβαλάρι του Ανατολικού Ζαγορίου αλλά και του χωριού Λιγγιάδες των Ιωαννίνων.

Η πρώτη εικόνα από το σημείο που εντοπίστηκαν τα συντρίμμια: 

Καλυμμένο με χιόνι, όπως φαίνεται στην εικόνα, μεγάλο μέρος του αεροσκάφους - Πηγή: epirusgate.gr

Η κινητοποίηση είναι άμεση. Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις της Αστυνομίας της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού.

Το αεροπλάνο της ιδιωτικής σχολής πιλότων με ένα 32χρονο Ιρακινό χειριστή, εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση την Κυριακή 31 Ιανουαρίου. Το τελευταίο στίγμα του ήταν στις 12:28, περίπου 7 μίλια Β.Α του αεροδρομίου Ιωαννίνων στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου.

Αμέσως στήθηκε γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή. Επί 3 ημέρες, ΕΜΑΚ, Πυροσβεστική, Αστυνομία και εθελοντές από την περιοχή, μέσα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με χαμηλή νέφωση και βροχή, πραγματοποιούσαν έρευνες χωρίς αποτέλεσμα.

Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος συνεχίζουν να επιχειρούν με 45 Πυροσβέστες και 20 οχήματα ως κάτωθι:

   • 31 Πυροσβέστες με 13 οχήματα από την ΠΕΠΥΔ Ιωαννίνων καθώς και από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες: 1ος Π.Σ. Ιωαννίνων, Π.Υ. Άρτας, Π.Υ. Ηγουμενίτσας, Π.Κ. Μηλιωτάδων και Π.Κ. Μετσόβου,

   • 12 Πυροσβέστες με έξι (6) οχήματα των Ορειβατικών Ομάδων Έρευνας & Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) της 2ης, 5ης και 8ης ΕΜΑΚ, καθώς και

   • Δύο (2) Πυροσβέστες με ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα για έρευνα στα χιονοσκεπή σημεία της περιοχής.

Παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί:

   • ένα (1) E/Π Super Puma, ένα (1) E/Π Sikorsky (S-55), ένα (1) Α/Φ C-130 και ένα (1) Α/Φ CL-415 της Πολεμικής Αεροπορίας

   • δυο (2) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ.

   • ισχυρή δύναμη της ΕΛΑΣ

   • το ΕΚΑΒ και

   • Εθελοντές

Όπως μάλιστα αναφέρει το epirusonline.gr, το πλήρωμα των διασωστών του ελικοπτέρου επιχείρησε να κατέβει με σκοινιά στο σημείο, για να αναζητήσει τον 32χρονο, χωρίς όμως να τα καταφέρει λόγω του απόκρημνου εδάφους.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή, δεν έχει επιβεβαιωθεί ο εντοπισμός του 32χρονου. Αυτή την ώρα κινούνται δυνάμεις της ΕΜΑΚ προς το σημείο ώστε να γίνει επίγεια προσέγγιση, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο λόγω του προχωρημένου της ώρας, αλλά και του δύσβατου και απόκρημνου εδάφους.

Πιθανολογείται ότι η επιχείρηση είναι ασφαλέστερο να ξεκινήσει με το πρώτο φως της ημέρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης