Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης, Νίκος Χριστοφάκης

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στη Γαλατσώνα καθώς οι φλόγες πέρασαν στην άλλη μεριά του δάσους που προστάτευαν οι πυροσβέστες. Πλέον, υπάρχει κίνδυνος να επεκταθούν οι φλόγες σε όλο το άκαυτο κομμάτι του βουνού προς την Ιστιαία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας είχαμε αναζωπύρωση στη Γαλατσώνα, που είναι μόνιμος πονοκέφαλος το τελευταίο 24ωρο, και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις που δεν σταματούν ούτε με τα χωματουργικά μηχανήματα. Οι φλόγες έχουν φτάσει λίγα μέτρα από το χωριό.

Το μέτωπο στο Ασμίνι είναι περισσότερο επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς το χωριό.

Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη απόσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

Και Σέρβοι πυροσβέστες στη μάχη

Στο πιο επικίνδυνο μέτωπο που μαίνεται τώρα στην Εύβοια, στο δάσος της Γαλατσώνας, ρίχτηκαν οι Σέρβοι δασοκομμάντος που κατέφθασαν στη χώρα μας.

Συνολικά ήρθαν την Κυριακή το βράδυ από τη Σερβία 34 πυροσβέστες και 18 οχήματα.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

 

Μετά το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά αποκτώντας τεράστιες διαστάσεις καθώς έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

Για ακόμη μια ημέρα, δε, η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει καθώς καταγγέλλουν πως έμειναν και συνεχίζουν να παραμένουν μόνοι τους να παλεύουν με τον πύρινο εφιάλτη προκειμένου να σώσουν με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν τα χωριά και τις περιουσίες τους.

«Θα καούμε ζωντανοί»

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η βοήθεια από πτητικά μέσα παραμένει ελάχιστη.

«Έχουμε ξεμείνει από εχθές το απόγευμα από καύσιμα. Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε τίποτα! Χωρίς εργαλεία δεν πάει. Τώρα ήρθαν αεροπλάνα και έριξαν νερό. Βενζίνα και πετρέλαιο χρειαζόμαστε. Θα καούμε ζωντανοί. Ήδη έχουμε καεί» δήλωσε οργισμένη και απευθύνοντας ύστατη έκκληση η πρόεδρος της Κοινότητας Ασμηνίου.

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση μόνοι μας. Έχουμε μόνο μία μπουλντόζα και τα παιδιά του χωριού. Χρειαζόμαστε εναέρια μέσα. Θα καούμε!» πρόσθεσε.

Αναζωπύρωση στο χωριό Γερακιού

Μεγάλη αναζωπύρωση υπάρχει μεταξύ άλλων και στο χωριό Γερακιού της βόρειας Εύβοιας. Κάτοικοι που βρίσκονται στο σημείο παλεύουν με κάθε μέσο για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες. Επίσης, τις τελευταίες ώρες έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Γαλατσών, Μονοκαρυά και Αβγαριά, με κατεύθυνση την Αβγαριά, όπου εκεί προσπαθούν επίγεια και εναέρια μέσα.

Ακούστε τι δηλώνουν κάτοικοι της Γερακιού που έμειναν πίσω για να σώσουν τα σπίτια τους

 

 

Κινδυνεύει το χωριό Γαλατσώνα – Αναζωπύρωση σε Αβγαριά

Μία μεγάλη αναζωπύρωση υπάρχει σε δασική έκταση κοντά στο χωριό Γαλατσώνα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να φτάσει η φωτιά στον οικισμό. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής που βρίσκονται στο σημείο για να σώσουν τις περιουσίες τους, δεν υπάρχουν εναέρια μέσα. Η φωτιά πλησιάζει και πάλι την Ιστιαία. Το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά αποκτώντας τεράστιες διαστάσεις. Στο σημείο έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης