Στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν το Σάββατο οι τρεις Έλληνες εθελοντές διασώστες που είχαν πάει στο Χατάι της Αντιόχειας για να βοηθήσουν στους σεισμόπληκτους και τέθηκαν υπό κράτηση από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Τουρκίας. Με στρατιωτικό αεροπλάνο μεταφέρονται στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στην Αθήνα, σύμφωνα με την ενημέρωση από την εργατική ομάδα Τ34 στην οποία ανήκουν οι τρεις εθελοντές.

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση οι τρεις προσαχθέντες μεταφέρθηκαν σε κέντρο μεταναστών στα Άδανα, όπου τους υποχρέωσαν να παραδώσουν τα κινητά τηλέφωνα τους. Όπως καταγγέλλεται δεν είχαν πρόσβαση σε φαγητό ενώ κατάφεραν αργά το βράδυ της Παρασκευής να επικοινωνήσουν με δικηγόρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά, η ανάρτηση αναφέρει τα εξής:

«Στις 7:00 σήμερα το πρωί βάλανε τους συντρόφους μας σε στρατιωτικό αεροπλάνο και ήθελαν να τους βάλουν χειροπέδες, οι σύντροφοι δεν δέχτηκαν να βάλουν. Τους βάλανε στο αεροπλάνο καθήμενους στη μέση σαν αιχμάλωτους. Τους μεταφέρουν στην Κωνσταντινούπολη. 

Η σύλληψή τους έγινε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Τουρκίας σε μπλόκο που είχε στηθεί για να τους συλλάβει για αυτόν το σκοπό. Μεταφέρθηκαν υπό ισχυρή συνοδεία αρχικά σε αστυνομική υπηρεσία στην περιοχή όπου κατά τη διάρκεια της κράτησής τους δέχτηκαν έντονες πιέσεις από τους μπάτσους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πιέσεις -χωρίς να υπάρξει χρήση σωματικής βίας-, αφορούσαν, εκτός των άλλων, το άνοιγμα των κινητών τους τηλεφώνων και την υπογραφή εκθέσεων σύλληψης. 

Οι σύντροφοι αρνήθηκαν να συνεργαστούν, υπερασπιζόμενοι την πολιτική και κοινωνική τους θέση δίπλα στους πληττόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας. Αργότερα μετήχθησαν σε φυλακή/ κέντρο κράτησης μεταναστών στα Άδανα, ενώ τους έγινε άτυπη ενημέρωση από κάποιον προϊστάμενο της φυλακής, ότι η μεταγωγή τους προς την Κωνσταντινούπολη και από εκεί στην Ελλάδα γίνεται σήμερα. 

Σημαντικό στοιχείο είναι πως καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας δεν είχαν πρόσβαση σε τροφή, σε δικηγόρο αλλά και σε τηλεφωνική επικοινωνία, κάτι που κατάφεραν αργά το βράδυ της Παρασκευής από το κέντρο κράτησης στα Άδανα, στο οποίο επικρατούν άθλιες συνθήκες διαβίωσης». 

 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά την Παρασκευή από την «Εργατική Ομάδα Τ-34», οι προσαγωγές έγιναν στην επαρχία του Χατάι, στην Αντιόχεια, όπου τα τρία μέλη της ομάδας βοηθούσαν στις διασώσεις, αλλά και τις λαϊκές επιτροπές για τους πληγέντες.

Την υπεράσπισή τους ανέλαβε μια ένωση δικηγόρων που συνήθως εκπροσωπεί πολίτες με προοδευτική ιδεολογία.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Προσήχθησαν απο την “αντι”τρομοκρατική της Τουρκίας, στην επαρχία του Χατάι στην Αντιόχεια, 3…

Posted by Εργατική Ομάδα Τ-34 on Friday, February 17, 2023

 

Νωρίτερα, οι εν λόγω εθελοντές είχαν δημοσιεύσει ένα βίντεο που στέκονταν ανάμεσα στα χαλάσματα, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Το απόγευμα της Παρασκευής (στις 17:00) πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από την «Εργατική Ομάδα» στην Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μια πρώτη ενημέρωση από την αποστολή των τριών μελών της Εργατικής Ομάδας Τ-34 στην σεισμόπληκτη επαρχία του Χατάι και συγκεκριμένα στην πόλη της Αντιόχειας. ΜΟΝΟ ΟΙ ΛΑΟΙ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

Posted by Εργατική Ομάδα Τ-34 on Thursday, February 16, 2023

Η είδηση δημοσιεύτηκε και σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης