Επιχείρηση «Ελευθερία»: Aναλυτικά το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμού

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020, 14:06
Επιχείρηση «Ελευθερία»: Aναλυτικά το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμού

Το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών κατά του Covid-19 με τίτλο «Ελευθερία» παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση, το οποίο έχει στόχο να διασφαλίσει γρήγορα την ανοσολογική προστασία των πολιτών έναντι της απειλητικής λοίμωξης και θα έχει οφέλη ατομικά και συλλογικά.

Οι βασικές αρχές του επιχειρησιακού σχεδίου εμβολιασμών είναι η υγειονομική ασφάλεια, η ηθική και η ακεραιότητα, η διαφάνεια, η χρηστή διαχείριση, ο συντονισμός και η συνεργασία και τέλος η εγρήγορση, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, o εμβολιασμός θα γίνει σε τρεις φάσεις:

  • Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.
  • Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Θα υπάρξει επίσης περαιτέρω προτεραιοποίηση: Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19.
  • Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Οι δόσεις

Η χώρα μας θα προμηθευτεί εμβόλια σταδιακά από έξι (6) τουλάχιστον παραγωγούς, ξεκινώντας με την πρώτη παραλαβή τον Δεκέμβριο 2020 από την Pfizer/ BioNTech.

Με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας η χώρα μας θα παραλάβει (οι δόσεις σε εκατομμύρια):

  • Pfizer/BioNTech: 4,7
  • AstraZeneca/Oxford: 7,1
  • Johnson & Johnson: 4,7
  • Sanofi / GSK: 4,7
  • Moderna: 1,8
  • Curevac: 5,3

Δείτε το πλήρες Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμού ΕΔΩ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020, 14:29