Zougla Newsroom 

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται από σήμερα ολόκληρη η χώρα λόγω της 24ωρης κινητοποίησης που έχουν προκηρύξει τα μεγαλύτερα συνδικάτα, αντιδρώντας στο κύμα ακρίβειας και στην καθήλωση των μισθών των εργαζομένων.Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένες στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι δύσκολη για τους πολίτες που κινούνται με τα μέσα μεταφοράς, όσο και για τους οδηγούς.

ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και πλήθος σωματείων και συνδικάτων έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, με λεωφορεία, μετρό, τραμ και τρόλεϊ να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει και η ΠΝΟ, με τα πλοία να μένουν δεμένα, τα ταξί αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Με στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις,  συμμετάσχουν στη γενική απεργία οι δημοσιογράφοι και οι εκπαιδευτικοί, μεταξύ άλλων. Στις κινητοποιήσεις λαμβάνει μέρος μεταξύ άλλων, το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει οι εργαζόμενοι σε τουρισμό – επισιτισμό και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα λάβει χώρα στις 11 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος και σε αυτή θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ ΟΤΑ. Ξεχωριστή συγκέντρωση διοργανώνει στις 10.30 το πρωί στα Προπύλαια το ΠΑΜΕ, ενώ θα ακολουθήσουν πορείες. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και στην ελληνική περιφέρεια.

Οι προσυγκεντρώσεις, έχουν προγραμματιστεί για τις 9.45 στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.
  • Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι.
  • Ομόνοια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς δήμων της Αττικής.
  • Χαυτεία: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς 

  • Τα σωματεία των εργαζομένων σε Λεωφορεία και Μετρό (Γραμμές 2&3) θα συμμετάσχουν καθολικά με 24ωρη απεργία.
  • Τα τρόλεϊ θα είναι ακινητοποιημένα όλο το 24ωρο
  • Στο τραμ θα πραγματοποιούνται δρομολόγια από τις 08:00 έως τις 22:00
  • Χωρίς ταξί θα παραμείνουν οι δρόμοι της Αθήνας καθώς το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) συμμετέχει στην 24ωρη απεργία
  • Σε σιδηρόδρομο και προαστιακό: η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία ενώ η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, για να διευκολύνει τη συμμετοχή πολιτών στην απεργία, αποφάσισε να πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας έως τις 09:00 το πρωί και από τις 17:00.
  • Στην ακτοπλοΐα, η Διοίκηση της Π.Ν.Ο. αποφάσισε τη συμμετοχή στην απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την 00.01 της Τετάρτης 09.11.2022 και λήξη την 24.00 ώρα της ίδιας ημέρας.

Επίσης, λόγω της 6ωρης στάσης εργασίας της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος και της 24ωρης στάσης εργασίας της ΟΣΥΠΑ, θα υπάρξουν ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και η Olympic Air.

Δεν θα ισχύσει την Τετάρτη ο Δακτύλιος στην Αθήνα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.,δεν θα ισχύσουν την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (μικρός δακτύλιος), λόγω των στάσεων εργασίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και της 24ωρης απεργίας των μελών του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

Η ΕΛ.ΑΣ. παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Τα συνδικάτα, διεκδικούν:

  • Δραστική μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Δραστική μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.
  • Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Ουσιαστική αύξηση μισθών και συντάξεων
  • Προστασία των εργατικών και λαϊκων νοικοκυριών από την διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου.
  • Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
  • Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Διαγραφή χρεών προς τράπεζες και εφορία.

Σε απεργιακό κλοιό και η Θεσσαλονίκη

Σε απεργιακό βρίσκεται σήμερα και η Θεσσαλονίκη, καθώς έχει προγραμματιστεί πλήθος διαμαρτυριών και συγκεντρώσεων σε ολόκληρη την πόλη από συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων, φοιτητών και συνταξιούχων, κομμάτων και πολιτικών συλλογικοτήτων.

Η απεργία έχει προκηρυχθεί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που στη Θεσσαλονίκη καλούν σε συγκέντρωση έξω από Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης, στις 10:30.

Σε εκείνο το σημείο θα συγκεντρωθούν τα σωματεία που συντάσσονται με τη διοίκηση του ΕΚΘ και της ΑΔΕΔΥ, όπως και των εργαζομένων του ΟΑΣΘ. «Ο μισθός δεν φτάνει και ο λογαριασμός δεν βγαίνει! Ας το ακούσουν καλά όσοι κλείνουν τα αυτιά τους στα αιτήματά μας, τις κραυγές απόγνωσης του κόσμου της μισθωτής εργασίας που παλεύουν για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, σε όσους κάνουν πως δεν βλέπουν τα προβλήματα», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΕΚΘ.

Αντίστοιχα στη συγκέντρωση του ΕΚΘ θα βρεθούν τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αρχικώς θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στις 10:00 στο μνημείο Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, και στη συνέχεια το μπλοκ του κόμματος θα βρεθεί και θα συμμετάσχει στην πορεία που καλείται έξω από το Εργατικό Κέντρο. «Όλοι και όλες στον δρόμο, διαλέγουμε ζωή και όχι επιβίωση. Τους ανατρέπουμε τώρα! Αντίσταση, αλληλεγγύη, αλλαγή» επισημαίνει μεταξύ άλλων το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συμμετοχή στη γενική απεργία της Τετάρτης.

Τα σωματεία και οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, όπως και τα μέλη και οι φίλοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, θα συγκεντρωθούν στις 10:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο θα βρίσκονται συνταξιούχοι, όπως η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων αλλά και φοιτητές που έχουν πάρει αποφάσεις για συμμετοχή εκεί.

Νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν προσυγκεντρώσεις σε αρκετά σημεία του κέντρου της πόλης. Συγκεκριμένα, στις 10:00 στην πλατεία Άθωνος, τα συνδικάτα Οικοδόμων, Μισθωτών Τεχνικών και της Βιομηχανίας. Την ίδια ώρα στη συμβολή Τσιμισκή και Αριστοτέλους, το ΣΕΤΕΠΕ, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων και η Ένωση Λογιστών, ενώ στον ΟΤΕ της Καρόλου Ντηλ, το ΣΕΤΗΠ. Στις 9:45 στην πλατεία Αγίας Σοφίας, τα σωματεία του Δημοσίου Θεσσαλονίκης.

Απεργιακή συγκέντρωση στις 10:00, στην Καμάρα, θα πραγματοποιήσουν εργατικά σωματεία, φοιτητές, το μεγαλύτερο μέρος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και αναρχικές συλλογικότητες και ομάδες.

«Με την αντικαπιταλιστική αριστερά για την ανατροπή, για να ανοίξει ο δρόμος υπέρ των συμφερόντων της εργαζόμενης πλειοψηφίας από μια εξουσία των ίδιων των εργαζόμενων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα για την απεργία της οργάνωσης ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση που συμμετέχει στη συγκέντρωση της Καμάρας.

Νωρίτερα, στις 09:00, το σωματείο βάσης εργαζόμενων στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΑΡΣΙΣ, στη συμβολή των οδών Λέοντος Σοφού με Εγνατία. Στη συνέχεια καλούν στην απεργιακή διαμαρτυρία της Καμάρας.

Ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν το ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης, η Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά, η ανεξάρτητη ενωτική ταξική κίνηση ΜΑΧΗ, η φεμινιστική ομάδα Sylvia Rivera αλλά και άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που συμμετέχουν σε μετωπικά σχήματα.

Θα συγκεντρωθούν στις 10:00 στη συμβολή των οδών Αγνώστου Στρατιώτη με Φιλίππου, με σκοπό οι απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Καμάρα, καθώς και άλλων δυνάμεων να συνενωθούν.

Ξεχωριστή συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Αγίας Σοφίας θα πραγματοποιήσουν και οι δυνάμεις της ΟΚΔΕ, στις 10:30.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης