Αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη θα βρεθούν 13 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε από την Αντιτρομοκρατική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για πληθώρα εγκληματικών ενεργειών. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι πρόσφατες δολοφονίες στις φυλακές Κορυδαλλού που σχετίζονται με την υπόθεση Ζαφειρόπουλου.

Εγκληματική οργάνωση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, οι εμπλεκόμενοι δρούσαν στα πρότυπα εγκληματικής οργάνωσης, τα ηγετικά στελέχη της οποίας είναι έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης. Πρόκειται για πέντε Έλληνες και οκτώ αλλοδαπούς, οι οποίοι ενέχονται σε πληθώρα εγκληματικών ενεργειών.

Προηγήθηκε συστηματική αστυνομική έρευνα, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, κατά τη διάρκεια της οποίας διακριβώθηκε ότι τα ανωτέρω άτομα, δρώντας στο πλαίσιο αλλά και στα πρότυπα εγκληματικής οργάνωσης, ενέχονται σε αξιόποινες πράξεις, υπό τη διεύθυνση, καθοδήγηση και συντονισμό των ηγετικών στελεχών της σπείρας, εγκλείστων σε καταστήματα κράτησης.

Οι υποθέσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αναλυτικά, εμπλέκονται στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Έλληνα την 03-11-2014 έξω από το σπίτι του σε περιοχή της Αττικής, στην ανθρωποκτονία Έλληνα δικηγόρου την 12-10-2017 εντός του δικηγορικού του γραφείου στην Αθήνα Αττικής, σε υπόθεση εκβίασης επίσης Έλληνα δικηγόρου στην Αθήνα Αττικής, την 07 και 08-02-2019. Στη συγκεκριμένη υπόθεση ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης έδωσαν εντολές σε τρία μέλη της σπείρας εκτός φυλακών να αποσπάσουν από τον δικηγόρο 3.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης με απειλές για τη ζωή του. Οι δράστες συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη θα  βρεθούν 13 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε από την Αντιτρομοκρατική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για πληθώρα εγκληματικών ενεργειώνΑκόμα, εμπλέκονται στην ανθρωποκτονία υπηκόου Αλβανίας στην Ε’ Πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού την 14-01-2019. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση προέκυψε ότι ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης τυγχάνουν ηθικοί αυτουργοί της ανθρωποκτονίας, ενώ ως φυσικοί αυτουργοί έχουν κατηγορηθεί δύο άλλα μέλη της ίδιας οργάνωσης, σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, σε βάρος θαμώνων καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Πειραιά (Μικρολίμανο), την 22-11-2014, και στην απόδραση από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού δύο υπηκόων Αλβανίας, την 01-01-2019. Όπως προέκυψε, ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης γνώριζαν και κατόπιν εντολών τους σε μη έγκλειστα μέλη της σπείρας διευκόλυναν τις συνθήκες απόκρυψης των αλλοδαπών που απέδρασαν.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε ότι ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης κατέβαλε προσπάθεια ώστε ο φερόμενος ως αιφνίδιος θάνατος έγκλειστου υπηκόου Αλβανίας, την 27-01-2019, στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, να αποδοθεί σε δηλητηρίαση, για να καταστήσει κατηγορούμενο συγκεκριμένο Έλληνα, επίσης έγκλειστο, με τον οποίο φέρεται να έχουν αντιδικία. Παράλληλα, διαπιστώθηκαν στοιχεία που συνιστούν προπαρασκευαστικές πράξεις σχεδιασμού και προεργασίας παράνομων δραστηριοτήτων (εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, προστασία σε καταστήματα και λοιπές επιχειρήσεις κ.λπ.), καθώς και λοιπές ενέργειες (διακίνηση χρηματικών κεφαλαίων μέσω ιδρυμάτων πληρωμών, ενοικίαση οικιών, αγορά οχημάτων, έκδοση αδειών ικανότητας οδήγησης), προς εξυπηρέτηση των σκοπών της οργάνωσης. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ηγετικά στελέχη της οργάνωσης συνεννοούνται, κατευθύνουν και παρέχουν οδηγίες σε μάρτυρες εν εξελίξει ποινικών υποθέσεων, κάποιοι εκ των οποίων τυγχάνουν και μέλη της οργάνωσης, ώστε να ανασκευάσουν – μεταβάλλουν τις μαρτυρίες τους.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει τα αδικήματα της συγκρότησης ή ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, της εκβίασης από κοινού με σκοπό τον προσπορισμό, εκ μέρους των δραστών, στον εαυτό τους ή σε άλλον, παράνομου περιουσιακού οφέλους, με τη χρήση απειλών, ενωμένων με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής, καθώς και της ηθικής αυτουργίας σε υπόθαλψη εγκληματία.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης:

«Η παραπομπή στη Δικαιοσύνη από την Ελληνική Αστυνομία κατηγορουμένων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για πληθώρα βαρύτατων αδικημάτων ρίχνει φως και στα σοβαρά συμβάντα που το τελευταίο διάστημα έλαβαν χώρα στις φυλακές Κορυδαλλού και συγκεκριμένα στην απόδραση δύο Αλβανών κρατουμένων, τη δολοφονία ενός Αλβανού κρατουμένου από συγκρατουμένους του και, τέλος, τον θάνατο ενός ακόμα Αλβανού κρατουμένου.

»Φαίνεται, ειδικότερα, τα συμβάντα αυτά να συνδέονται μεταξύ τους, καθώς διερευνώνται στο πλαίσιο οργανωμένης δράσης συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, τόσο εντός όσο και εκτός των φυλακών, και δεν συνιστούν σύμπτωμα δήθεν κατάρρευσης της σωφρονιστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

»Η πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει προεχόντως στην ασφάλεια των κρατουμένων και των εργαζομένων στις φυλακές, στην ενίσχυση των δομών, αλλά και στον εξανθρωπισμό των συνθηκών κράτησης, με όρους κράτους δικαίου. Η πολιτική αυτή συνεχίζεται».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης