Στις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το μεταναστευτικό ζήτημα που «καίει» την κυβέρνηση, αφενός γιατί οι ροές μεταναστών και προσφύγων προς τη χώρα μας είναι ανεξέλεγκτες, αφετέρου διότι οι τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν τα κέντρα υποδοχής των μεταναστών αδυνατούν να διαχειριστούν έναν τόσο μεγάλο αριθμό αυτών. Για αυτόν τον λόγο, αποφασίστηκε να προσληφθούν 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και τη φύλαξη των κέντρων. Συνολικά, θα γίνουν 1.700 προσλήψεις για την καλύτερη δυνατή διαχείριση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, συζήτησε μαζί τους -μεταξύ άλλων- προτάσεις και λύσεις για το μεταναστευτικό ζήτημα, που είναι το νέο «στοίχημα» της ελληνικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλείνουν Μόρια, ΒΙΑΛ και Βαθύ – Δημιουργούνται κλειστά κέντρα μεταναστών

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης πρότεινε στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς που συμμετείχαν στη συζήτηση το κλείσιμο των ήδη υπαρχόντων κέντρων κράτησης μεταναστών σε Μόρια, ΒΙ.ΑΛ. και Βαθύ, ώστε η Περιφέρεια να συνηγορήσει στη δημιουργία κλειστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη το κλείσιμο των υπαρχουσών δομών και τη δημιουργία μίας μόνο κλειστής δομής σε κάθε νησί με περιορισμένο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα από τον Κώστα Μουτζούρη είναι ο μεγάλος αριθμός προσφύγων στα νησιά και η δυσκολία αποσυμφόρησης αυτών.

Ο περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου οι αποφάσεις που θα ληφθούν από την κυβέρνηση σε λίγες μέρες να έχουν τη συγκατάθεση των κοινωνιών οι οποίες δεν θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωπες με νέες αδιέξοδες καταστάσεις σχετικά με το μεταναστευτικό.

Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά

Μέσα σε τρεις μέρες, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι χθες, Δευτέρα, έφτασαν με λέμβους στην ελληνική επικράτεια 730 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, το Λιμενικό Σώμα διέσωσε 658 πρόσφυγες και μετανάστες, το ίδιο χρονικό διάστημα

Οι διασώσεις προσφύγων και μεταναστών έγιναν σε 20 διαφορετικά περιστατικά έρευνας και διάσωσης, που σημειώθηκαν σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές του ανατολικού Αιγαίου, ενώ την ίδια χρονική περίοδο μεταφέρθηκαν από το Αιγαίο στην ενδοχώρα 179 πρόσφυγες.

Η θέση του πρωθυπουργού για το μεταναστευτικό  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να εφαρμόσει ένα σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης για να σταματήσει η μετακίνηση των μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια.

«Φτάνουμε στα όριά μας όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε για τη διαχείριση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα… Βρισκόμαστε ενώπιον αυξημένων αριθμών προσφύγων και μεταναστών που εξαντλούν τις αντοχές της χώρας μου. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το μέτωπο χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» λέει ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε δώσει στην Τουρκία πάρα πολλά χρήματα. Νομίζω ότι μπορεί να συζητηθεί μία ρύθμιση για την υποστήριξη ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί σε ένα πλαίσιο όπου η Τουρκία απειλεί ότι θα ανοίξει τα σύνορά της και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες και πρόσφυγες» αναφέρει ο ίδιος. Τέλος, έχει δηλώσει ότι, «δεν θα κρυφτώ πίσω από αδυναμίες άλλων. Το προσφυγικό θα το αντιμετωπίσουμε, παρά τις διαπιστωμένες ανεπάρκειες και παρά τις αντιφατικές φωνές στην Ευρώπη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης